Prima pagină » Știri politice » PDL se lasă greu. Ce răspuns i-a dat lui Ponta

PDL se lasă greu. Ce răspuns i-a dat lui Ponta

PDL se lasă greu. Ce răspuns i-a dat lui Ponta
PDL va discuta în BPN al partidului condițiile în care acceptă invitația făcută de premierul Victor Ponta la o discuție pe tema măsurilor economice, a declarat, marți, prim-vicepreședintele PDL Cătălin Predoiu.

PDL va discuta în BPN al partidului condițiile în care acceptă invitația făcută de premierul Victor Ponta la o discuție pe tema măsurilor economice, a declarat, marți, prim-vicepreședintele PDL Cătălin Predoiu.

„PDL va discuta în Biroul Politic Național condițiile în care o astfel de invitație ar putea fi acceptată. De principiu, noi am cerut un dialog, dar în anumite condiții pe care le vom discuta în BPN, pentru că nu dorim să facem un joc de imagine, noi nu vrem să intrăm în clădirea Guvernului să ne facem poze cu domnul Ponta, noi vrem realmente să impunem politici de dreapta, vrem să salvăm locuri de muncă”, a precizat Predoiu, într-o conferință de presă.

Cătălin Predoiu a spus pe de o parte că invitația premierului adresată PDL este de fapt „un răspuns la presiunile democrat-liberalilor” și „un succes al PDL, iar pe de altă parte prim-vicepreședintele PDL a susținut că această invitație reprezintă niște vorbe aruncate la televizor de către primul ministru și un joc de imagine al premierului care încearcă să mute atenția de la cazurile grave de corupție pe care le are Guvernul către un aparent dialog constructiv.

Predoiu a precizat că democrat-liberalii vor „o solicitare serioasă” și așteaptă „detalii profesioniste” din partea premierului pe tema invitației adresate PDL.

„De principiu, noi am cerut un dialog. Problema e în ce condiții? Ce vreți să discutăm? Vreți să luați măsuri de dreapta … Dacă Guvernul garantează că va obține sprijin politic, că e serios în acest dialog, dacă recunoaște «suntem incapabili, vrem să discutăm cu opoziția». Domnul Ponta a aruncat două vorbe la locul dumnealui de muncă, la talk show la televizor. Îl așteptăm și la locul de muncă de la Guvern să explice în ce condiții dorește acest dialog, care e agenda concretă, care sunt temele, cine va participa, să trimită frumos o solicitare către BPN. Noi suntem gata la dialog pentru impunerea acestor măsuri. Ce am văzut a fost o vorbă aruncată la televizor. Vrem o solicitare serioasă, așteptăm detalii profesioniste, nu se guvernează prin televizor”, a mai spus Cătălin Predoiu.

Președintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că PDL va răspunde invitației primului ministru de a discuta pe măsuri economice pentru sprijinirea mediului privat din România și dezvoltarea clasei de mijloc și a arătat că premierul „caută soluții la opoziție”.

„Eu observ că domnul prim ministru, care până acum nu a luat nicio măsură pentru relansarea economiei, caută soluții la opoziție. Primul ministru trebuie să recunoască faptul că situția dezastruoasă a economiei i se datorază în întregime, tăierea investițiilor nu poate să creeze locuri de muncă și nici măcar să le mențină pe cele existente, așa că s-a ajuns ca în iulie să-și piardă locurile de muncă 29 de mii de români la care se adaugă cei 16 mii care și-au pierdut locurile de muncă în iunie”, a spus Vasile Blaga.

El a arătat că s-a ajuns ca neîncasările de buget pe primele șase luni să fie de 6,5 miliarde de lei.

Liderul PDL a mai spus că în cele 14 modificări ale Codului Fiscal, „aproape una pe lună, a introdus 23 de noi taxe și impozite, din care nu fac parte coplata, taxele și impozitele locale, timbrul judiciar”, menționând că astfel s-a ajuns la scăderea puterii de cumpărare și la paralizarea sectorului privat.

