Prima pagină » Știri politice » Parlamentul a VOTAT modificarea statutului senatorilor și deputaților, pe ultima sută de metri / Măsuri pentru prevenirea scandalurilor

Parlamentul a VOTAT modificarea statutului senatorilor și deputaților, pe ultima sută de metri / Măsuri pentru prevenirea scandalurilor

Parlamentul a VOTAT modificarea statutului senatorilor și deputaților, pe ultima sută de metri / Măsuri pentru prevenirea scandalurilor

Parlamentul României a votat modificarea statutul senatorilor și deputaților, în contextul sosirii noilor aleși. Pe ordinea de zi a ședinței de marți a Birourilor permanente reunite a fost introdusă o nouă propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 96/2006, privind Statutul deputaților și al senatorilor.

UPDATE 13:20

Plenul comun al celor două camere a votat marți modificarea statutului senatorilor și deputaților, cu 262 de voturi „pentru”.

Știrea inițială

Proiectul ar putea să fie adoptat marți, cu termen-limită pentru depunerea raportului stabilit pentru ora 12:00, până la începutul ședinței comune a celor două camere.

Un alt proiect a fost respins luni, în plenul comun al celor două camere, când nu a reușit să adune numărul necesar de voturi (223 „pentru” și 7 „împotrivă” din totalul de 226 necesare).

Relansarea acestui proiect survine în cotextul în care trei partide așa-zis suveraniste – AUR, SOS și POT – au reușit să obțină mandate parlamentare în urma alegerilor din 1 decembrie.

Ce prevedea proiectul respins de plen luni?

Proiectul respins de plen luni prevedea mai multe modificări:

  1. Interzicerea transmisiunilor în direct sau înregistrărilor neautorizate ale ședințelor Parlamentului, stipulând că acestea pot fi realizate doar prin echipamentele electronice oficiale ale Camerei Deputaților și Senatului sau prin mijloacele mass-media acreditate.
  2. Interzicerea afișării bannerelor politice în incinta Parlamentului, pentru a preveni manifestările de tipul protestelor vizuale care ar putea perturba activitatea legislativă.
  3. Reguli mai stricte privind limbajul utilizat în ședințele parlamentare, cu sancțiuni pentru limbajul injurios sau comportamentele necorespunzătoare.
  4. Sancțiuni financiare severe pentru parlamentarii care încalcă aceste reglementări, inclusiv diminuarea indemnizației cu 50% pe o perioadă de 6 luni.

Foto: Mediafax


CITEȘTE ȘI:

Daniel Suciu, despre o eventuală susținere a PSD pentru edilul Capitalei la prezidențiale: „Mi-e greu să cred că aș putea să-l votez pe Nicușor Dan”

Rareș Mereuță este reporter specializat în domeniul politic, cu o carieră începută în 2022 ca editor de știri la un post de televiziune central. Absolvent de licență și master în Științe ... vezi toate articolele

Citește și