Prima pagină » Știri politice » PDL mai pierde doi senatori. Tudor Udriștoiu și Tiberiu Prodan au demisionat

PDL mai pierde doi senatori. Tudor Udriștoiu și Tiberiu Prodan au demisionat

Senatorul de Dolj Tudor Udriștoiu ar urma să-și anunțe demisia din PDL

UPDATE Senatorii PDL Tudor Udriștoiu și Tiberiu Prodan și-au anunțat astăzi demisiile din partid, primul urmând să activeze ca independent, al doilea alăturându-se PNL.


Senatorul de Dolj Tudor Udriștoiu ar urma să-și anunțe demisia din PDL și să rămână, cel puțin deocamdată, senator neafiliat la un grup parlamentar, au declarat, luni, pentru MEDIAFAX surse politice.

Conform surselor citate, Udriștoiu ar urma să facă acest anunț chiar în plenul Senatului de luni după-amiază.

Pe de altă parte, senatorul PDL Gheorghe David se află, la ora transmiterii acestei știri, la sediul PNL, acesta spunându-le ziariștilor că a venit să salute pe cineva.

La începutul săptămânii trecute, senatorul Sorina Plăcintă și-a anunțat trecerea de la PDL la PNL.

Miercuri, liderul liberalilor din Senat, Puiu Hașotti, a declarat că sunt discuții cu mai mulți parlamentari PDL care doresc să plece din partid și să treacă la PNL și PSD, el arătând că aceste schimbări sunt necesare puterii pentru a-și păstra majoritatea la Senat și de la 1 septembrie.

Puiu Hașotti a arătat că, pornind de la o realitate politică din Senat, de la 1 septembrie Guvernul are nevoie de o majoritate parlamentară, în urma câștigării alegerilor locale de un număr important de senatori.

„Venirea câtorva senatori de la PDL face posibil ca Guvernul să aibă în Senat o majoritate suficientă și ca în Biroul Permanent al Senatului, puterea, USL să aibă o majoritate”, a mai arătat Hașotti.

Întrebat câți senatori PDL ar putea demisiona în perioada următoare, Hașotti a declarat că nu poate da o cifră, tot ceea ce poate spune fiind că la 1 septembrie puterea va avea majoritate în Senat.

La alegerile locale din 10 iunie, șase senatori PNL și PSD au fost aleși în administrația locală.

Legea 161/2003 privind transparența în funcțiile publice prevede că postul de parlamentar este incompatibil cu cel de ales local și stipulează că deputatul sau senatorul aflat în acest caz are la dispoziție 15 zile pentru a informa Biroul permanent al Camerei din care face parte.

Legea stipulează că în termen de 60 de zile de la expirarea celor 15 zile parlamentarul în cauză trebuie să opteze între mandatul de parlamentar și cel de ales local, demisionând din una dintre funcții.

Parlamentarii aleși pe 10 iunie în funcții de primari sau de președinți de CJ își vor exercita mandatele în actuala sesiune legislativă, care se încheie la sfârșitul lunii iunie, dar nu și în sesiunea legislativă care debutează în septembrie.

Valentina Postelnicu, [email protected]

Autor

Citește și