Ministrul Apărării Mihai Fifor a anunțat marți, că România are banii, aproximativ un miliard de dolari, pentru a plăti pentru al doilea sistem Patriot, imediat ce scrisoarea de acceptare va veni din SUA, plata urmând a fi făcută, probabil, la începutul lunii septembrie.
„Suntem deja în al doilea an cu rachetele Patriot. Anul trecut am achiziționat primul sistem de rachete Patriot. Acum suntem în faza în care suntem pregătiți SĂ PLĂTIM al doilea sistem. Suntem pregătiți să facem această plată (încă un miliard de dolari -n.r.). Probabil la începutul lunii septembrie, de îndată ce scrisoarea de acceptare va veni din Statele Unite, vom face plata pentru al doilea sistem. În februarie am plătit primul sistem de rachete HIMARS. Să nu uităm că România recepționează anul acesta primele 36 de transportoare blindate 8×8 Piranha 5, din care 6, cu mândrie pot spune, vor fi produse la Uzina Mecanică din București. Întoarcem banii în industria națională de apărare”, a declarat Mihai Fifor la Antena 3.
Ministrul Apărării a insistat că România are banii pentru a face această plată.
„Nu e chiar un miliard. Avem banii, da. Este o sumă importantă. Este o obligație a noastră și asigurăm o capabilitate extrem de importantă în România”, a completat Fifor.
Sistemele Patriot vor intra în dotarea Forțelor Terestre și Forțelor Aeriene ale Armatei României în a doua parte a anului 2019, primul sistem urmând să fie operațional la jumătatea anului 2020.
Fifor nu a făcut întâmplător acest anunț. El urmează să facă o vizită oficială în SUA în luna septembrie, când se va întâlni cu secretarul american al Apărării Jim Mattis. Vizita a fost confirmată de ambasadorul român la Washington George Maior, într-un interviu pentru politico.com. Maior a precizat că ministrul român plănuiește să promoveze oferta României de a găzdui un contigent militar american permanent la baza aeriană de Mihail Kogalniceanu. În acest context, ambasadorul nostru a ținut să declare că România este cea mai pro-americană țară din Europa și forțele americane sunt binevenite în țara noastră
Deși Rusia încearcă să demonstreze că o poate controla, Marea Neagră nu este un lac rusesc, ci o mare deschisă, în care se circulă în siguranță, a afirmat ministrul Apărării.
„După anexarea ilegală a peninsulei Crimeea, în 2014, de către Federația Rusă, aceste activități la Marea Neagră s-au întețit. România și aliații demonstrează că Marea Neagră nu este un lac rusesc. Este o mare deschisă, în care se circulă în perfectă siguranță. (…) Ori de câte ori ieșim la exercițiu, există un răspuns din partea Federației Ruse. Există UN JOC AL PROVOCĂRII, al răspunsurilor, pentru că Federația Rusă încearcă să demonstreze că Marea Neagră este zona pe care o controlează”, a declarat ministrul Apărării, la Antena 3.
Mihai Fifor a precizat că țara noastră este pregătită să facă față oricăror provocări.
„Ori de câte ori apare o astfel de provocare, aeronavele se ridică, de câte ori avem nave străine NATO care intră în Marea Neagră, se intensifică aceste operațiuni de recunoaștere, de descurajare, dacă vreți. Vreau să spun că România este pregătită să facă față oricărei provocări la Marea Neagră”, a completat ministrul Apărării.
Un bombardier rus a fost interceptat de avioane de vânătoare britanice trimise joi de la Baza aeriană Mihail Kogălniceanu, în apropierea spațiului aerian NATO, deasupra Mării Negre, au anunțat Forțele Aeriene Regale britanice.