PARLAMENT 588 – față și profil. Noul deputat Verginel Gireadă „trei ani cu suspendare”: „Dumnezeu nu e țigan”
Verginel Gireadă (PNL), proaspăt deputat de Botoșani, ales cu 15.000 de voturi, a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Cluj la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu. Într-un interviu pentru gândul Gireadă spune că dosarul său este unul politic și că a fost „bobinat pe față” de adversarii politici.
Deputatul de Botoșani care și-a luat diploma de BAC în 2012, la 42 de ani, este un bun teoretician al principiilor anticorupție. „Parlamentarii nu mai trebuie să aibă imunitate. Să meargă în fața instanței”, a declarat Verginel pentru gândul. Spune că vrea ca sistemul judiciar să se schimbe. „Justiția care m-a condamnat la momentul acela a fost într-un fel, acuma poate o să fie altfel”, spune Gireadă.
CITEȘTE AICI SENTINȚA DE CONDAMNARE A LUI VERGINEL GIREADĂ
Întrebat dacă nu vede o problemă în faptul că este condamnat penal și acum urmează să voteze legi care privesc sistemul Judiciar Verginel a răspuns astfel: „Gata! Ce mă tot tocați cu asta, cu asta. Eu respect decizia electoratului și cu asta am încheiat”
Gândul: Care este proiectul principal pe care îl aveți dumneavoastră pentru legislatura în care tocmai ați intrat? O propunere legislativă, ceva…
Verginel Gireadă: Proiecte am multe, desigur. Să vedem însă cum le putem concretiza. Vise sunt multe acum. Fiecare parlamentar când ajunge acolo vrea să facă ceva pentru oamenii pe care îi reprezintă. Normal că și eu îmi doresc. Am destulă experiență în administrație. Am fost opt ani primarul comunei, acum soția mea este primar. Nu cred că ce proiecte am eu este relevant.
„Dacă există o problemă de orice fel trebuie rezolvată în fața instanței”
Gândul: Presa a relatat că dețineți o echipă de fotbal și sunteți chiar antrenorul ei.
Verginel Gireadă: Informația este eronată. Nu am o echipă de fotbal. Cât am fost primar am pus la punct o bază sportivă. Am facut-o la patru ace, dar altcineva se ocupă de echipa de fotbal. Nu pot să zic că nu îmi place fenomenul. Îi ajut cât pot. Nici nu am antrenat echipa de fotbal.
Comuna Mihai Eminescu a avut echipă în divizia C. Este cea mai mare comună din județul Botoșani și economic, și ca număr de locuitori. Este o comună cu miză.
ASCULTĂ INTERVIUL INTEGRAL
Gândul: În opinia dumneavoastră, parlamentarii ar trebui să aibă în continuare imunitate în cazul în care procurorii cer arestarea lor? De ce?
Verginel Gireadă: Sincer? Nu ar trebui să aibă imunitate. Și eu, și alții ar trebui oricând, dacă este o problemă, să poată demonstra fără a sta la mila cuiva. Dacă există o problemă de orice fel, trebuie rezolvată în fața instanței. Eu am trecut prin asta. Eu am fost unul dintre cei mai hăituiți primari din zona asta. Chiar s-a pariat pe capul meu. Numai că legea este lege, Justiția este Justiție.
Gândul: Dacă s-ar propune eliminarea imunitatii parlamentare cum ați vota și de ce?
Verginel Gireadă: Aș vota să se elimine. Aș vrea să se elimine ca să nu mai aibă nimeni dubii că s-a creat la nivelul Parlamentului o chestie asa de „vai de mine, parlamentarii sunt de neatins”. Parlamentarii trebuie să fie ca tot muritorul de rând.
Gândul: Dacă procurorii vor cere arestarea unui coleg parlamentar din același partid cum veți vota? Pentru sau impotrivă și de ce?
Verginel Gireadă: Eu vă spun un singur lucru, Parlamentul nu este cel care ia decizii. Justiția este cea care decide. Parlamentul poate să aprobe da sau nu. În rest, nu știu dacă eu sau alții sunt în măsură să aprecieze dacă cineva este vinovat sau nu. Instanța decide dacă cineva e vinovat sau nu.
Eu am trecut prin astea. Știu ce înseamnă. Depinde a cui e comanda că sunt parchete și parchete, aservite sau neaservite. Eu cred că cel mai bine este să mergi în instanță că este cea mai în măsură a decide.
„Pentru că nu am fost în banca care a trebuit am fost executat pe bandă”
Foto: Botosăneanul.ro
Gândul: Cum vedeți dumneavoastră condamnarea lui Adrian Nastase la doi ani de inchisoare în dosarul Trofeul Calității?
Verginel Gireadă: Nu știu. Nu vreau să comentez. Nu știu ce s-a întâmplat acolo și aș vorbi prostii.
Gândul: În opinia dumneavoastră, cine ar trebui să aleagă șeful DNA și procurorul general?
Verginel Gireadă: Nu sunt specialist pe domeniu. Nu ar fi corect să mă pronunț.
Gândul: Dumneavoastră ați fost condamnat de o instanță la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu. În parlament veți vota legi care vizează sistemul judidicar, adică legi care privesc procurorii care v-au anchetat și judecătorii care v-au condamnat. Cât de imparțial puteți fi în aceste condiții?
