Parlamentarii din actuala legislatură au completat cu generozitate rubrica „alte activități, hobby-uri” din CV-urile publicate pe site-urile Parlamentului, mulți declarându-se iubitori și practicanți de arte marțiale, scufundări, dar și pasionați de muzică, poezie sau de organizarea festivalurilor.
„Bruce Lee” din Parlament
Foarte mulți dintre parlamentarii din legislatura 2012-2016 sunt pasionați de sport, fotbal, handbal sau arte marțiale, printre aleși aflându-se și posesori de centură neagră.
Senatorul Șerban Valeca, profesor universitar la Universitatea Pitești și președinte al Consiliului Științific al Institutului de Cercetări Nucleare, este antrenor de karate – Centura Neagră 6 Dan – și președinte de onoare al Federației Române de Karate Tradițional, aflată sub înaltul patronaj al Casei Regale.
Deputatul Florian Nicolae, fondator și președinte al Clubului Sportiv „Nova Force”, dar și susținător al Ansamblului folcloric „Muntenia”, este și antrenor de arte marțiale de contact.
Deputatul Constantin Adăscăliței, absolvent al Facultății de psihologie și asistență socială, are atestat de antrenor de arte marțiale, acordat de M.T.S., fiind vicepreședinte al Federației Române de Karate Tradițional și maestru emerit al sportului. Posesor al centurii negre 4 Dan în Karate tradițional, Adăscăliței a fost medaliat cu aur la Campionatele Europene – 1996, iar în perioada 1995-1996 a fost multiplu campion național.
Deputatul Vicențiu-Mircea Irimie a fost, până în anul 1989, instructor de arte marțiale, având centura neagră 1 Dan.În perioada 1990-1992, Irimie a fost instructor de arte marțiale la trupele de desant aerian, precum și instructor de karate shotokan-fudokan.
La rândul său, deputatul Gheorghe Roman notează, la secțiunea „Hobby-uri”, că practică Taekwon-do (centura neagra 2 Dan) și că îi place fotbalul și baschetul.
Senatorul PSD Laurențiu Coca, care a absolvit, în 1987, Institutul de Mine Petroșani, a fost component al echipelor de fotbal Chimia Râmnicu Vâlcea și Jiul Petrosani, din Divizia A, el fiind și absolvent al școlii de antrenori în cadrul I.E.F.S. Bucuresti. Coca a practicat fotbalul de la vârsta de 9 ani până la 30 de ani, iar până la 41 de ani a fost arbitru.
Deputatul Miroslav Merka, licențiat în Educație-Fizică și Sport -Universitatea Oradea, a fost antrenor de fotbal în Divizia Județeană Bihor, dar și manager-instructor al Ansamblului folcloric „Cerovina” Valea Cerului, Bihor.
Colegul său de Cameră, deputatul Ninel Peia este organizator, sponsor și participant la activități culturale, sportive și sociale, la evenimente sportive din județul Ilfov – „Cupa Corbeanca” și „Cupa Ninel Peia la fotbal”.
În CV-ul său, deputatul Gheorghe Ciobanu subliniază că, din anul 2002, a ocupat „funcții cu responsabilitate”, printre care și aceea de director executiv la Fotbal Club Poli AEK Timișoara Gheorghe Ciobanu este membru fondator al echipei de fotbal FC POLI AEK Timișoara – Divizia Națională – și Președinte de onoare al Asociației Române de Kick-Boxing și Discipline Asociate.
Deputatul Vasile Gliga este președinte al Federației Române de Dans Sportiv.
Deputatul UDMR Kelemen Atilla-Béla-László, de profesie medic veterinar este membru în mai multe organizații de specialitate, ca Asociația chinologică (președinte onorific), și în JokeyClub România.
Senatorul UDMR Verestoy Attila este președinte al Clubului Sportiv „Handbal Club Odorhei”, asociație non-profit.
Potrivit CV-ului postat pe site-ul Camerei Deputaților, parlamentarul Eduard Martin este licențiat al Facultății de educație fizică și sport Constanța, Universitatea „Ovidius”.
De la bucatarie la canto si scrabble
Alți parlamentari sunt preocupați de arta culinară, zootehnie, scrabble sau canto.
Astfel, Oana Niculescu Mizil a făcut cursuri de pictură și artă culinară în Elvetia și cursuri de design vestimentar.
Deputata Ileana Dumitrache a urmat un curs de artă și textile, deputata PC Marian Grapini are ca hobby-uri sportul și jocul de scrabble iar deputatul Gheorghe Ciobanu se declară interesat de sport, lectură și muzică.
