Parlamentul României şi cel al Republicii Moldova au, sâmbătă, o şedinţă comună la Chişinău. Întrunirea a fost deschisă de președintele Moldovei, Maia Sandu, care a subliniat că țara pe care o conduce „contează pe ajutorul României în aderarea la UE”.
UPDATE ora 14:00 – Declarația comună a fost semnată la Chișinău
Reprezentanţii Parlamentelor Republicii Moldova şi României au semnat, sâmbătă, o Declaraţie comună în care se reiterează „sprijinul necondiţionat” asumat de-a lungul timpului de toate forţele politice din România pentru dezvoltarea, consolidarea democratică şi parcursul european al Republicii Moldova.
„Subliniem faptul că perspectiva concretă de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană este elementul esenţial al continuării pe calea reformelor, care va încuraja populaţia Republicii Moldova în această perioadă de insecuritate extremă şi de dificultăţi materiale şi îi va da speranţa că într-un viitor apropiat va fi parte a familiei europene, inclusiv sub raportul asumării valorilor europene şi al creşterii nivelului de trai. Reiterăm sprijinul necondiţionat asumat de-a lungul timpului de toate forţele politice din România pentru dezvoltarea, consolidarea democratică şi parcursul european al Republicii Moldova. Salutăm dinamica excelentă a dialogului şi cooperării bilaterale, la toate nivelurile, între România şi Republica Moldova. În mod special, punctăm obiectivul prioritar asumat în comun privind implementarea proiectelor strategice bilaterale, inclusiv interconectările din domeniul energiei, transporturilor şi infrastructurii”, se arată în documentul citat de Agerpres.
UPDATE ora 13:30 – Moment de reculegere ţinut în şedinţa comună la Parlamentelor României şi Republicii Moldova în memoria ucrainenilor dispăruţi în războiul declanşat de Rusia. Dan Barna: Respectul nu s-a câştigat niciodată cu crime de război
Membrii Parlamentelor Republicii Moldova şi Românei care participă sâmbătă, la Chişinău, la o şedinţă comună a celor două foruri legislative, au ţinut, la iniţiativa deputatului Dan Barna, un moment de reculegere în memoria ucrainenilor dispăruţi în războiul declanşat de Federaţia Rusă. „Respectul nu s-a câştigat niciodată cu crime de război”, a spus Barna.
UPDATE ora 11:30 – Ciolacu, la Chișinău: Unii au visat să ajungă în Cosmos, eu am visat să trec Prutul
Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a reamintit, sâmbătă, la ședința comună a Parlamentelor Republicii Moldova și României, versurile lui Grigore Vieru: „Dacă visul unora a fost să ajungă în Cosmos, eu am visat toată viața să trec Prutul”.
„Am trecut Prutul, alături de colegii mei din Parlamentul României, pentru a participa, cu toții, la acest moment fundamental din istoria noastră recentă. L-am invocat pe Grigore Vieru, simbolul luptei pentru desprinderea Basarabiei de bolșevismul sovietic pentru că moștenirea sa trebuie dusă mai departe! Astăzi, trebuie să facem un nou pas și să muncim împreună pentru a asigura un trai mai bun cetățenilor pe care îi reprezentăm. Iar pentru a face acest lucru, întărirea relațiilor noastre bilaterale și obținerea statului de candidat a Republicii Moldova la Uniunea Europeană reprezintă bazele pentru atingerea acestui obiectiv”, a spus Marcel Ciolacu, în ședința comună.
Ciolacu a spus că a înțeles că în ultimii ani România are o responsabilitate în asigurarea stabilității și dezvoltării în regiune și asta înseamnă o responsabilitate pentru sprijinirea și dezvoltarea Republicii Moldova.
„Din această perspectivă, Parlamentele naționale sunt garanția unei cooperări bazate pe principii democratice, diversități de opinie și respect între națiuni. România nu doar recunoaște destinul european al Republicii Moldova, dar dorește și crede într-o perspectivă reală pentru aderarea la Uniunea Europeană. Parlamentul României sprijină și solicită conferirea statutului de candidat la UE pentru Republica Moldova la următorul Consiliu European. Parlamentul României dorește și extinderea parteneriatului comercial și economic pentru a permite accesul mai amplu la piața unică europeană și astfel dezvoltarea accelerată a Republicii Moldova”, a afirmat Marcel Ciolacu.
