Prima pagină » Știri politice » Paștele parlamentarilor. Cum răspund senatorii și deputații la întrebarea „care este ultima faptă bună pe care ați făcut-o?”

Paștele parlamentarilor. Cum răspund senatorii și deputații la întrebarea „care este ultima faptă bună pe care ați făcut-o?”

Paștele parlamentarilor. Cum răspund senatorii și deputații la întrebarea „care este ultima faptă bună pe care ați făcut-o?
Paștele parlamentarilor

Acasă, alături de familie, cu ouă roșii și cozonaci pe masă – așa își vor petrece parlamentarii Paștele 2014. În săptămâna Patimilor, gândul i-a suspus la un test de sinceritate: ce fapte bune au făcut în ultima perioadă. Din dorința de a părea modești, subliniind că nu vor să se laude, deputații și senatorii au enumerat totuși donațiile făcute și situațiile în care au ajutat pe cineva.

Paștele, „o sărbătoare tragică”

Petrecerile de Paște sunt „deșănțate”, asta pentru că este o sărbătoare tragică, spune un senator UNPR. Din acest motiv, Învierea Domnului o va petrece acasă, liniștit în familie. De altfel, acasă, alături de familie, este alegerea tuturor parlamentarilor care, de miercuri, au intrat într-o minivacanță de Paște.

„De 15 ani fac Paștele acasă, cu familia, sâmbătă mergem la biserică la înviere, destul de tradițional așa. Eu nu prea pun mare bază pe petrecerile de Paște, eu mă bazez pe sensul spiritual al sărbătorii. Dacă de Crăciun o ținem în petreceri și în distracții că e Crăciunul, e nașterea Domnului, acum e o sărbătoare mai tragică, mi se par un pic deșănțate petrecerile de Paști. E o sărbătoare sobră și de suflet”, spune senatorul progresist Marian Vasiliev, contactat de gândul.

Și pentru că este Săptămâna mare, „o perioadă de curățenie sufletească”, uneperistul precizează că faptele bune trebuie făcute mereu, nu neapărat în preajma sărbătorilor.

„Toleranța ne omoară, nu înțelegem că și cel din fața noastră e om și greșește și ne repezim să plătim cu aceeași monedă. Trebuie să trecem peste lucrurile mărunte, viața e scurtă, trebuie să vedem lucrurile importante, să vedem profunzimea. Suntem superficiali, nu mai vedem lucrurile care cu adevărat strălucesc”, spune, aproape cu regret în suflet, senatorul.

Și că tot am vorbit de regrete, Marian Vasiliev are destule. „Când fac un rău sau când jignesc pe cineva, că inevitabil trăim într-o lume în care ne plătim polițe stupid așa pe lucruri mărunte, regret la 30 de secunde după ce am spus o vorbă urâtă. Îmi dau seama că am greșit întotdeauna, de multe ori parcă mă apasă și lumea asta din care fac parte, lumea politică”, se analizează el.

În ce privește faptele bune, progresistul le trece scurt în evidență.

„Ce fac bine rămâne pentru mine, nu am făcut niciodată paradă, păstrez pentru sufletul meu. Sunt persoane pe care le-am ajutat vara asta să primească o casă, persoane cu copii mulți, am mai găsit de serviciu la unii, ne-am mai dus cu ajutoare la bătrânii de la Constanța de la azil sau de la azilul de la Poarta Albă, dar pe astea nici nu vreau să le menționez, sunt făcute pentru sufletul meu de vedere, nu informez presa”, subliniază el.

Credinciosul „obligatoriu!”

Cu familia la munte, dar fără soție. Așa va petrece Paștele senatorul UNPR Dumitru Bujor. „E în Ierusalim, într-o excursie religioasă”, se scuză el. „Mi-aș fi dorit și eu să merg, dar nu mi-a permis programul de parlamentar”, adaugă el, pentru gândul, explicând că va merge, în schimb, la o mănăstire din zona Asău, județul Bacău.

„Sunteți o familie credincioasă?”, întrebăm noi. „Obligatoriu!”, a răspuns Bujor, scurt.

Nu s-a spovedit încă, dar spune că o va face. Și nici cu faptele bune nu vrea să se laude. „Nu e religios așa. Religia spune fă fapte bune și nu te lăuda cu ele. Am regrete că nu am putut să fac mai multe fapte bune câte aș vrea”, explică senatorul.

Tot acasă va sta și deputatul PDL Cornel Sămărtinean. „Nimic special, ne încărcăm bateriile. Respectăm tradiția românească integral”, spune el.

Când vine vorba despre fapte bune pe care să le fi făcut, Sămărtinean punctează necesitatea ca astfel de lucruri benefice să fie făcute constant, ca un „mod de a fi”.