La rubrica „Alte activități”, deputatul Vasile Gliga a notat „pomicultură, viticultură și zootehnie”. Deputatul Ionuț Stroe enumeră, printre hobby-uri, sportul (baschet și fotbal), muzica, publicitatea și călătoriile.
Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, este președinte de Onoare al Asociației „Gugulanilor” Timișoara. (Gugulanii, considerați „de cea mai curată origine dacică”, sunt locuitorii de etnie română ai zonei rurale a Banatului montan din nordul județului Caraș-Severin. Numele de „gugulan” provine de la Vârful Gugu (munții Godeanu), numit și „muntele sacru al lui Zamolxe” – n.r.)
Viteză pe pământ, în aer și pe apă
Mai mulți dintre aleși sunt pasionați de raliuri, motociclism, aeronave și yachting.
Deputatul Mircea Drăghici, absolvent al Universității Pitești – Facultatea de Inginerie, secția Autovehicule Rutiere și al Institutului Politehnic București- Facultatea de Subingineri, secția Automobile, este membru fondator al Federației Române de Automobilism Sportiv, pilot și copilot de raliuri, precum și campion național la rally Cupa Dacia Nova 1999. Drăghici, care este expert în prepararea și pregătirea motoarelor și autovehiculelor de competiție, este, de asemenea, președinte Clubul Sportiv Național Auto (automobilism).
Senatorul Nicolae Moga este posesorul unui brevet pilot aeronave ultraușoare motorizate, al unui permis pentru ambarcațiuni navale, precum și al unui permis de conducere auto pentru categoriile A,B,C,D și E.
Senatorul Gabriel Mutu, licențiat în drept, este multiplu campion național în Modelism – ramura Automodelism, medaliat de Federația Europeană de Modelism – Fiorano 2006, Maestru al Sporturilor – Ramura Modelism și membru în Biroul Federal al Federatiei Române de Modelism.
Senatorul Daniel Savu, fost ofițer SRI este și inginer la întreprinderea de Construcții Aeronautice Brașov, Institutul de Cercetări Aerospațiale M.Ap.N., Crangu lui Bot.
De asemenea, Bogdan Niculescu Duvăz este membru fondator al Yacht Club România.
La capitolul „Competențe și aptitudini tehnice”, deputatul PSD Oana Niculescu Mizil arată că are aptitudini pentru șofat dobândite la Școala de pilotaj Porsche Elveția.
Vânători, pescari, lutieri, muzicieni
Deputatul UDMR Kelemen Attila este vicepreședinte al Consiliului Asociației Generale a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din România.
Senatorul PSD Ilie Sârbu este membru al Consiliului AGVPS, membru al Comitetului Executiv al Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Timiș și al Filialei de Vânătoare Timișoara, iar deputatul Bogdan Niculescu Duvăz este vicepreședinte al AGVPS și al Consiliului Național de Vânătoare.
Deputatul Vasile Gliga, de profesie inginer, a fost, în perioada 1997-1980, sculptor în lemn, acesta continuându-și pasiunea pentru confecționarea viorilor și în prezent.În perioada 1998 – 2003, el a fost membru al Asociației Maeștrilor Lutieri din SUA, NAMM, iar în prezent este membru al „The Violin Society of America” și al „International Music Products Association”. Iubitorul a tradiției populare, Gliga dorește sa transmită această pasiune și nepotului său.
Deputatul PSD Mădălin Voicu, absolvent al Academiei Naționale de Muzică (Vioară), este, ca profesie de bază muzician-dirijor și activează, printre altele, ca profesor al academiei de muzică „ATTATURK” din Izmir (Turcia).
Deputatul Vasile Berci și-a început activitatea ca tâmplar, sortator și maistru la C.P.L. Sighetul Marmației (1964 – 1971), pentru ca după absolvirea, în anul 1977, a Facultății de Istorie (Universitatea Cluj-Napoca), să devină director la Școala cu clase I-VIII Călinești.
De la cele sfinte la cele laice
Mai mulți dintre parlamentari sunt licențiați în teologie, unii dintre aceștia slujind ca preoți înainte de a intra în politică.
Astfel, deputatul Gigel Știrbu a absolvit, în anul 1994, Seminarul Teologic din Craiova, iar în anul 1998, Facultatea de Teologie din Craiova. El a fost, până în anul 2001, preot în Parohia Roșieni (Olt), apoi subprefect.
Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a absolvit, în anul 1975, Institutul Teologic Sibiu, fiind licențiat in Teologie, a urmat cursuri de marketing, de finanțe-bănci, dar și un curs de perfecționare în domeniul culturii cartofului.