Verginel Gireadă: Asta este. Electoratul a decis și m-a trimis în Parlament cu peste 70%. Eu sunt un om foarte cunoscut în județul Botoșani pentru realizările mele. Am reușit să transform o comună într-un oraș și mă mândresc cu lucrul ăsta. Pentru că nu am fost în banca care a trebuit am fost executat pe bandă. Asta a fost la vremea respectivă, acum este altceva. Sper ca în România să funcționeze corectitudinea și voi lupta pentru lucrul ăsta.
Gândul: Sunteți un politician condamnat de instanță, dovedit că ați încălcat legea. Cât de normal este ca un politician condamnat penal să mai activeze în viața publică și să candideze pentru un loc în Parlament?
Verginel Gireadă: Știam că scopul dumneavoastră este acesta. Normal sau nenormal, eu vă spun un singur lucru: ce este normal în lumea asta?. Cum spune în Biblie: >. În primul rând fiecare om are dreptul la prezumția de nevinovăție. Nu sunt în măsură să comentez decizia unei justiții care la momentul acela a fost într-un fel, acuma poate o să fie altfel. Eu pledez pentru o singură cauză ca fiecare om să aibă parte de prezumția de nevinovăție și să aibă parte de o instanță corectă. Eu nu vreau să mă pronunț, o să auziți dumneavoastră mai târziu.
Gândul: Adică ce o să auzim?
Verginel Gireadă: Eu am fost bobinat pe față. Am fost acuzat de ceva ce nu am făcut. E ca și cum aș spune eu că ați furat o bicicletă și dumneavoastră mi-ați spune: >. Exact același lucru s-a întâmplat și cu mine. Am fost acuzat că am modificat niște titluri de proprietate care erau din 1994, dar eu nu am făcut asta. Nu s-a citit nici un raport.
Trebuia să fiu pus la dosar pentru că eram foarte incomod pentru câteva persoane din județul ăsta. Voi fi incomod și în continuare. Eu reprezint 15.000 de oameni care mi-au dat votul. Oamenii mă știu și mă cunosc.
„Nu există nepotism. Există doar omul potrivit la locul potrivit”
Gândul: După condamnare ați fost obligat să renunțați la postul de primar și acum primar este soția, practic i-ați transmis domeniul. Nu credeți că e un fel de nepotism?
Verginel Gireadă: Păi, dacă eram eu o râie de om, atunci nu lua soția mea 70% din voturi, vreo 4.000 de voturi. Nu există nepotism. Există doar omul potrivit, la locul potrivit. Este cea mai mare comună din Botoșani și inteligența oamenilor nu poate fi pusă la îndoială. Este un fel de zonă metropolitană cu oameni foarte bine pregătiți sunt elita. Atenție! Elita știe cu cine votează.
„Dumnezeu nu e țigan și viața merge înainte”
Gândul: De principiu, pentru politicienii care au dosare sau sunt condamnați credeți că ar trebui să mai activeze în viața publică să candideze?
Verginel Gireadă: Să meargă toți în fața instanței. Eu nu fug de instanță. Să meargă și să-și demonstreze nevinovăția.
Gândul: Chiar dacă sunt, așa ca dumneavoastră, condamnați, fie și cu suspendare?
Verginel Gireadă: Fiecare cu problemuța lui, să răspundă în direcția lui. Să meargă fiecare în direcția lui și cu viața lui. Cel mai urât în viața unui om este ca cineva să intervină și să te acuze că ai făcut ceva ce nu ai făcut. Este cel mai dureros lucru. Eu sunt sigur de un singur lucru: Dumnezeu nu e țigan și viața merge înainte. Dumnezeu ne va da la fiecare după măsura sufletului.
Gândul: Dar persoanele astea condamnate credeți că trebuie să voteze legi care vizează sistemul judiciar?
Verginel Gireadă: Gata! Ce mă tot tocați cu asta, cu asta. Eu respect decizia electoratului și cu asta am încheiat. Hai, scrie ce vrei!
Cine este Verginel Gireadă și de ce a fost condamnat
Foto: Botosăneanul.ro
Verginel Gireadă a fost trimis în judecată de Parchetul de pe langă Tribunalul Botoșani în 2010, fiind acuzat de abuz în serviciu. Potrivit rechizitoriului, Gireadă și un secretar din primăria Mihai Eminescu ar fi modificat mai multe titluri de proprietate și au falsificat documente, după care ar fi realizat o serie de tranzacții, în urma cărora mai multe suprafețe de teren au ajuns în posesia unor rude ale primarului. Gireadă a fost primar al comunei Mihai Eminescu în perioada 2004-2012. În aprilie anul acesta, Gireadă a fost condamnat difinitiv de Curtea de Apel Cluj la trei ani de închisoare cu suspendare.
După condamnare și-a dat demisia din funcția de primar, iar la alegerile locale primar a fost alesă soția lui, el a devenit consilier local, apoi a fost numit director în cadrul primăriei.
În declarația de avere Gireadă declară că deține 40 de hectare de teren, două case, un autoturism, un tractor și două utilaje agricole. Gireadă mai spune că are și bijuterii de aproape 10.000 de euro. Viitorul deputat a împrumutat o companie privată cu 275.000 lei. Din declarația de avere rezultă că în timp ce Verginel Gireadă era primar soția sa era angajată ca referent tot la primărie. La venituri Gireadă spune că a câștigat din activități argicole 180.000 lei. Gireadă este și vicepreședinte PNL Botoșani.