Prima pagină » Știri politice » Parlamentarii au adoptat LEGEA EUTANASIERII MAIDANEZILOR. ONG-urile, din balcon: „Ucigașilor!”

Parlamentarii au adoptat LEGEA EUTANASIERII MAIDANEZILOR. ONG-urile, din balcon: „Ucigașilor!”

Parlamentarii au adoptat LEGEA EUTANASIERII MAIDANEZILOR. ONG-urile, din balcon:
Au sau n-au câini acasă parlamentarii susțin varianta eutanasierii maidanezilor neadoptați. Cu legea pe masă, deputații din comisii nu au mai avut decât să se pună de acord cu condițiile în care soluția finală va fi aplicată, totul însă în spatele ușilor închise, fără accesul presei la dezbateri.

Deputații au adoptat, marți, cu 266 de voturi „pentru”, 23 „împotrivă” și 20 de abțineri legea care permite eutanasierea maidanezilor. Prezenți la votul din parlament, reprezentanții ONG-urilor au strigat din balcoane către deputați „Ucigașilor!”.

Potrivit actului normativ, soluția finală poate fi aplicată câinilor care au fost capturați și duși în adăposturi, iar în termen de 14 zile nu au fost nici revendicați, nici eutanasiați. Mai mult, autoritățile locale pot decide, în funcție de numărul de locuri din adăposturi și de bugetul prevăzut pentru această problemă, dacă vor ține câinii o perioadă mai îndelungată în padocuri sau vor recurge la eutanasiere după cele 14 zile lucrătoare.

Au sau n-au câini acasă, parlamentarii susțin varianta eutanasierii maidanezilor neadoptați. „Sunt pro eutanasiere în condițiile legii, dacă un câine nu se adoptă în 7 zile. Nu va fi un genocid dacă nu se adoptă câinii, dar nu putem pune viața unui câine înaintea vieții unui om. Este o problemă care trenează de 23 de ani, acum s-a agravat, înțeleg pe de o parte și ONG-urile care militează împotrivă, dar ele au tocat foarte mulți bani de la buget și nu s-a făcut nimic în acest sens. E o problemă care trebuie rezolvată, trebuie să facem curățenie și să o menținem, așa cum au făcut toate țările occidentale, se face și în Germania, și în Polonia”, a declarat deputatul PSD Bogdan Diaconu, pentru gândul.

„Singura soluție în acest moment este eutanasiere”, continuă el, precizând însă că iubește animalele și că este posesor de câini. „Iubitorii de animale ar trebui și ei să aibă grijă de ele, să nu-i lase pe stradă și să-și satisfacă această nevoie de a avea un prieten câine la ei acasă. Totul pleacă de la educație până la urmă, în SUA copiii sunt educați încă de mici cu Tom și Jerry, dacă țineți minte, cum ieșea câinele din curte, cum venea hingherul și-l înhăța, apoi îl ducea la padoc unde era așteptat stăpânul”, exemplifică Diaconu.

PDL vrea eutanasiere etapizată

Eutanasierea câinilor fără stăpân este și varianta PDL-ului, promovată de liderul deputaților, Mircea Toader. Chiar și așa, Toader vede o eutanasiere etapizată, după ce câinele a „bifat” mai multe criterii.

„Noi suntem pentru eutanasierea câinilor care nu au fost adoptați în termen de 10 zile și pentru introducerea de forme punitive pentru cei care nu-și țin câinii acasă, nu au grijă de ei, să aibă răspundere penală. În primul rând trebuie adunați toți câinii, în funcție de spațiul din padocuri, doctorul să-i inspecteze, să facă selecție celor bolnavi pe care direct îi eutanasiază, restul sunt puși spre adopție timp de zece zile. După acest termen, care e adoptat i se face un dosar special, este castrat, este microcipat, după care să-l țină închis în casă. Dacă în termenul de zece zile nu a venit nimeni să-l recunoască sau să-l adopte, atunci asta este soluția, cu părere de rău, se eutanasiază”, a precizat Toader, pentru gândul.

Întrebat dacă ar fi dispus să adopte un câine maidanez aflat situațiade a fi eutanasiat, liderul deputaților PDL a spus că nu. „Eu aș vrea ca toți cei care susțin ca iubesc animalele, că și eu am câine acasă, nu de pe stradă, să nu își arunce puii pe stradă, că am văzut multe situații. Să terminăm odată cu problema asta. Nu m-am gândit să adopt un câine pentru că am deja unul. Dacă nu aveam, atunci cu siguranță aș fi luat unul de pe stradă”, a adăugat Toader.

Chiar și liderul PDL de la Senat, Cristian Rădulescu, susține aceeași variantă, considerând că eutanasierea este singura variantă posibilă.

„În momentul de față există o bază legală care putea fi aplicată de autoritățile locale și astfel nu se ajungea la acest aparent masacru intenționat asupra câinilor fără stăpân. În momentul de față eutanasierea este singura variantă posibilă și cetățenii s-au pronunțat în acest fel. Toți câinii trebuie prinși, duși în adăposturi, dați spre adopție pentru o perioadă de timp, apoi amenzi pentru cei care suferă de dragoste de câini, dar care nu au grijă de ei și-i abandonează a doua zi”, a spus Rădulescu, contactat de gândul.

