Reducerea CAS la angajator cu cinci puncte procentuale a fost adoptată de Camera Deputaților, forul decizional în acest caz, cu 304 voturi pentru, zero abțineri și zero voturi împotrivă. Proiectul, inițiat de Guvern, prevede faptul că reducerea cu cinci puncte procentuale a contribuțiilor sociale la angajator va intra în vigoare de la 1 octombrie 2014., Proiectul de lege a fost adoptat rapid și de Senat chiar săptămâna trecută, fără amendamente, cu 109 voturi „pentru”, niciunul „împotrivă” și o abținere, fiind vorba despre un consens între partidele politice.
Măsura, deși fusese anunțată de Guvern că se va aplica de la 1 iulie, a fost amânată până în octombrie în urma negocierilor cu FMI. Mai mult, neadoptarea măsurii a fost și motiv pentru o moțiune de cenzură inițiată de PNL și PDL, care însă nu a trecut de votul deputaților și senatorilor.
Toate partidele au susținut adoptarea acestei legi, deputații PDL și PNL solicitând devansarea intrării în vigoare la 1 august, nu 1 octombrie.
„USL a murit și din această cauză pentru că multe din lucrurile de guvernare nu au fost făcute la timp. Măsura are ca termen de intrare în vigoare 1 octombrie, și în comisie am făcut un amendament să intre în vigoare la 1 august. Dacă dorește să arate că este o măsură strict ecopnomică, că nu are legătură cu alegerile prezidențiale, unde domnul Victor Ponta va candida, ar fi bine ca să accepte amendamentul nostru pentru intrarea în vigoare de la 1 august”, a spus Eugen Nicolăescu.
Premierul Ponta i-a lăudat pentru această măsură pe foștii membri PNL, Daniel Chițoiu și Călin Popescu Tăriceanu, spunând că aceștia au propus-o în programul de guvernare al USL.
„În cadrul programului USL păstrarea cotei unice, scutirea de impozit a profitului reinvestit, au fost punctele PNL, ale domnilor Tăriceanu, Chițoiu, cei care au participat la discuții, intrarea în vigoare de la 1 octombrie se face , avem acoperit acest lucru”, a fost replica lui Ponta.
La finele anului trecut, în cadrul negocierilor cu FMI, premierul Ponta s-a certat cu președintele Senatului de la acea vreme, Crin Antonescu, deoarece în cadrul negocierilor cu FMI nu s-a inclus și prevederea privind reducerea CAS. În cele din urmă, s-a ales o soluție de compromis prin care reducerea CAS cu cinci puncte procentuale să se producă de la 1 iulie.