„Victor Ponta nu înțelege că omoară sectorul privat și că acum este momentul reducerii fiscalității. S-a gândit Victor Ponta câte locuri de muncă s-ar crea prin reducerea cotei unice? S-a gândit Victor Ponta cu cât ar crește încasările la buget prin creșterea consumului dacă s-ar mări salariul minim? Soluția este ca Guvernul să lucreze alături de sectorul privat care este într-o situație disperată și să nu-l strivească cu noi taxe și impozite”, a adăugat liderul PDL.

Blaga a arătat că, așa cum a declarat la Baia Mare, democrat-liberalii vor participa la discuții cu Guvernul și „vor propune o discuție tripartită Guvern-PDL-mediul de afaceri”.

„Vom răspunde invitației primului ministru de a discuta pe măsuri economice pentru sprijinirea mediului privat din România și dezvoltarea clasei de mijloc”, a precizat Vasile Blaga.

El crede că premierul se află „într-o situație diperată”, pentru că, pe de o parte creșterea economică este „revizuită în plus, dar încasările la buget scad”.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că USL încurajează dialogul cu opoziția, în special pe teme economice, fiind dispusă să aibă întâlniri cu reprezentanții opoziției pentru a discuta propunerile avansate de aceasta.

El a menționat că a tratat cu seriozitate propunerile economice avansate de PDL, arătând că PDL nu a luat în calcul, însă, și impactul bugetar al acestora și că trebuie să spună dacă vrea să taie din nou pensii și salarii sau vrea creșterea taxelor și impozitelor. „Există însă problema impactului bugetar. Practic, bugetul pornește cu o lipsă de 12 miliarde de lei, care pot fi acoperiți fie din tăierea unor cheltuieli – nu vreau fiu polemic, pot fi tăiate din nou salariile și pensiile cu 25%, dacă asta dorește PDL, eu mă îndoiesc, probabil că ar trebui să o spună; dacă nu – creșterea taxelor și impozitelor. Nu am aflat, dacă vom avea o întâlnire cu PDL vom afla, care taxe sunt prevăzute în programul PDL pentru a fi crescute. A treia variantă nu există. Când ai 12 miliarde de lei de la 1 ianuarie lipsă în buget, ori tai cheltuieli, ori pui taxe și impozite”, a spus Ponta.

El a arătat că, din calculele făcute de Ministerul Finanțelor, reducerea de la 1 ianuarie a cotei unice, a CAS și creșterea salariului minim presupun un deficit de încasări la buget, astfel: 0,9% din PIB, respectiv 6,9 miliarde de lei deficit cauzat de scăderea cotei unice, 5,7 miliarde de lei deficit cauzat de scăderea CAS și 535 milioane de lei deficit cauzat de creșterea salariului minim, fonduri care, adunate, însumenază 12 miliarde de euro.

„Ne dorim ca modelul promovat de Traian Băsescu, al distrugerii adversarului doar prin calomniere, atacuri la persoană să țină de un regim politic care în curând își va înceta existența și viața politică democratică să presupună un dialog guvernare – opoziție. Asta am încercat să facem de la preluarea guvernării”, a spus Ponta.

El și-a manifestat convingerea că propunerile economice avansate de PDL au fost făcute cu toată serioazitatea.

„Am luat act de propunerile privind reducerea cotei unice de la 16 la 12, reducerea CAS la angajat și la angajator și creșterea salariului minim la o mie de lei – sunt propuneri pe care nu le respingem de principiu. Dacă există, dincolo de enunțul lor, măsuri concrete pe care oricine din opoziție le susține, suntem dispuși să ne întâlnim cu domnul Blaga, cu domnul Predoiu pentru a vedea dacă sunt fundamentate și dacă pot fi aplicate”, a mai spus Ponta.

 

Autor

Citește și