UPDATE ora 11:15 – Florin Cîţu: Viitorul Republicii Moldova este în marea familie europeană. Este un deziderat fundamental deopotrivă pentru Republica Moldova, dar şi pentru România, în virtutea trecutului, valorilor şi idealurilor care ne unesc
„Relaţiile noastre bilaterale se bucură, în prezent, de un context extrem de favorabil. Există astăzi în Republica Moldova o majoritate pro-europeană şi pro-reforme, care dă dovadă de multă voinţă politică şi acţiuni concrete în direcţia accelerării proceselor de transformare şi modernizare a ţării. (…) Viitorul Republicii Moldova este în marea familie europeană. Este un deziderat fundamental deopotrivă pentru Republica Moldova dar şi pentru România, în virtutea trecutului, valorilor şi idealurilor care ne unesc”, a afirmat Florin Cîţu sâmbătă, la Chişinău, citat de News.ro.
El a făcut referire la „evenimentele sumbre”, războiul declanşat de Rusia, reclamând că „invazia militară” a Federaţiei Ruse în Ucraina „a generat cea mai gravă criză a drepturilor omului şi a refugiaţilor din Europa după cel de-al Doilea Război Mondial”. În acest context, Cîţu arată că „Republica Moldova a demonstrat că este un stat cu o vocaţie europeană solidă” prin modul în care a gestionat criza refugiaţilor.
UPDATE ora 10:45 – Ședința comună a parlamentelor României și Rep. Moldova, deschisă de președintele Maia Sandu
Președintele Republicii Moldova a deschis, sâmbătă, ședința comună a Parlamentului țării sale și a Parlamentului României, care are loc la Chișinău, la o zi după ce Moldovei i-a fost acceptat statutul de candidat la Uniunea Europeană.
Maia Sandu a spus că în ciuda greutăților, moldovenii s-au strâns în jurul valorilor precum viața, libertatea, democrația și au respect pentru umanitate.
„În ultimii 30 de ani am încercat să ne găsim calea firească. România a decis mai devreme să aleagă calea integrării europene și a reușit un parcurs de succes care constituie și pentru noi un model”, a mai spus președintele Republicii Moldova.
Maia Sandu a spus că deși relațiile dintre Republica Moldova și România au cunoscut urcușuri și coborâșuri, „România ne-a fost mereu aproape pe acest drum și mulțumim cetățenilor români pentru tot sprijinul și ajutorul oferit în aceste 3 decenii. (…) România a întins mereu o mână de ajutor oamenilor din Republica Moldova: fie că ne-au oferit motorină pentru agricultorii afectați de secetă sau a trimis echipe de medici care să își susțină colegii din Republica Moldova în lupta cu pandemia COVID, fie că a reparat școli, grădinițe și pentru copiii noștri sau a sprijinit proiecte culturale”, conform MEDIAFAX.
Maia Sandu a amintit că Republica Moldova și România au sărbătorit 100 de ani ai Teatrului Național „Mihai Eminescu”, iar de Ziua Europei, Maia Sandu a acordat, împreună cu Klaus Iohannis, înaltul patronaj pentru alte două proiecte culturale care se vor desfășura la Chișinău.
Președintele Republicii Moldova a vorbit și despre primirea statutului de țară candidat la Uniunea Europeană: „Contăm pe sprijinul României. România a fost tot timpul alături de noi. Relațiile dintre noi sunt astăzi la cel mai intens nivel din ultimii 30 de ani”, a spus Maia Sandu.
ȘTIRE INIȚIALĂ
Legislativul de la Bucureşti este reprezentat de preşedintele Senatului, Florin Cîţu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi de senatori şi deputaţi.
La finalul şedinţei, va fi adoptată o Declaraţie comună a celor două parlamente, conform unui comunicat al Senatului transmis Agerpres.
Preşedinţii Parlamentelor României şi Republicii Moldova, Florin Cîţu şi Marcel Ciolacu, respectiv Igor Grosu, vor susţine o conferinţă de presă după adoptarea declaraţiei comune.
În cadrul vizitei delegaţiei Parlamentului României în Republica Moldova este prevăzută şi o ceremonie de depunere de coroane de flori de către preşedintele Senatului şi preşedintele Camerei Deputaţilor la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt.
George Simion a anunțat că nu a fost lăsat să intre în Republica Moldova, deși ar fi trebuit să participe, sâmbătă, la ședința comună a parlamenterlor României și Republicii Moldova, la Chișinău.
El va fi pus să se întoarcă în țară cu primul avion, sâmbătă dimineața.
„La ora 5 și ceva mă urc în primul avion spre București. Trebuie să stau în această sală de așteptare. Nu am voie să intru în Republica Moldova, deși, am venit aici (…) că mâine e o ședință comună a parlamentelor din România și Republica Moldova și am fost invitați de către Parlamentul Republicii Moldova”, a spus George Simion.
Președintele AUR acuză conducerea Republicii Moldova de dublu limbaj.