Cele două Camere ale Parlamentului au votat, joi, în şedinţă comună, pentru învestirea Guvernului propus de premierul desemnat Nicolae Ciucă, susținut de majoritatea parlamentară. Astfel un nou Executiv urmează să fi învestit, la aproximativ șapte săptămâni, respectiv din 5 octombrie, de când Cabinetul Cîțu a fost demis, în același for, prin moțiune de cenzură, depusă de PSD.
Şedinţa plenului reunit al Camerei Deputaților și Senatului a început la ora 10:00. Ședința a fost prezidată de Marcel Ciolacu, proaspăt ales președinte al Camerei Deputaților, și Alina Gorghiu, care asigură conducerea Senatului, până vineri, când devine președinte Florin Cîțu, conform votului de marți.
UPDATE ORA 14:12: Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat joi, 25 noiembrie 2021, decretul pentru numirea Guvernului României, iar la ora 15:00 este programată ceremonia de depunere a jurământului de învestitură a membrilor Guvernului, la Palatul Cotroceni, a anunțat Administrația Prezidențială.
UPDATE ORA 13:13: Premierul desemnat Nicoae Ciucă a mulțumit pentru voturile primite.
Rezultatul votului va fi comunicat de îndată președintelui, pentru a organiza ceremonia de depunere a jurământului de credință.
UPDATE 13:10: Cabinetul Ciucă a primit votul de încredere al Parlamentului, cu 318 voturi, peste minimul de 234 necesare.
Rezultatul votului:
Total voturi: 466
Prezenți: 444
Voturi :444
Voturi anulate: 0
Valabile: 444
Pentru: 318
Împotrivă:126
Abțineri: 0
UPDATE ORA 12:57: Marcel Ciolacu i-a invitat, în temeiul regulamentului, pe membrii Comitetelor permanente ale celor două Camere să se întrunească la sala de ședință a Biroului permanent al Camerei deputaților pentru verificarea și numărarea voturilor exprimate. Lucrările vor fi reluate după constarea votului.
UPDATE ORA 12:11. Marcel Ciolacu a declarat votul deschis pentru propunerile de Cabinet și program de guvermare ale premierului desemnat Nicolae Ciucă.
UPDATE ORA 11:45: Senatoarea independentă Diana Șoșoacă spune că nu va putea vota niciodată un astfel de Guvern.
UPDATE ORA 11:18: La tribună a ajuns și Violeta Alexandru, fost ministru al Muncii, deputat independent, după dezafilierea de la grupul PNL, din care și-a anunțat demisia. Grupul neafiliaților este mai numeros decât al minitorităților naționale după retragerile din grup ale liberalilor, în frunte cu Ludovic Orban.
UPDATE ORA 11:11. Varujan Pambuccian, liderul grupului minorităților naționale, a ajuns la microfon pentru a prezenta poziția celor 18 membri, de susținere a Cabinetului Ciucă.
„Avem în sfârşit o guvernare stabilă. Şi nu m-aţi auzit în 25 de ani spunând lucrul ăsta. Pentru că niciodată în 25 de ani nu am trecut printr-un an care, slavă Domnului, s-a încheiat. Guvernarea aceasta va fi una stabilă. Îi rog pe unii dintre colegi să se obişnuiască cu ideea că majoritatea e formată din 4 componente – a patra fiind grupul parlamentar al minorităţilor naţionale. Este prima dată, când intenţionăm să avem o contribuţie extrem de activă în guvernarea asta, ceea ce nu am făcut până acum”, a spus, de la tribuna Parlamentului, Varujan Pambuccian, citat de Agerpres.
Liderul grupului minorităților naționale a subliniat că guvernarea PSD-PNL-UDMR „abordează problemele reale ale naţiunii române” şi i-a adresat premierului desemnat Nicolae Ciucă chemarea „de a face ca România să fie privită cu respect prin ceea ce este ca ţară şi ca naţiune”.
UPDATE ORA 11:05: Din partea UDMR a ajuns la tribună senatorul Turos Lorand.
„Ziua de astăzi este una mult aşteptată – învestim un guvern cu puteri depline, un guvern care are la bază o coaliţie care şi-a propus scoaterea României din criza pandemică şi economică. După dezbateri şi negocieri serioase, responsabile şi aprofundate, s-a ajuns la un numitor comun. Partidele care alcătuiesc această coaliţie au pus deoparte disputele şi au reuşit să prioritizeze problemele reale, la care avem nevoie de răspunsuri urgente. Această coaliţie este rezultatul unui proces lung de încercări de a asigura ţării stabilitatea necesară”, a afirmat senatorul UDMR.
