Prima pagină » Știri politice » PDL a fost la un pas să-și tragă un glonț în cap: cum era să obțină doar patru mandate de parlamentar. UPDATE

PDL a fost la un pas să-și tragă un glonț în cap: cum era să obțină doar patru mandate de parlamentar. UPDATE

PDL a fost la un pas să-și tragă un glonț în cap: cum era să obțină doar patru mandate de parlamentar. UPDATE
USL ar fi controlat peste 90 la sută din parlament dacă uninominalul pur ar fi trecut în vară de Curtea Constituțională.

USL ar fi controlat peste 90 la sută din parlament dacă uninominalul pur ar fi trecut în vară de Curtea Constituțională. Uniunea Social Liberală și-ar fi adjudecat, la alegerile parlamentare de duminică, 428 de mandate se senator și deputat, dintr-un total de 470, dacă în Parlament ar fi ajuns automat candidatul clasat pe locul întâi în colegiu. În procente, 91%.

LISTA COMPLETĂ A SENATORILOR ȘI DEPUTAȚILOR ALEȘI LA ALEGERI PARLAMENTARE 2012

20 de locuri din cele 42 rămase, ar fi revenit UDMR cu două mai multe decât a obținut duminică. Astfel, în parlament s-ar fi regăsit și Gyorgy Frunda și Kerekes Karoly care deși s-au clasat pe primele locuri în colegiile în care au candidat, au pierdut mandatele de senator, respectiv deputat deoarece nu au reușit să obțină 50% plus 1 din voturi.

ARD ar fi avut patru aleși, un singur parlamentar din prima, pe Eugen Tomac, singurul candidat al Alianței România Dreaptă care a obținut 50 la sută plus 1, și trei care au obținut locul 1 în colegiu Viorel Badea, Ioan Bălan și Mircea Lubanovici.

În parlament s-ar fi regăsit și 18 reprezentanți ai minorităților naționale, care își adjudecă automat mandatul dacă ar fi obținut un număr de voturi echivalent a 10%, respectiv 2352 în cazul alegerilor de duminică.

Dorită de fiecare partid atunci când s-a aflat la putere, pentru ar fi fost avantajat, legea privind introducerea uninominalului pur a fost adoptată de parlament la sfârsitul lui mai, însă nu a trecut de Curtea Constituțională.

Dincolo de nereprezentarea unei mari părți a electoratului, unul dintre argumentele judecătorilor constituționali în respingerea actului normativ a fost că nu reflectat rezultatul referendumului din 2009 privind reducerea numărului de parlamentari la 300.

Potrivit unei simulări făcute de Autoritatea Electorală Permanetă, pe baza voturilor obținute de candidați la parlamentarele din 2008, dacă s-ar fi aplicat un sistem uninominal pur, PDL ar fi avut 196 de parlamentari, cu 30 mai mulți decât cei obținuți pe actualul sistem. PSD+PC și-ar fi adjudecat 172 de mandate, cu 29 în plus decât cele obținute. PNL ar fi avut 52 de parlamentari, cu 41 mai puțini decât i-au revenit la alegerile din 2008, iar UDMR 31.

 

 

Autor

Citește și