Parlamentul European a adoptat raportul „Programului EU4Health”, negociat de eurodeputatul Cristian Busoi, „cu o majoritate covârșitoare”. „Colegii mei eurodeputati mi-au oferit astăzi un mandat extrem de puternic”

Parlamentul European a adoptat raportul „Programului EU4Health”, negociat de eurodeputatul Cristian Busoi, „cu o majoritate covârșitoare”. „Colegii mei eurodeputati mi-au oferit astăzi un mandat extrem de puternic”
Foto: Facebook
Publicat: 13/11/2020, 15:30
Actualizat: 13/11/2020, 16:21

Deputații europeni au votat cu o largă majoritate Programul de acțiune în domeniul sănătății al UE („EU4Health”), raportorul  principal al dosarului fiind eurodeputatul Cristian Busoi- PNL (PPE).  Vineri, Parlamentul European a adoptat poziția sa cu privire la propunerea Comisiei de a intensifica semnificativ acțiunea UE în sectorul sănătății, prin așa-numitul „Program EU4Health”, cu 615 voturi pentru, 34 împotriva și 39 de abțineri. După votul în plen, pot începe negocierile cu Consiliul UE, fiind mandat din partea Parlamentului European, eurodeputatul Cristian Busoi (PNL, PPE).

În timpul negocierilor privind următorul buget pe termen lung al UE, echipa de negocieri a Parlamentului a reușit să obțină încă 3,4 miliarde EUR pentru program (5,1 miliarde EUR în total pentru 2021-2027). Votul a avut loc vineri.

„EU4Health” este programul succesor pentru 2021-2027. În cadrul negocierilor privind cadrul financiar multianual, Parlamentul European a triplat finanțarea propusă pentru „EU4Health” la 5,1 miliarde EUR. Programul nu va finanța doar acțiuni împotriva amenințărilor transfrontaliere pentru sănătate, cum ar fi pandemia Corona, ci și măsuri de prevenire și instrumente pentru consolidarea sistemelor de sănătate. Deputații au discutat, de asemenea, transparența și accesul în jurul posibilelor vaccinuri corona.

După vot, raportorul Parlamentului European, Cristian-Silviu Bușoi, a spus că,astăzi, eurodeputații i-au acordat mandatul pentru negocierea cu Consiliul UE asupra formei finale a „Programului EU4Health”, astfel încât decontarea statelor membre din „Programul EU4Health” , în ceea ce privește stocurile de medicamente, vaccinuri, dispozitive și materiale sanitare să vină în beneficiul sistemelor sanitare și pacienților.

„Cu o majoritate covârșitoare, colegii mei din Parlamentul European mi-au oferit astăzi un mandat extrem de puternic”

„Este oficial: Programul de Sănătate al Uniunii Europene va primi 5,1 miliarde de euro. Încep negocierile pentru ca EU4Health să intre în vigoare din ianuarie 2021. Cu o majoritate covârșitoare, colegii mei din Parlamentul European mi-au oferit astăzi un mandat extrem de puternic pentru a negocia cu Consiliul UE forma finală a Programului de Sănătate al Uniunii Europene, EU4Health. Împreună vom stabili care sunt obiectivele generale și specifice ale Programului și acțiunile pe care România și celelalte state membre le vor putea deconta din EU4Health. Am încredere că negocierile vor fi constructive și în mai puțin de două luni, începând cu ianuarie 2021, Programul va începe să lucreze în beneficiul pacienților și al sistemelor medicale din toate statele membre UE. Îi mulțumesc comisarului pentru Sănătate, Stella Kyriakides, care m-a susținut încă de la început pentru conturarea unui Program independent de Sănătate și tuturor colegilor mei din Comisia de Sănătate și din Parlamentul European pentru sprijinul și voturile lor”.
                                                                                                                                Cristian Busoi, eurodeputat PNL, PPE
Foto: europarl.europa.eu/portal/en

Pentru ca UE să rămână cea mai sănătoasă regiune din lume, acest lucru nu ar fi fost posibil dacă bugetul ar fi fost redus la 1,7 miliarde EUR, așa cum au propus statele membre. În recentul compromis cu privire la bugetul pe termen lung al UE, deputații europeni i-au convins să tripleze bugetul (5,1 miliarde EUR), negociator principal fiind eurodeputatul Cristian Busoi.

„Datorită sumei istorice pe care am reușit să o obținem prin vot pentru acest Program, 5,1 miliarde de euro, de trei ori mai mult decât suma aprobată la Consiliul UE din vară, sunt convins că vom învinge pandemia. EU4Health reprezintă garanția că vom avea suficiente stocuri de medicamente, vaccinuri, dispozitive și materiale sanitare pentru a face față crizelor medicale. Bugetului alocat din EU4Health acestui scop i se vor adăuga și fonduri din alte Programe ale Uniunii Europene. Avem astfel certitudinea că perioadele de criză medicală nu ne vor mai surprinde vulnerabili. Este important să avem aceste rezerve, să le arătăm pacienților că pot avea încredere în sistemele de sănătate, iar medicilor că sunt protejați și au la îndemână tot ce le trebuie pentru a salva vieți”.

Deputații doresc, de asemenea, să realizeze o acoperire universală a sănătății, inclusiv accesul la sănătate și să consolideze lupta UE împotriva cancerului, în sinergie cu Planul european de combatere a cancerului.

„EU4Health va fi un instrument extrem de puternic și în lupta cu cancerul și bolile cardiovasculare. Ne va ajuta să oferim șanse mai bune pacienților care suferă de boli cronice și boli rare; cu sprijinul EU4Health vom trata mai bine pacienții cu diabet și boli mintale, vom derula mai multe programe de prevenție și screening și vom susține vaccinarea.

Nu în ultimul rând, EU4Health va sprijini cercetarea, inovarea și digitalizarea sistemelor medicale. Va fi un pas înainte pentru folosirea pe scară largă a intrumentelor M-Health și E-Health și, foarte important, ne va ajuta în dezvoltarea Registrului European al Pacienților”.

Foto: Captură video

„Mă bucur că am putut să contribui la conturarea acestei Uniuni a Sănătății ca principal negociator al Programului de Sănătate al UE”

„Aveam nevoie de o Uniune Europeană unită în jurul Sănătății. Cetățenii europeni ne-au cerut acest lucru în repetate rânduri – o arată toate sondajele făcute în ultimii ani – și mă bucur că am putut să contribui la conturarea acestei Uniuni a Sănătății ca principal negociator al Programului de Sănătate al UE pentru următorii șapte ani”, conchide eurodeputatul.

Noul Regulament va permite UE să adopte măsuri comune pentru a face față amenințărilor transfrontaliere asupra sănătății viitoare și să declare o urgență de sănătate publică la nivelul UE, la sfatul unui comitet consultativ format din experți independenți. Recunoașterea unei astfel de situații va permite introducerea de măsuri legate de produsele medicale, pentru a monitoriza lipsurile de astfel de produse și pentru a le achiziționa și implementa.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Unde au dispărut grădinițele de stat din România?