Potrivit reprezentantului UDMR, formațiune aflată și în Guvernul demis, această coaliţie, cu o majoritate semnificativă, va avea posibilitatea după învestire nu doar de a gestiona treburile ţării, ci şi aceea de a promova şi realiza politici publice, dar va avea şi posibilitatea, „după analiza eşecurilor trecute, de a regândi şi de a reforma Constituţia”.
UPDATE ORA 11:01: George Simion, copreședinte AUR, a ajusn la tribună și a întrebat, pe procedură, unde este președintele PNL Florin Cîțu.
„Pe procedură, domnule preşedinte, nu l-am văzut pe preşedintele Senatului, pe domnul Florin Cîţu. Pe unde se ascunde?”, a întrebat George Simion, iar Marcel Ciolacu a spus că, pe procedură, nu e o problemă.
„Unde s-a ascuns Florin Cîţu? Îi este frică, este jenat, poate intră în depresie, unde este micuţul, unde a plecat Florin Cîţu? Probabil este cu domnul Klaus Iohannis, acolo, l-a trimis la produs, l-a trimis la câştigat preşedinţia PNL, ce s-a întâmplat? Domnii de la PNL, ce s-a întâmplat? Dacă aveţi demnitate, un singur lucru: bila neagră în urna albă şi bila albă în urna albă, asta ar fi”, a afirmat George Simion. Copreședintele AUR a invitat „parlamentarii adevăraţi şi naţional-liberali” să li se alăture, „pentru că va urma o opoziţie la dictatura lui Klaus Iohannis”, respectiv să susțină demersurile de suspendare a președintelui și declanșarea alegerilor anticipate. „Dacă vă pasă de poporul român, semnați și votați pentru suspendarea lui Klaus Iohannis. (…) Din păcate mortul adus în groapă de voi e țara și dacă vă bateți joc de România, să luați și banii de pe pieptul țării, din păcate nu vă văd la o căsnicie prea trainică, de care sunteți stânjențiți și unii, și alții”, a spus Gorge Simion.
UPDATE ORA 10:54: Dan Barna a venit la tribună pentru a prezenta poziția USR față de propunerile făcute de premierul desemnat, dar și despre coaliția formată de PNL cu PSD.
Deputatul USR Dan Barna, vicepreședinte USR, a spus că preşedintele Klaus Iohannis ar fi „naşul colaborării” dintre PSD şi PNL. „Românii chiar au dreptul să ştie cine va fi responsabil de ceea ce va urma. Şi vă cer acelaşi lucru pe care noi, cei la USR, l-am cerut şi preşedintelui Klaus Iohannis: curajul de a explica, privindu-i pe români în faţă, faptele şi deciziile pe care le ia. Pentru că preşedintele României este în realitate naşul colaborării care se naşte astăzi. Sunt surprins să văd că lipseşte de la această cumetrie tristă. (…) Un eveniment de familie, aşa cum este astăzi botezul noului FSN, în Parlament – mă aşteptam să îl intereseze şi să îl onoreze ca atare”, a spus Dan Barna.
UPDATE ORA 10:49: Din partea PNL a venit la tribună senatorul Daniel Fenechiu, liderul de grup parlamentar din Camera Superioară a Parlamentului.
UPDATE ORA 10:37: Începe sesiunea de dezbateri, primul la tribună fiind Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, lider al Partidului Social Democrat.
„Astăzi, România se află într-un moment critic, unul dintr acele momente în care deciziile pe care le luăm pot schimba direcția națiunii pentru anii următori.
Au fost doi ani pierduți, doi ani de încercări eșuate, doi ani de instabilitate, de criză economică și sanitară, doi ani în care milioane de români au fost abandonați de stat.
Suntem într-un punct critic care necesită o decizie fundamentală.
Am acceptat acum această provocare pentru că PSD nu fuge niciodată de responsabilitate.”
Marcel Ciolacu l-a criticat pe actualul premier demis, Florin Cîțu, în prezent partener în coaliția de guvernare, dar și pe președintele Klaus Iohannis: „A fost prea multă suferință în România în ultima perioadă am pierdut prea multe persoane dragi. Acest lucru este inadmisibil, iar aici statul are o mare parte din vină. Am venit la guvernare pentru că e momentul ca oamenii să audă în sfârșit tot adevărul, doar așa se va restabili încrederea în autorități. Nu voi minți niciodată că am învins pandemia. Nu putem face asta și în niciun caz singuri, doar împreună într-un parteneriat real putem să ținem lucrurile sub control. Trebuie să dărâmăm zidul de ură care s-a înălțat între vaccinați și nevaccinați”.
