Prima pagină » Știri politice » PARLAMENTUL MUȚILOR. Topul senatorilor și deputaților care au vorbit mai puțin de 5 minute în patru ani

PARLAMENTUL MUȚILOR. Topul senatorilor și deputaților care au vorbit mai puțin de 5 minute în patru ani

Despre politicieni se spune că sunt buni de gură. Nu este însă cazul tuturor, iar dovada o fac treisprezece parlamentari care în patru ani de mandat n-au vorbit fiecare nici măcar cinci minute în plen.

Despre politicieni se spune că sunt buni de gură. Nu este însă cazul tuturor, iar dovada o fac 59 dintre parlamentari, aproape 15% din total, care în patru ani de mandat n-au vorbit fiecare nici măcar cinci minute în plen. 12 dintre aleșii din legislatura 2008-2012 nu au avut nicio intervenție de la tribună cu excepția depunerii jurământului care nu a durat mai mult de un minut.

Topul este deschis de deputați cu pesedistul Filip Georgescu care a expediat momentul în doar 23 de secunde. De patru secunde în plus a avut nevoie  Adrian Popescu de la PDL. Pedeliștii Sorin Buta, Riviș Tipei și pesedistul Adrian Mocanu au vorbit și ei de la tribuna doar 28 de secunde, la rostirea jurământului, în vreme ce cu o secundă mai mult în patru ani a intrat în top George Ionescu de la PDL. De peste mai mult de jumătate de minut pentru depunerea jurământului au avut nevoie, independentul Constantin Mazilu, 31 de secunde, liberalul Gabriel Plăiașu, 31 de secunde, Ileana Cristina Dumitrache de la PSD, 36 de secunde și ministrul PSD Dan Nica, 37 de secunde.

La Senat, pesediștii Constantin Tămagă și Cătălin Voicu au avut câte o singutră intervenție în plen, în cei patru ani de mandat.

Cu două intervenții în plen, dintre care una la depunerea jurământului, în top au intrat, potrivit datelor de pe site-ul Camerei Deputaților, pedelistul Neculai Rebenciuc și pesedista Oana Mizil care au vorbit câte 45 de secunde, respectiv 56 de secunde, pentru a depune jurământul și pentru a-și anunța demisia din grupurile parlamentare. Florin Serghei Anghel(PDL) s-a remarcat, la rândul său, în primul său mandat cu 56 de secunde la tribuna parlamentului. Cu două intervenții sub un minut în total în top intră Ioan Bălan de la PDL și Ioan Narcis Chisăliță de la PSD, cu doar 57 de secunde. Marin Almăjan a vorbit în ședințele Camerei vreme de doar 1,18 de minute,
Radan Mihai(minorități) 1,59 de minute. Liberalul Claudiu Țaga a expediat cele două intervenții într-un minut și zece secunde, la fel de rapid precum pesedistul Marin Bobeș care a avut nevoie de 1,41 de minute pentru trei luări de cuvânt. Colegul său de partid Dumitru Boabeș a vorbit și el de trei ori în plen, în total 2,16 minute, în vreme ce pedeliștii Sorin Pandele și Ștefan Seremi pentru două intervenții au contabilizat 3,03 minute, respectiv 4 minute. Mai puțin de trei minute au vorbit în patru ani de zile și deputații Radu Eugeniu Codici de la PSD(2,18 minute), independentul Nicolae Stan (2,37 minute)  și Gabriel Dan Gospodaru de la PDL (2,42 minute).

Aceștia nu sunt singurii însă, alți deputați nereușind să contabilizeze mai mult de cinci minute. Atâta le-a luat pentru trei intervenții de la tribuna parlamentului Cornel Resmeriță(PSD), Mircea Vasile Cazan, Emil Bostan (UNPR), Dan Păsat(PDL), Gheorghe Roman(PSD), Ion Stan(PSD). Cel mai rapid a fost ex-pedelistul Valentin Rusu care a expediat a avut nevoie de doar 1,35 cele trei intervenții în care a depus jurământul. și-a anunțat demisia din PDL și apoi înscrierea în PNL.

Arpad Pal (UDMR), George Dumitrică(PNL), Țurea Răzvan(UNPR), Mirel Taloș(PNL), Ion Dumitru(PSD) și
Gheorghe Hogea(PNL) sunt alți deputați care în patru ani de mandat nu au reușit să spargă „recordul” celor cinci minute de vorbit de la tribuna Parlamentului.

La Senat, UNPR-istul Anghel Iordănescu a luat cuvântul în plen de doar două ori, o dată la depunerea jurământului, iar a doua oară pentru a-și anunța demisia din grupul PSD. La fel de „performant” au fost și colegii săi Constantin Sever Cibu, Gheorghe Pavel Bălan, Mihăiță Găină, liberalul Vasile Nistor cu două intervenții, dar și pedelistul Tudor Panțuru. Nu se lasă mai prejos nici ex-pesedistul Avram Crăciun în dreptul căruia sunt consemnate trei intervenții de la tribuna Senatului, la fel ca și senatorii PDL Viorel Constantinescu, Sorin Fodoreanu, Sbârciu Ioan, Mihai Stănișoară și pesedistul Ioan Mang. Patru intervenții sunt consemnate în dreptul senatorilor Dumitru Florian Staicu(PDL) și Miron Mitrea(PSD).

Parlamentari care au vorbit doar la depunerea jurământului

1. Filip Georgescu

2. Adrian Popescu

3. Sorin Buta

4. Riviș Tipei

5. Adrian Mocanu

6. George Ionescu

7. Constantin Mazilu

8. Gabriel Plăiașu

9. Ileana Cristina Dumitrache

10. Dan Nica

11. Constantin Tămagă

12 Cătălin Voicu

Citește și