Deputatul PP-DD Iacob Pușcaș este și el posesorul unei diplome de licență în Teologie pastorală, obținută după absolvirea Facultății de Teologie „Andrei Șaguna”- Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.
De asemenea, deputatul Adrian Gurzău a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă – Cluj- Napoca și a făcut, ulterior, un masterat în Resurse Umane .
Aleși cu darul cuvântului rimat și literar
Senatorul Varujan Vosganian, de profesie economist, este autor a circa 250 de studii și articole de specialitate, politice, dar și poet.
Liderul senatorilor UDMR, Marko Bela, care a fost profesor de maghiară-franceză, a publicat mai multe volume de poezii, eseuri și manuale de literatură și este membru în Uniunea Scriitorilor din România și în Uniunea Scriitorilor din Ungaria.
Deputatul UDMR Kelemen Hunor, absolvent al Facultății de medicină veterinară și al Facultății de filosofie, este autorul a două volume de poezie și al unui roman.
Deputatul Oana Manolescu, diplomat în științe chimice (Facultatea de Chimie, Universitatea București), este, de asemenea, autor de romane, poezii, povestiri, schițe, eseuri, reportaje și este director al revistei „Prietenul albanezului”.
Din și în mass-media, dar și pe scenă
O serie de parlamentari au activat sau activează în presă.Deputatul Florian Nicolae este fondatorul cotidianului local „Giurgiuveanu” și al televiziunii locale „TV Giurgiu”, precum și „inovator în domeniul electric”. La fel, deputatul Dan Motreanu, a fost profesor de istorie, dar și redactor la ziarul „Observator” și corespondent Mediafax Alba.
Parlamentarul George Scutaru, licențiat în istorie, și-a trecut, la rândul său, în CV faptul că a fost colaborator al publicațiilor „Zig-Zag” și „Expres magazin”, apoi, în perioada 1993 – 1995, redactor secția „Politică Internă” la Agenția Mediafax, iar între anii 1996 și 1998, corespondent PROTV și Mediafax la Moscova .
Deputatul Ninel Peia este și editorialist la ziarele locale „Săptămâna de Ilfov” și „Semnal de Ilfov și Giurgiu”.
Deputatul UDMR Marton Arpad, absolvent al Facultății de Teatru, secția Actorie și al Facultății de Drept, a fost, în perioada 1979-1990, actor la Teatrul din Sfântu Gheorghe, unde, pe lângă activitatea actoricească, a regizat și opt spectacole. El mai notează că a colaborat cu mai multe ziare și reviste, publicând cronici parlamentare, reportaje și critici (cronici) teatrale .
Deputatul Florin Costin Pâslaru, menționează la rubrica „Aptitudini și competențe artistice” actoria, adăugând că a activat „în cercuri și brigăzi artistice în timpul liceului și pe toată perioada facultății”.
Deputatul Marian Ghiveciu a absolvit în anul 1993 Școala populară de artă, specialitatea Teatru și Regie. Deputatul Ionuț Stroe a făcut cursuri de chitara și canto.Stroe mai este pasionat de desen și grafică, de concepția și producția publicitară.
Inventatori de frunte
Senatoarea PSD Doina Silistru, care este cercetator principal la Stațiunea de Cercetare pentru Cultura Pajiștilor Vaslui, a omologat sau brevetat mai multe soiuri ale plantelor „obsigă nearistata”, „pir crestat” și „spaceta”.
Deputatul Petru Andea, inginer diplomat (Universitatea Politehnică Timișoara) și doctor în Științe tehnice, are un număr de 26 invenții și inovații brevetate.
Mai dețin brevete de invenție senatorii Trifon Belacurencu, senatorul Florin Constantinescu și deputații Dragoș Zisopol, absolvent al Institutului de Petrol și Gaze Ploiești, Dan Nica – coautor a trei brevete de invenție, dintre care unul a fost medaliat cu argint la Bruxelles și deputata PC Marian Grapini, care este autoarea a trei inovații în domeniul industriei textile.
În mai multe limbi (străine)
Un număr considerabil de membri ai celor două Camere ale Parlamentului sunt poligloți, în topul acestora aflându-se senatorul PSD Mircea Geoană, care cunoaște, potrivit propriilor declarații, cinci limbi străine – engleza, franceza, spaniola, italiana și germana.
Câte patru limbi străine cunosc deputații Oana Niculescu Mizil (engleză, franceză, italiană și arabă), Dragoș Zisopol (engleză, greacă, franceză și spaniolă), Paul Dumbrăveanu, (engleza, franceza, italiana și spaniola) și Ileana Dumitrache (engleza, franceza, italiana și spaniola).
