Parlamentarii au decis că merită „un bonus” pentru 2016. Câți bani și-au trecut în plus în buget senatorii și deputații

Publicat: 14 12. 2015, 21:40

”Vă propun să fiți de acord să înlocuim anexele care conțin cele două bugete, al Camerei Deputaților și al Senatului, din forma adoptată inițial, în forma care corespunde hotărârilor celor două Camere ale Parlamentului. La Camera Deputaților de la 295 de milioane de lei ajungem la 340 de milioane de lei, o diferență de 45 de miloane de lei. La Senat de la 130 la 166 de milioane de lei, o diferență de 36 de milioane de lei”, a declarat președintele Comisiei de Buget, Finanțe a Camerei Deputaților, deputatul PSD Viorel Ștefan.

El a afirmat că majorarea bugetelor se impune ca urmare a creșterilor salariale de 10%, dar și ca urmare a producerii efectelor ordonanței privind majorarea indemnizațiilor înalților demnitari.

Potrivit Ministerului Finanțelor Publice, sursa de finanțare a majorărilor celor două bugete este ”Anexa Ministerului Finanțelor Publice, finanțare acțiuni generale de la tittlu de cheltuieli alte transferuri”. Majorarea bugetelor Camerei Deputaților și Senatului a fost votată cu unanimitate de voturi.

Camera Deputaților și-a votat, luni, noul buget mai mare decât varianta propusă de Guvern, motivând că banii sunt necesari pentru plata majorărilor salariale decise de Guvern în ultimele luni.

Inițial, Ministerul Finanțelor a anunțat că Parlamentul va primi acești bani la rectificarea bugetară.

În aceeași situație s-a aflat și Senatul, care a solicitat o majorare de 36 de milioane de lei pentru bugetul propriu, din aceleași considerente. Răspunsul ministerului a fost identic, ministrul Anca Dragu promițând fonduri suplimentare la rectificare.

Această formulă a fost și votată în Comisiile de buget finanțe, unde s-a aprobat bugetul Camerei Deputaților și al Senatului în forma transmisă de către Guvern. Luni, însă, înaintea plenului reunit care urmează să discute bugetele tuturor ordonatorilor de credite, Camera Deputaților s-a reunit într-o ședință în care a votat o formă proprie a bugetului, în care a fost inclusă și majorarea de 27 de milioane de lei. Senatul își votase deja, de săptămâna trecută, un buget majorat cu 36 de milioane de lei.

Acest subiect a provocat un scandal și în prima ședința a Comisiilor de buget care au discutat, sâmbătă, proiectul bugetului.

Bugetele Camerei Deputaților și Senatului au fost adoptate, sâmbătă, de Comisiile pentru buget, în forma inițială, prezentată de Guvern, fără sumele suplimentare necesare pentru salarii, cu promisiunea Ministerului Finanțelor că vor fi acordați bani în plus la prima rectificare. Reprezentanții Senatului au solicitat, dimineață, 36 de milioane de lei în plus pentru salarii și au provocat un scandal în comisie.

Astfel, în urma unor negocieri între reprezentanții Camerei Deputaților și Senatului și cei ai Ministerului Finanțelor, soluția adoptată la acel moment a fost una de compromis – majorare sub forma unei rectificări pozitive, în 2016.