Hașotti vrea eutanasiere fără sălbăticie

Nici din partea liberalilor câinii nu au nicio șansă, liderul senatorilor PNL Puiu Hașotti considerând că, deși eutanasierea este răspunsul la problema cu care se confruntă România, aceasta trebuie făcută după anumite standarde.

„Sunt de acord cu eutanasierea în anumite condiții, eutanasierea nu trebuie să însemne omorâre cu sălbăticie a câinilor. Eutanasierea trebuie făcută așacum se face în toate țările civilizate, să nu existe violențe asupra câinilor”, a precizat Hașotti, pentru gândul.

Nici măcar ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, nu exclude varianta eutanasierii în cazul câinilor sănătoși, dar neadoptați.

„Soluția trebuie să fie combinată, nu neapărat doar eutanasiere, să existe o mai mare responsabilitate a autorităților locale. Atunci când ai în administrare vieți, pentru că și câinii sunt tot vieți, trebuie să ai foarte multă grijă, să fii foarte atent în toate procedurile, dar în același timp trebuie să aperi oamenii. Acum autoritățile au o legislație destul de bună, trebuie doar să mai nuanțăm, dar finalul trebuie să fie următorul: niciun câine în stradă. Eutanasierea să fie pe cei care intră în categoriile vizate, cei bolnavi, cei bătrâni șamd”, a concluzionat Nicolăescu.

În plus, stăpânii de câini ar trebui să răspundă în fața legii, susține ministrul Sănătății. „Dacă ar fi după mine, aș înăspri legea pentru oamenii care au în administrare câini și nu se îngrijesc de ei. Să se mărească amenzile și fiecare, de frica legii, să o respecte”, a precizat Nicolăescu, pentru gândul.

UDMR, pro eutanasiere

Poziția UDMR-ului nu este diferită de cea a celorlalte partide, însă deputații maghiari pun accent pe aspectul legislativ, spunând că legea în vigoare trebuia să se aplice și până acum. Așa cum și liderul deputaților UDMR, Mate Andras, a precizat că va vota pentru eutanasiere, și fostul ministru al Sănătății, Cseke Attila, a întărit această poziție.

„Eu sper că lumea a citit legile pentru că în momentul de față lucrurile sunt extrem de clare, legea permite eutanasierea, după cele 7 zile în care un câune este ținut în adăpost. Nu este nevoie de nicio modificare. De 11 ani există această lege, putea să nu se ajungă în această situație. Că e bună legea sa nu, asta e altă discuție”, a spus el.

Întrebat dacă ar fi dispus să salveze un câine maidanez, Cseke Attila a precizat că deja a adoptat un astfel de câine.

„Am câine acasă, luat de pe stradă. Un om care iubește animalele ia câinele acasă și are grijă de el, nu-l lasă pe străzi. Totuși e un suflet și dacă vrem să găsim soluții, fiecare iubitor de animle să ia un câine acasă și să aibă grijă de el așa cum trebuie, poate chiar mai mulți câini, dacă au această posibilitate”, a conchis el, pentru gândul.

Pambuccian:”Ce facem, omorâm toți câinii odată la trei ani?”

Singura voce din dezbaterile comisiei care s-a pronunțat împotriva eutanasierii a fost deputatul Varujan Pambuccian. Deși nu face parte din nicio comisie decizională, el aflându-se la dezbateri în locul unui coleg, Pambuccian militează împotriva eutanasierii, spunând răspicat că nu aceasta este rezolvarea.

„Nu eutanasierea este soluția, ci sterilizarea câinilor cu stăpân. Problema nu se va rezolva decât prin sterilizarea acestor câini, trebuie să acționăm la cauză, nu la efect, pentru că altfel vom avea același efect periodic și o să înnebunim cu toții. Ce facem, omorâm toți câinii odată la trei ani? Sterilizarea trebuie făcută indiferent ce zice stăpânul, dacă acel câine nu reprezintă o valoare deosebită din punct de vedere chinologic. O pereche de câini creează mii de pui, îi poți omorî pe toți și să fii sigur că în câțiva ani nu ai din nou aceeași problemă? Dacă nu omorâm cauza, ne mirăm la nesfârșit când vedem efectele”, a spus deputatul, pentru gândul.

Problema câinilor comunitari a reintrat în atenția autorităților după ce un băiețel de patru ani a murit după ce a fost mușcat de un câine maidanez, în zona Lacului Tei. Deși la început primarul general, Sorin Oprescu, a declarat că va face refrendum pe problema eutanasierii câinilor maidanezi, după discuțiile cu parlamentarii a părut dispus să renunțe la această idee, venind însă cu mai multe amendamente la legea în lucru. Mai mult, primarii din mai multe municipii de județ din România, contactați de gândul, au declarat că, în momentul de față, eutanasierea în masă a câinilor maidanezi este singura soluție rămasă.

 

Citește și