UPDATE ORA 10:14: Premierul desemnat Nicolae Ciucă își prezintă propunerea de Cabinet și programul de guvernare.
„Ne aflăm, astăzi, într-un moment mult așteptat de toți românii, unul în care putem, în sfârșit, să oferim predictibilitate și să garantăm stabilitatea și dezvoltarea României prin toate măsurile și deciziile pe care le vom lua pentru binele cetățenilor.
Îmi doresc să fie prima zi a unei noi abordări în ceea ce privește guvernarea țării. Eu, alături de toți miniștrii din acest Guvern, ne angajăm să facem tot ce depinde de noi pentru ca situația economică, socială și sanitară a României să se îmbunătățească.
Noi, cei care suntem azi în fața dumneavoastră pentru a vă cere votul de încredere, am trecut peste acele lucruri care ne separă și am găsit lucrurile care ne unesc. Am înțeles că mai presus de orice orgoliu și de orice adversitate politică se află interesul românilor.
Pandemia ne-a învățat un lucru, acela e că timpul este prețios. Suntem determinați să ducem acest program la îndeplinire și să punem capăt situației tensionate pe care țara noastră o parcurge.
Am venit astăzi în Parlament pentru a vă cere votul de încredere. Prin programul de guvernare propus, arătăm că punem pe primul loc interesele românilor și ne angajăm să garantăm reușita pe mai multe direcții de acțiune.
Prima se referă la investiții, cea de-a doua direcție de acțiune a Guvernului este legată de conectarea prin infrastructură a regiunilor istorice, a treia direcție pe care o avem în vedere se referă dezvoltarea echilibrată și coezivă a României, iar următoarea direcție are în centrul său Planul Național de Redresare și Reziliență.
În ceea ce privește sănătatea, vom dezvolta un program echitabil privind accesul neîngrădit și neîntrerupt la serviciile medicale. Vom asigura reziliența sistemului de sănătate și vom accelera și încuraja vaccinarea anti-COVID 19, pentru a reduce presiunea de pe spitalele publice. Reziliența sistemului de sănătate este un obiectiv prioritar al Guvernului, pentru care se vor face investiții în 46 de spitale și secții prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență.”
Conform regulamentului și o ordinii de zi, premierul desemnat de președintele Klaus Ioannis pentru a forma un nou Executiv, Nicolae Ciucă, va prezenta programul de guvernare şi lista Guvernului. Ulterior vor avea loc dezbateri, urmate de votul asupra cererii de acordare a încrederii Parlamentului asupra programului şi întregii liste a Cabinetului.
Constituția şi regulamentul comun prevăd că Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Este vorba de cel puțin 234 de voturi, în actuala structură a Legislativului.
Trebuie să fie prezenţi cel puţin jumătate plus unu dintre membrii celor două Camere ale Parlamentului, iar votul este secret, cu bile
Cabinetul Ciucă este susținut de o majoritate – formată din Partidul Național Liberal, Partidul Social Democrat, Uniunea Democrată Maghiară din România și grupul minorităților naționale – depășește, teoretic, pragul prăzut de Constituție. Astfel, majoritatea ar avea fi în total 321 de voturi.
Grupuri parlamentare, conform listelor oficiale publicate pe site-urile celor două Camere:
Camera Deputaților:
Senat:
Total formațiuni
Premierul desemnat a depus la Parlament lista cu miniştri şi programul de guvernare. Cabinetul are în total 22 de membri, inclusiv premierul și vicepremierul UDMR, care nu are un portofoliu. Toți miniștri propuși au primit aviz pozitiv în comisiile de specialitate, acesta fiind consultativ.
Lista Guvernului PNL – PSD – UDMR:
Dacă aleșii decid în majoritate să voteze propunerile actualulul candidat pentru funcția de premier, Hotărârea Parlamentului privind acordarea votului de încredere este înaintată şefului statului pentru a proceda la numirea Guvernului.
Astfel, după ce Guvernul primeşte votul de încredere din partea Parlamentului, premierul şi miniştrii vor depune individual, în faţa preşedintelui României, jurământul de credinţă.
Guvernul învestit şi fiecare membru îşi exercită mandatul de la data depunerii jurământului.