Parlamentarii PSD și-au respins propria lege privind înființarea de creșe, depusă pe vremea lui Boc. Printre inițiatori – Adrian Năstase
Parlamentarii USL au respins marți un proiect legislativ privind creșterea numărului de creșe, depus în aprilie 2011 de mai mulți parlamentari PSD, printre care și fostul premier Adrian Năstase. Ei cereau Guvernului Boc să fie de acord cu el pentru ca Parlamentul să-l voteze în regim de urgență. După instalarea la putere a USL, la votul din Senat și Camera Deputaților, proiectul legislativ privind înființarea, organizarea și funcționarea serviciilor de creștere, îngrijire și educare a copiilor în vârstă de 0-3 ani a fost respins. Printre cei care au votat pentru respingerea proiectul se numără chiar și inițiatorii săi, după ce de la Guvern li s-a transmis că nu sunt bani pentru creșe, iar liderul de grup a indicat că proiectul legislativ trebuie să fie respins.
Proiectul legislativ poartă semnătura unor parlamentari cu experiență din PSD precum Adrian Năstase, Florin Iordache, Manuela Mitrea, Rodica Nassar, Ecaterina Andronescu și Eugen Bejinariu.
sursa foto: Camera Deputatilor
În expunerea de motive inițiatorii susțin că „cei aproximativ 650.000 de copii cu vârste mai mici de 3 ani beneficiază de mai puțin de 15.000 de locuri în creșe”, iar acest lucru reprezintă „un serios impediment de angajare în muncă pentru părinți sau reprezentanții legali ai copiilor.
În același document se precizează că „proiectul de lege propus reglementează cadrul normativ general pentru înființarea, organizarea și funcționarea unui sistem de servicii de îngrijire, creștere și educare a copiilor cu vârste mai mici de trei ani.
Mai mult, inițiatorii vorbeau despre faptul contribuția lunară datorată pentru un copil să nu depășească 15% din veniturile brute ale familiei.
În final, Adrian Năstase și colegii săi cereau ca proiectul legislativ să fie adoptat în procedură de urgență, ținând cont de importanța sa.
După instalarea la putere a Guvernului Ponta, parlamentarii PSD s-au răzgândit însă în privința utilității și necesității adoptării acestui proiect legislativ. Cum de la Guvern li s-a transmis că nu sunt bani pentru această lege, ei au votat astăzi în masă pentru respingerea sa, deși în perioada guvernării Boc cereau adoptarea în regim de urgență.
La votul din plenul Camerei Deputaților, liderul de grup, Marian Neacșu, a indicat ca parlamentarii PSD să voteze respingerea proiectului depus de colegii săi.
„Ne-au spus de la Guvern că nu există sursă de finanțare și am votat în consecință. Dacă nu sunt bani, oricum nu aveam ce să facem cu legea adoptată”, au spus social-democrații.