Prima pagină » Știri politice » Parlamentarii părinți, față în față cu ora de religie: „Religia este cea care a făcut ca poporul acesta să dăinuie atâtea mii de ani”

Parlamentarii părinți, față în față cu ora de religie: „Religia este cea care a făcut ca poporul acesta să dăinuie atâtea mii de ani”

Parlamentarii și-au înscris copiii la ora de religie

Până pe 6 martie, părinții trebuie să opteze dacă își înscriu copilul la ora de religie sau nu. Deși cererile trebuie depuse până vineri, încă nu se știe de când vor fi ele valabile, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, susținând că așteaptă ca Parlamentul să pună Legea Educației în acord cu decizia Curții Constituționale din noiembrie 2014, care declara neconstituțională înscrierea „din oficiu” la cursurile de religie.

Până marți, 3 martie, peste 1,26 milioane de părinți au optat pentru participarea copiilor la ora de religie, din totalul de aproximativ trei milioane de părinți care ar trebui să se pronunțe.

Vicelider PSD: „Religia este cea care a făcut poporul acesta să dăinuie”

În ceea ce-i privește pe parlamentari, ora de religie nu este o problemă pentru ei. Asta pentru că deja s-au decis: copiii lor vor participa la această materie. Argumentațiile de care am avut parte sunt diverse: de la importanța religiei în familia parlamentarului, la rolul religiei pentru dăinuirea poporului român și până la îmbogățirea culturii generale a copilului.

„Cred că pentru copiii mei este un lucru binevenit. Să nu uităm că până la urmă religia este cea care a făcut ca poporul acesta să dăinuie atâtea mii de ani și cred că este o chestiune și de moralitate și le va prinde foarte bine în viață și este foarte important să facă aceste ore de religie, dar la modul cel mai serios și nu așa cum am auzit. Am auzit că în unele școli nu se face în modul cel mai serios aceste ore de religie”, a declarat senatorul UNPR, viceliderul grupului PSD, Haralambie Vochițoiu.

Întrebat de gândul cum văd copiii lui (o fată și un băiat), orele de religie, senatorul a povestit că cei mici sunt încântați de această materie. „Orele acestea sunt bine primite de copii. Le-au plăcut pentru că există acele pilde din Biblie, acele întâmplări istorice, dar depinde de dascăl, de preot, să facă plăcute aceste ore”, a adăugat el.

Sursă vdieo: Gândul.info

Senatoare PNL, despre religie: „Te ajută și în viață, te ajută și în gândire”

La rândul ei, senatoarea PNL Vasilica Miron susține că și fiica sa, elevă în clasa a IV-a, va participa la ora de religie. Motivul este simplu: în Suceava, acolo unde locuiește, credința este un aspect deosebit de important.

„Optez pentru această materie pentru că fiind și din Suceava, unde în Bucovina marea majoritate a oamenilor sunt plini de credință, având atâtea mănăstiri și locuri frumoase, este normal ca să susțin acest proiect și ca religia să se predea în continuare în școli […] Te ajută și în viață, te ajută și în gândire, trebuie să știi istoria religiilor, trebuie să înveți ceea ce trebuie să faci și ce nu trebuie să faci”, a precizat Miron, pentru gândul.

În plus, mai spune senatoarea, mersul la biserică și la mănăstiri este un obicei pentru ea și pentru fiica ei.

„Fetița chiar își dorește acest lucru, noi în fiecare duminică mergem la biserică, în timpul săptămânii mergem și la mănăstiri, ea e obișnuită cu aceste deprinderi și chiar îi face plăcere”, a adăugat penelista.

Boboc: Religia, pentru cultura generală

Și liberalul Cătălin Boboc, președintele comisiei juridice din Senat, are un băiat de 11 ani, care va participa la orele de religie și anul acesta.

„Eu cred că la vârsta asta e bine să cunoască cât mai multe lucruri pentru cultura lui generală, în primul și-n primul rând. Mai departe, opțiunea privind religia, sunt convins că o va avea singur și cunoscând mai bine anumite aspecte, alegerea va fi cu atât mai ușoară când va fi mai mare. E bine să știm din fiecare câte ceva, să fim informați”, a explicat Boboc, spunând că aproape toți colegii copilului său au optat pentru ora de religie.

În plus, senatorul susține că fiul său nu s-a plâns, până acum, de ora de religie, dar nici că a fost încântat în mod special.

„Un copil, de regulă, spune imediat când are o problemă. Nu a avut nimic să se plângă. l-am întrebat înainte, a spus că da, că ar vrea să meargă la aceste ore. De aici deduc că nu a avut probleme la ora de religie, altfel ar fi fugit”, a adăugat Boboc, pentru gândul.

Fostul președinte al PNL, Crin Antonescu, și-a înscris și el fiica, care se apropie de 14 ani, la ora de religie.

„Acum câteva zile am completat cererea de la școală pentru confesiunea creștin – ortodoxă”, a declarat Antonescu, pentru gândul.

În aceeași situație se află deputata PNL Raluca Turcan, membră a comisiei de învățămând din Camera Deputaților. Ea a precizat, contactată de gândul, că și fiul său va participa la ora de religie.

Câți părinți și-au înscris copiii la ora de religie

Părinții mai au trei zile la dispoziție pentru a depune cerere pentru participarea copiilor lor la ora de religie. Nu se știe clar, în acest m,o de când vor fi valabile aceste cereri pentru participarea elevilor la ora de religie.

Ministrul Educației a declarat pentru gândul că așteaptă să vadă ce spune Parlamentul privind ora de religie ca să dea o metodologie privind organizarea orei de religie.

„Aștept să văd în ce formă legislativă va pune Parlamentul decizia Curții Constituționale, Parlamentul care este deasupra ministerului în privința legislației. Până acum, din punct de vedere legislativ, nu am făcut decât să interogăm sistemul privind posibilitatea participării la ora de religie”, a spus ministrul.

Centralizarea realizată de Ministerul Educației arată că, până acum, 1,26 milioane de părinți au optat pentru participarea copiilor lor la ora de religie.

Citește și