Inițiativa, susținută de 161 de parlamentari de la toate partidele politice, prevede că la alegerile locale pe liste să fie reprezentate ambele sexe în proporție de cel puțin 30%.
„Candidaturile pentru consiliile locale și județene, precum și cele pentru primari se propun de partidele politice, constituite potrivit legii partidelor politice nr. 14/2003, republicată. Se pot depune candidaturi și de către alianțele electorale consttuite în condițiile prezentei legi, de către organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale prevăzute de Art. 8, precum și candidaturile independente. Listele de candidați pentru alegerea consiliilor locale și a consiliilor județene trebuie întocmite astfel încât să asigure reprezentarea ambelor sexe în proporție de cel puțin 30% din candidaturile înscrise pe fiecare listă în parte pentru fiecare dintre acestea, cu excepția acelora care conțin un singur candidat”, potrivit proiectului adoptat de Senat.
În timpul dezbaterilor, majoritatea senatorilor s-a declarat de acord cu proiectul, însă a considerat că proiectul de lege nu rezolvă problema reprezentării slabe a femeilor în politică pentru că inițiativa nu menționează că femeile vor fi trecute pe locuri eligibile în liste.
Senatorul UDMR Verestoy Attila a spus în plenul Senatului că „situația nu poate fi rezolvată cu atât, a fi prezenți pe listă nu înseamnă a fi prezenți în sală după aceea”. Verestoy a mai spus că este nevoie de „bun simț” din partea liderilor politici pentru a fi o reprezentare mai bună.
La rândul său, senatorul liberal Gigel Știrbu a spus, referitor la prezența femeilor pe locuri eligibile: „Nu conteaza ce sex ai, contează cine are pixul”.