„Trebuie să faci fapte bune de fiecare dată când simți nevoia, fără să te aștepți să primești ceva la schimb. Îl faci dintr-un mod de a fi, îți faci un obicei din asta. Abia atunci îți dai seama că trăiești. E și o vorbă din bătrâni. Faci bine, bine ți se întoarce. Faci rău, rău se întoarce”, explică democrat-liberalul.

Nici el nu vrea să se laude cu o anumită faptă bună, dar spune că are mai multe deosebite. „Când am mers la căminele de bătrâni, în cartierele cu nevoiași, i-am sprijinit de câte ori am putut, indiferent de condiția pe care am avut-o”, a mai spus Sămărtinean, contactat de gândul.

Filozofia de viață a „prozaicului” Ghișe

Nici în rândul liberalilor Paștele nu este sărbătorit într-un mod diferit. Senatorul PNL Ioan Ghișe rămâne acasă, cu familia, „simplu și banal”. Cu toate acestea, nu știe dacă va participa și la slujba de Înviere. „Depinde de starea vremii și de disponibilitatea membrilor familiei”, se scuză el.

Întrebat de gândul dacă în Săptămâna Mare a făcut mai multe fapte bune, Ghișe a refuzat din start acest principiu. „Sunt departe de a trăi în scopul mântuirii pentru fapte care să șteargă păcatele din viitor. Am propria filozofie despre viață. Cine consideră că l-am ajutat, el știe. Sau ei știu, că sunt mai mulți. Chiar zilele astea ajut pe cineva, dar nu e cazul să le spun”, spune el.

Ce înseamnă, totuși, o faptă bună? „Păi atunci când îl ajuți pe om la nevoie, evident. Iar când te aștepți la recunoștință, trăiești o iluzie. Sunt mai prozaic așa”, adaugă liberalul.

Deputații PMP, optimiști și mulțumiți

Deși spune că are un mare regret, acela că a părăsit PDL-ul după 24 de ani, deputatul Petru Movilă, proaspăt intrat în echipa Partidului Mișcarea Populară, se declară însă mulțumit de activitatea sa din ultima perioadă.

„Ca orice om, am și bune și rele, important e ca atunci când tragem linie să fie mai multe bune. Eu așa cred că e la mine. În viața de zi cu zi sunt bine, toate lucrurile sunt bune”, trage deputatul linie.

Tot fost pedelist, mai mult, fost ministru al Comunicațiilor în Guvernul Boc, Valerian Vreme nu prea separă Paștele de politică. „Ne pregătim și de campanie electorală, asta nu o să uit nici în zilele de Paște. O să ne întâlnim și cu colegii din PMP, într-un cadru informal se fac mai bine planurile. E mai multă sinceritate și voie bună”, precizează Vreme, pentru gândul.

Duminică însă va petrece alături de familie, fără a avea o tradiție anume. Iar la faptele bune pe care le face nu se gândește, nici măcar acum, de Paște. „Eu niciodată nu mă gândesc la asta, nu-mi rămân în minte, îi las pe alții să contabilizeze. Nu regret nimic, îmi trăiesc viața normal, nici la maxim, nici la minim. E o normalitate, după 50 de ani nu poți să vezi lucrurile decât foarte bine așezate”, spune el.

Trecerea la baptsim, cel mai bun lucru făcut

Religios din fire, senatorul PPDD Ioan Iovescu se mândrește cu faptul că, în iunie 2013, și-a schimbat religia și a trecut la baptism. Din acest motiv, el respinge complet ideea de Paște comercial.

„Noi nu avem tradiție, suntem neoprotestanți, pentru noi Paștele nu reprezintă sărbătoarea comercială, ci reprezintă altceva, sacrificiul domnului Iisus, cum a sfârșit pe cruce, bucuria învierii și ceea ce semnifică răstignirea lui”, a explicat Iovescu, pentru gândul.

Are și fapte bune, și lucruri rele pe care le-a făcut. „Nu e cazul să mă laud cu câte donații am făcut, ce am făcut pentru spitalul din Făget, pentru spitalul din Lugoj, cu diferite persoane”, ne subliniază el. La ele, adaugă și activitatea din Senat. „Am fost prezent, care e una dintre marile probleme. Am avut și două inițiative legislative ale mele, am avut aproape 150 de luări de cuvânt”.

Din decembrie 2012, adică de când a depus jurământul de senator pentru prima dată, viața lui s-a schimbat în bine. „De atunci nu am ce să regret, ăsta e lucrul pe care mi l-am dorit după Revoluție. Aici mă simt minunat, fac efectiv ceea ce-mi place, încerc să fiu printre cei mai buni”, se autostimulează Iovescu.

Citește și