„România este avocatul și susținătorul Republicii Moldova pe platforma europeană, pentru că este țara care înțelege cel mai bine realitățile de aici”, a declarat prim-ministrul Republicii Moldova.
Prim-ministrul Pavel Filip și ministrul delegat pentru Afaceri Europene al României, Victor Negrescu au mai discutat și despre posibilitățile de a sprijini, în continuare, parcursul european al Republicii Moldova, mai ales în contextul preluării de către România a președinției Consiliului UE. România va deține Președinția Consiliul Uniunii Europene în intervalul ianuarie-iunie 2019.
„Eforturile pe care le faceți sunt apreciate în UE și suntem acolo pentru a vă ajuta. Președinția Consiliului UE reprezintă o posibilitate de a aduce în prim-plan domeniile de interes, iar Republica Moldova este interesul nostru”, a adăgat ministrul delegat pentru Afaceri Europene al României Victor Negrescu.
Cei doi au ținut să stabilească și eventuale puncte comune de colaborare, precum eliminarea tarifelor de roaming între cele două țări, posibilitatea construcției liniei de cale ferată Chișinău-București cu ecartament european, reabilitarea unor poduri, precum și colaborarea bilaterală în cadrul Parteneriatului Estic, în formatul celor trei state asociate – Republica Moldova, Ucraina și Georgia.
Republica Moldova are un Acord de Asociere cu Uniunea Europeană, ratificat de parlamentul moldovean pe 2 iulie 2014, care prevede cooperarea în domeniul cultural, comercial și al politicii de securitate.
Este de remarcat totuși și faptul că întrevederea a avut loc în contextul primirii de către Republica Moldova a statutului de observator în Uniunea Economică Eurasiatică (UEE), dominată de Federația Rusă.
Oricum, un rol foarte important în deciderea viitorului traseu al Republicii Moldova îl vor avea alegerile parlamentare din toamna acestui an.