Ruptură între PC și PNL. Conservatorii sunt nemulțumiți că liberalii nu-i consultă în luarea deciziilor și chiar dacă nu formalizează ruptura protocolului Alianței de Centru Dreapta spun că de acum încolo toate pozițiile PC vor fi doar „în numele PC”. Anunțul a fost făcut la finalul ședinței Biroului Executiv al PC.
„Protocolul cu ACD fizic nu funcționează. Nu prea au fost întâlniri în plan local, nici în plan național. Asta nu înseamnă că avem o problemă cu USL, USL rămâne în continuare cel mai drag proiect al PC și credem că este izbânda cea mai puternică a PC, alături de PSD și PNL. Pentru că întâlnirile acestea nu au prea existat, facem cunoscut că toate pozițiile PC de acum încolo sunt ale PC și toate pozițiile PNL sunt ale PNL (…) Nu vizăm o rupere, nu vizăm o plecare”, a declarat vicepreședintele PC Bogdan Ciucă.
El a adăugat că președintele PC, Daniel Constantin, i-a transmis în urmă cu două luni o adresă liderului PNL, Crin Antonescu, prin care îi solicita o întâlnire pentru a vedea ce este de făcut, însă acest lucru nu s-a întâmplat.
Surse din conducerea PC au precizat pentru gândul că Protocolul ACD „nu se va rupe”. „Va funcționa cum a funcționat și până acum. Nici până acum nu ne-am întâlnit, nu am luat decizii ale ACD. PC va negocia și va lua decizii în numele PC”, au precizat sursele citate.
PNL: Relația cu PC este una normală
Vicepreședintele PNL, Mihai Voicu, a declarat pentru gândul că nu există niciun motiv pentru care Alianța de Centru-Dreapta să se rupă și că vor exista discuții cu partenerii conservatori.
„ACD-ul funcționează în măsura în care trebuie să privim această construcție politică ca fiind parte a USL. Întâlniri, discuții formale sau informale cu PC există în permanență. Sunt convins că vom putea discuta la nivel politic. Nu văd niciun motiv pentru care această alianță să fie ruptă”, a spus Voicu.
Liberalul a caracterizat relația cu PC drept una normală, dar că discuțiile din interiorul USL au căpătat mai multă „greutate” decât cele din ACD.
„Protocolul ACD a devenit între timp parte a protocolului USL și relațiile politice se desfășoară cu o mai mare greutate în interiorul USL. Înțeleg că anunțul se referă la o eventuală intenție de participare a PC la alegerile europarlamentare într-o formulă proprie. Vreau să fac precizarea că în protocol nu se prevăd reguli pentru participarea la alegerilor europarlamentare. Eventualele nemulțumiri despre funcționarea protocolului sunt convins că acestea se pot discuta”, a precizat Mihai Voicu.