Partidele au furat startul campaniei pentru europarlamentare și au împânzit țara cu bannere și afișe. Președinte AEP: Dacă materialele neconforme nu vor fi înlăturate, competitorii electorali vor fi sancționați
Sub pretextul promovării campaniei de strângere de semnături de susținere a candidaților, partidele au afișat în toată țara, la sfârșitul lunii februarie, mii de bannere și corturi cu mesaje electorale. Acestea au rămas afișate și după depunerea semnăturilor și validarea de BEC a listelor de candidatură.
Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP) Constantin Mitulețu Buică a declarat, miercuri, că toate partidele care au în spațiul public, după 26 aprilie, materiale de propagandă neconforme cu campania electorală pentru europarlamentare, vor fi sancționate.
„Utilizarea materialelor de propagandă în campania electorală. Au fost dezbateri cu privire la aceste bannere și materiale de promovare. Materialele care nu au fost înregistrate, dacă nu au fost înlăturate până pe 26 aprilie până la ora 24, toți competitorii electorali vor fi sancționați. În data de 27, la nivelul Birourilor Electorale județene se vor putea depune sesizări, plângeri cu privire la utilizarea altor materiale, pot fi sesizate și organele de poliție. Dacă aceste materiale există, aceste birouri județene vor putea să soluționeze plângerile”, a declarat Constantin Mitulețu Buică, miercuri, într-o conferință de presă.
Totodată, acesta a anunțat regulile pentru materialele electorale afișate în spațiul public pe perioada campaniei dinaintea alegerilor europarlamentare din 26 mai.
„În timpul campaniei sunt permise numai afișele cu dimensiunile prevăzute de legea 334 cu 500/300 și alte materiale dispuse de primar. Legea 33 are niște dispoziții care pot lăsa la o interpretare prin care aceste materiale ar fi legale, dar prin OUG 6/2019 se face referire la modalitatea de finanțare a campaniei electorale, iar legea se aplică corespunzător la alegerile europarlmenatare. Toate materialele tipărite nu pot contraveni regulilor ordinii de drept. În această perioadă a fosttransmis ghidul finanțării campaniei electorale pentru alegeri. Acolo sunt regulile pentru finanțare și comportamentul pentru mandatarii financiari. Sunt prevăzute limitele contribuțiilor, modalitatea de depunere de sume pentru campanie electroală cât și modalitatea de raportare după terminarea campaniei, cât și modalitatea de rambursare a sumelor din campanie, deoarece din 2016 camapaniile sunt limitativ finanțate de stat”, a afirmat președintele AEP.
Campania electorală pentru alegerile europarlamentare începe, oficial, pe 27 aprilie, ora 00:00 și se termină pe 25 mai 2019, ora 7:00.