Parlamentul va adopta o declarație privind situația politică din Republica Moldova
„USR a făcut o cerere în BPR pentru ca Camera Deputaților și Senatul, în ședință comună, să dezbată situația din Republica Moldova, situație tensionată, și să vină cu o declarație. S-a votat acest lucru. Urmează ca cele două comisii de politică externă și din Cameră și din Senat să se reunească și să vină cu un draft de declarație, care ulterior va fi supusă plenului reunit. Credem că este o victorie că am obținut acest lucru, deoarece Parlamentul este un for care ar trebui să aibă o poziție pe situația din Republica Moldova”, a declarat deputatul USR Cristina Prună, după ședința de marți a birourilor permanente ale Camerei Deputaților și Senatului.
Vineri, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a emis o decizie conform căreia președintele Igor Dodon era obligat să dizolve Parlamentul în data de 8 iunie, deoarece a depășit termenul de 90 de zile de la alegeri pentru formarea unui Guvern. Sâmbătă, Igor Dodon a decis să nu dizolve Parlamentul. A fost aleasă șefa Parlamentului, Zinaida Greceanîi, Maia Sandu a fost numită în funcția de prim-ministru și noii membrii ai Guvernului au depus jurământul de învestire. Ulterior, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională toată activitatea Parlamentară efectuată sâmbătă. Duminică, CCM a decis suspendarea din funcție a președintelui Igor Dodon și numirea prim-ministrului Pavel Filip în funcția de președinte interimar al Republicii Moldova, acesta dizolvând ulterior Parlamentul. De asemenea, Pavel Filip a semnat decretul de organizare a alegerilor anticipate în data de 6 septembrie.
Membrii Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova s-au reunit marți într-o ședință organizată de către președintele Igor Dodon, după ce Dodon a semnat luni decretul privind constituirea Consiliului Suprem de Securitate al țării din care fac parte Maia Sandu și Zinaida Greceanîi.