Printre cei care stăpânesc câte trei limbi străine se numără deputații PDL Theodor Paleologu (franceza, engleza și germana) și Raluca Turcan (engleză, franceză și rusă), aceasta din urmă fiind și cetățean de onoare al Statului Nebraska, SUA.
Organizatori de evenimente și promotori de festivaluri
Senatorul Marius Bota menționează, la secțiunea „Activitate civică”, acțiunile desfășurate de el pentru promovarea culturii și tradițiilor populare românești în Italia, precum și sprijinirea organizării spectalolelor de colinde cu Ștefan Hrușcă pentru românii din Italia.
Deputatul Florin Costin Pâslaru arată că un bun organizator, implicându-se, în fiecare an, de Sfântul Andrei, în pregătirea spectacolelor și concertelor în aer liber din cadrul manifestării „Zilele Galațiului”. Pâslaru, care este absolvent al Facultății de tehnologia și chimia produselor alimentare și tehnică piscicolă din cadrul Universtității Galați, subliniază, de asemenea, că este inițiatorul celui mai mare eveniment din zona de est a României, „eveniment ce împletește traditia ortodoxă cu cea populară specifică zonei de sud-est a Moldovei” și la care participă peste 100.000 de oameni din Galați-Brăila și împrejurimi, respectiv „Festivalul Scrumbiei”.
Computerul, în toate cele
Mai mulți dintre deputați arată în propriile CV-uri că dețin cunoștințe aprofundate în utilizarea computerului.
Deputatul PSD Marian Neacșu, care este licențiat în economie, membru al Asociației Generale a Economiștilor din România și al Uniunii Naționale a Crescătorilor de Păsări din România, menționează în CV-ul său are cunoștințe foarte bune în ceea ce privește operarea la computer, inclusiv de „navigare pe internet”.
Deputatul Paul Dumbrăveanu deține cunoștințe PC avansate – tehnici pentru optimizare utile în cresterea traficului PPC (pay per click), psihologia căutării online, Social Networking (Facebook) – creșterea numărului de fani și distribuirea de informații relevante -, Video sharing (YouTube/ VIMEO) – setarea și managerierea conturilor, Microblogging (Twitter) – creșterea numărului de followers.
În ceea ce privește competențele și aptitudinile de utilizare a calculatorului, deputata PSD Oana Niculescu Mizil precizează că știe să utilizeze Microsoft Office, Adobe Illustrator și Photoshop.
Deputatul Radu Zlati (cunoscut sub pseudonimul Gondolin Shador), absolvent al Facultății Istorie-Filozofie, Universitatea București, declară că are ca hobby „bloging”-ul. Pe blogul personal, „yellowgondolin”, acesta declară că este, asemenea oricărui „mâncator de pâine (de la Homer citire), un ghem de contradicții”.
…și alte calități
Unii dintre aleși nu se sfiesc în a-și etala calitățile în CV-ul depus la Parlament.
La capitolul „Competențe și abilități sociale, Deputatul Florin Costin Pâslaru menționează, printre altele, „oratorie, inițiativă, punctualitate”, „spirit dinamic, forță creativă”, „bun coechipier – putere de mobilizare, convingere și însuflețire a echipei”. „Sunt o persoană foarte cunoscută în orașul meu, datorită nu numai funcțiilor avute anterior în administrația publică locală, a implicării mele directe în cele mai puternice mijloace de comunicare media din zonă, dar și a acțiunilor mele în activități de promovare a educației, culturii, divertismentului precum și în activități de promovare a valorilor tradiționale”, a ținut să precizeze parlamentarul.
În CV-ul său, deputatul Ion Răducanu ține să arate că în anul 2008 a fost exclus din PSD pentru „indisciplină”, „definită prin criticarea activității primarului Timișoarei, (Gheorghe – n.r.) Ciuhandu”. Acesta mai spune că a fost membru al PCR în perioada 1985- 1989, „condiție obligatorie pentru a putea deține o funcție de conducere în economie” și că în perioada 1989- 2003 nu am făcut nici un fel de politică, încadrându-se în prevederile punctului 8 al Proclamației de la Timișoara. „Spirit liberal, am înființat prima mea societate cu răspundere limitată în anul 1990 (…)”, declară, de asemenea, parlamentarul social-democrat.
Deputatul Ionuț Stroe se declară ambițios, flexibil, adăugând că dovedește abilitate în comunicare și un foarte dezvoltat simț al umorului.
La fel, deputatul Gheorghe Ciobanu spune că îl caracterizează dorința de perfecționare și perseverența, care au constituit „doar câteva elemente care l-au impulsionat în cariera profesională”.