Paul Stănescu (PSD), despre Legea pensiilor: Așteptăm de la AUR și USR să lase ipocrizia la o parte. Trebuie să dăm mai mult celor cu venituri mici
Secretarul general al PSD, Paul Stănescu, afirmă că AUR și USR ar „trebuie să lase ipocrizia la o parte”, în cazul Legii pensiilor. „Trebuie să dăm mai mult celor cu venituri mici”, adaugă el.
„PSD și-a asumat majorarea pensiilor și s-a ținut de cuvânt o dată în plus. Mă bucur că am reușit să convingem și partenerii de coaliție să mergem mai departe în Parlament cu legea pensiilor, pentru că acest acord reprezintă o decizie corectă și de bun-simț. Este drumul normal spre decență, spre o Românie mai echitabilă.
Senatul va adopta Legea pensiilor, marți seara
Liderii PSD și PNL au anunțat, într-o singură voce, dar fiecare pe pagina proprie de Facebook, că noua lege a pensiilor este susținută de întreaga Coaliție de guvernare.
„Toate aspectele legate de Legea pensiilor, inclusiv cele privitoare la sursele de finanțare, au fost clarificate”, a scris Marcel Ciolacu.
„Au fost clarificate toate elementele legate de sustenabilitatea finanțării măsurilor cuprinse în noua lege a pensiilor”, a scris și Nicolae Ciucă.
De joi până luni, la coaliție, reprezentanți ai PNL și PSD s-au întrecut în acuzații, pasarea răspunderii, interogații și trasare de linii roșii. Citește mai multe aici.
Și toate s-au învârtit în jurul sursei de finanțare și a impactului bugetar pe care îl vor avea cheltuielile cu majorările de pensii, în 2024.
Reamintim că impactul bugetar cu pensiile pentru 2024 este 25 miliarde lei.
Pentru prima crește anunțată, indexarea cu 13,8%, costul este de 15 miliarde lei. Iar, recalcularea pensiilor de la 1 septembrie va avea un impact de 10 miliarde lei
Prin urmare, reforma pensiilor, transpusă în lege, intră în Parlament. Prima cameră sesizată este Senatul României. Senatorii din comisiile de specialitate încep treaba dis de dimineață.
La ora 9.00 sunt programate dezbaterile în comisii pe proiectul de lege și amendamentele care vor fi depuse până la acea oră.
La ora 15.00, încep dezbaterile în plenul Senatului, iar votul final este programat pentru ora 17.00.
După Senat, legea ajunge la deputați, cameră decizională.
Legea este în procedură de urgență, cu toate acestea, va fi un record ca un act normativ să treacă doar în câteva ore prin Senat, cu tot traseul procedural.
Simona Bucura Oprescu a declarat în ziua adoptării legii în Guvern că termenul limită de vot în Parlament este 20 noiembrie, pentru respectarea înțelegerii cu Comisia Europeană.
CITEȘTE ȘI: