PARLAMENT. Plenul Camerei Deputaţilor a votat impozitare pensiilor parlamentarilor cu 85%
Pensiile senatorilor şi deputaţilor de peste 7.001 lei vor fi impozitate cu 85% pentru ce depăşeşte această sumă, a decis joi plenul Parlamentului. Plenul reunit al Camerei Deputaților a modificat, joi, Statutul deputaților și senatorilor în sensul impozitării indemnizațiilor pentru limita de vârstă, denumite generic „pensii speciale”.
Plenul Camerei Deputaţilor a dat, miercuri, vot favorabil proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal referitoare la indemnizaţia pentru limita de vârstă prevăzută de Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor.
Plenul reunit al Parlamenului a decis, joi, impozitarea pensiilor parlamentarilor de peste 7.001 lei cu 85%
Proiectul a fost adoptat. S-au înregistrat 354 voturi pentru, o abţinere, iar 43 de parlamentari nu şi-au exercitat votul. Plenul reunit al Parlamenului a decis, joi, impozitarea pensiilor parlamentarilor cu 85%, potrivit unui amendament propus de liderii grupurilor PSD și PNL, Alfred Simonis și Florin Roman.
USR a cerut scoatere de pe ordinea de zi a acestui punct, pe motiv de posibilă neconstituţionalitate, pentru că Parlamentul nu votează „prevederi”, ci legi. Propunerea a fost respinsă de senatori şi deputaţii cu 276 de voturi.
Proiectul, adoptat de Senat în 2019, a fost susţinut în plen de toate grupurile parlamentare şi introduce noţiunea de „taxă pe veniturile din pensii şi indemnizaţii pentru limită de vârstă”.
Conform unui amendament, „pensiile cu valoare de până la 2.000 de lei inclusiv nu se impozitează, cele cuprinse între 2.000 şi 7.000 se impozitează cu 10%, iar pensiile cu o valoare de peste 7.001 lei se impozitează cu 85% pentru ceea ce depăşeşte suma de 7.001 lei”.
Liderul deputaților PSD, Alfred Simonis declara, ieri:
„În această lege (cea privind impozitarea pensiilor care urmează să fie adoptată de Camera Deputaţilor miercuri – n.r.) se face referire inclusiv la categoria parlamentari, pentru a nu exista niciun fel de dubiu de neconstituţionalitate, vă propun ca mâine (joi – n.r), în plenul reunit, să introducem acest proiect la plenul reunit strict pentru articolul care face referire la parlamentari. Aşa cum ştiţi, pentru parlamentari e nevoie de un plen comun care să modifice Statutul parlamentarilor. Preşedintele Comisiei de statut este aici, mâine dimineaţă va face şedinţă, iar pentru acest articol plenul reunit să dea din nou un vot. În acest fel avem o lege constituţională prin care eliminăm toate pensiile speciale din România”, a spus liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, în plenul Camerei Deputaţilor.