Potrivit inițiativei legislative, „cuantumul indemnizației se acordă în limita a 3 mandate și reprezintă produsul obținut prin înmulțirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizația brută lunară aflată în plată. Cuantumul indemnizației îl reprezintă produsul obținut prin înmulțirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizația brută lunară realizată în luna anterioară solicitării de pensionare. Pentru mandate incomplete, indemnizația se calculează proporțional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puțin de 6 luni de activitate parlamentară”.
Concret, potrivit proiectului de lege, un parlamentar cu un mandat ar urma să primească o astfel de indemnizație de aproximativ 1.550 de lei, cel cu două mandate ar primi 3.100 de lei, iar cei cu minimum trei mandate ar câștiga, în plus, aproximativ 4.600 de lei.
Deși Guvernul a anunțat că nu susține inițiativa legislativă, lăsând totodată decizia la parlamentari, coaliția de guvernare încă are o largă majoritate. În plus, majoritatea inițiatorilor, în total 228, sunt din PSD și UNPR.
Gândul transmite LIVE TEXT cele mai importante declarații din plenul reunit
UPDATE 13:42 Co-președintele PNL, Alina Gorghiu, a declarat că liberalii iau în calcul atacarea legii la Curtea Constituțională, o decizie urmând a fi luată după o analiză în grupurile parlamentare.
UPDATE 13.33Proiectul de lege privind pensiile speciale a fost adoptat cu 303 voturi „pentru”, 124 de voturi „împotrivă” și două abțineri.
UPDATE 13.26 Ludovic Orban a propus ca fiecare parlamentar să vină la tribună și să își asume susținerea proiectului de lege. Propunerea a fost respinsă
UPDATE 13.25 Grupul minorităților naționale a anunțat că votează proiectul de lege, cerându-le parlamentarilor care nu sunt de acord cu legea să facă o cerere prin care renunță definitiv la pensia specială.
UPDATE 13:22Bogdan Niculescu Duvăz, PSD: „În perioada activității parlamentare, deputații și senatorii au un venit brut de circa 5.000 de lei. E cu mult surclasată de alte salarii bugetare. Parlamentarii nu au voie să aibă activități comerciale de niciun fel”.
UPDATE 13:17Cristiana Anghel, PC: „Parlamentul are o cotă scăzută de credibilitate din cauza celor care au candidat pe listele USL și acum se pupă cu PDL. Cei care sunt atât de populiști și spun „vai, ne pasă de cei de acasă”, oare așa e? Ce afaceri aveți, domnilor? Chiar veți trăi din pensia asta amărâtă pe care o votați azi? Ne gândim că acest Parlament are o cotă scăzută de credibilitate, da. Dar e din cauza presei, care niciodată nu a prezentat sursele de finanțare. Această pensie este o recompensă a meritelor parlamentarilor.”
UPDATE 13:05Ludovic Orban, PNL: „Încă nu-mi vine să cred că în Parlamentul României dezbatem un astfel de proiect de lege. CÂnd ați candidat, nu le-ați spus cetățenilor că aveți în plan majorarea pensiilor parlamentarilor. Președintele Klaus Iohannis a spus că este nevoie de un Parlament puternic. Dar poate fi puternic un Parlament care nu mai are încrederea cetățenilor? Votând astfel de legi, veți duce Parlamentul la cote de încredere atât de joase. Nu mai are legitimitate, autoritate. Poate fi un Parlament puternic acela care votează pe bandă rulantă ordonanțe de urgență, acela compus dintr-o majoritate care, la adăpostul votului secret, împiedică solicitările justiției? Peste 90% dintre pensionari beneiciază de o pensie pe baza principiului contributivității. De ce să statuăm un regim privilegiat pentru parlamentari, tocmai noi, aceia care suntem chemați să facem legi nu pentru noi, să ne rezolvăm probleme personale? Nu sunt un populist. În România, demnitarii și funcționarii publici sunt cei mai prost plătiți din Europa, acesta este adevărul și afectează instituțiile publice. Dar problema nu o rezolvați așa, cu un proiect făcut pe ascuns, fără o dezbatere publică. Noi, parlamentarii, trebuie să fim oamenii cu cele mai adânci calități, sensibilitate. Dacă votați această lege, veți da o probă de lispă de sensibilitate”.
UPDATE 12:57Precizăm faptul că Anghel Stanciu este deputat la al șaselea mandat consecutiv, începând cu 1992. Totodată, el are 66 de ani, adică a depășit vârsta de pensionare, deci, dacă legea ar fi adoptată și promulgată, ar încasa o pensie specială de aproximativ 4.600 lei pe lună.
UPDATE 12:53Anghel Stanciu, PSD: „16 decembrie a fost ziua în care colegii noștri au susținut că ne-am luat țara înapoi. Evident că azi 16 iunie 2015 trebuie să ne luăm Parlamentul înapoi, să oferim Parlamentului șansa de a fi puternic, crescând și prin indemnizații atractivitatea, implicarea. Este momentul, stimați tovarăși, cuvântul tovarăși nu este o rușine, ca azi să meditați asupra votului. Aplicarea statutului ca în alte state europene, stoparea discriminării parlamentarilor față de alte categorii profesionale”.
UPDATE 12:46Anghel Stanciu, PSD: „Vă ofer la început o surpriză plăcută. Vă rog să o ascultați cu atenție și să o aplaudați. Îmi doresc un Parlament puternic pentru că un Parlament slab înseamnă o verigă slabă în construcția democratică. Trebuie să renunțăm la populism și electoralism. Perioada populismului nociv pentru democrație începe să apună. Acesta este motivul pentru care 255 de deputați și senatori au inițiat prezentul proiect de lege, considerând că momentul susținut chiar de președinte a sosist. Să ne dezbrăcăm de populism și să continuăm sloganul „dreptate până la capăt”. Acesta a fost prin grija USL, apoi a actualei coaliții de guvernare”.
UPDATE 12:35Liderul deputaților PNL, Ludovic Orban, a propus retrimiterea inițiativei legislative la comisia de specialitate, însă propunerea lui a fost respinsă cu 289 de voturi „împotrivă” și 117 voturi „pentru”.
UPDATE 12:30De la ședința plenului comun al Camerei Deputaților și Senatului lipsesc, pe lângă premierul Victor Ponta, proaspăt operat în Turcia, și chiar președinții celor două Camere, Valeriu Zgonea și Călin Popescu Tăriceanu. Niciunul dintre cei doi nu are programată o delegație oficială.