PDL va contesta la Curtea Constituțională hotărârea Parlamentului privind noul CA al SRTV
PDL va contesta la Curtea Constituțională hotărârea Parlamentului privind noul CA al SRTV, „care nu corespunde algoritmului politic”, a declarat, luni, liderului deputaților PDL, Mircea Toader, nemulțumit că partidul său nu va avea niciun reprezentant în acest consiliu.
Mircea Toader a arătat, după întâlnirea liderilor grupurilor parlamentare, că hotărârea prin care PDL nu va avea niciun repezentant în CA al SRTV este o decizie politică.
„Au spus (reprezentanții USL – n.r.) că «noi suntem la putere și noi hotărâm»”, a spus Mircea Toader că a fost explicația pe care democrat-liberalii au primit-o de la reprezentanții USL.
Toader a arătat că, potrivit algoritmului calculat la numărul de parlamentari, PDL ar fi trebuit să primească în noul CA al SRTV aproape trei locuri, mai precis 2,87, UDMR un loc, UNPR ar fi primit de la PDL un loc, PSD trei locuri, iar PNL două locuri.
„Asta e structura stabilită prin ponderea parlamentară, avem trei locuri din care unul îl cedam UNPR. Le-am spus că cedăm în condițiile în care se păstrează vechea structură. Acum nu se mai păstrează nimic, pe noi ne-au exclus complet, le-au dat UNPR un loc, nu știu pe ce considerent”, a relatat Mircea Toader.
El a precizat că PDL va contesta această decizie la Curtea Constituțională.
„Vom contesta hotărârea acestui Parlament, care nu corespunde algoritmului politic, o putem contesta la Curte”, a adăugat Mircea Toader.
PDL nu va avea niciun reprezentant în noul Consiliu de Administrație al TVR, conform deciziei luate, luni, de majoritatea liderilor de grupuri parlamentare, care au stabilit că în CA vor fi câte trei reprezentanți de la PSD și PNL și câte unul de la UDMR și UNPR.
Liderul deputaților PSD, Valeriu Zgonea, a anunțat că majoritatea liderilor grupurilor parlamentare au decis ca în noul CA al TVR mandatele să fie repartizate astfel: UNPR – un loc, UDMR – un loc, PSD – trei locuri, PNL – trei locuri.
„75% din grupurile parlamentare în Parlament sunt reprezentate în viitorul CA al SRTV, mai puțin acel grup parlamentar care a nominalizat acel președinte și acea majoritate a Consiliului de Administrație care a dus la falimentul TVR”, a explicat Zgonea.
Zgonea a fost întrebat de ziariști de ce PDL nu va avea reprezentanți în CA al SRTV.
„Regulamentul spune că comitetul liderilor, majoritatea lor, stabilesc algoritmul prin care se nominalizează aceste propuneri. Comitetul liderilor, în marea lor majoritate, peste 75%, a luat o decizie: un loc la UNPR, o nominalizare pentru UDMR, trei pentru PSD, pe care le-a avut, și trei PNL. Mă supun deciziei liderilor”, a răspuns Zgonea.
El a arătat că aceasta a fost decizia politică a comitetului liderilor și unii dintre acești lideri le-au amintit reprezentanților PDL că pe baza algoritmului politic au nominalizat șase persoane la Curtea de Conturi.
„A fost o decizie politică a comitetului liderilor și unii dintre colegi le-au reamintit colegilor de la PDL că au generat această problemă la SRTV cum au nominalizat prin acel algoritm politic șase locuri la Curtea de Conturi”, a spus Zgonea.
Valeriu Zgonea nu a putut să precizeze cum pe baza algoritmului politic UNPR, care nu a participat la alegerile parlamentare, a primit un loc în viitorul CA al TVR.
El a mai spus doar că marți, la ora 09.00, Comisiile de cultură vor audia persoanele nominalizate pentru CA al SRTV.
Senatorul PDL Radu Berceanu a anunțat, luni, după ședința Birourilor Permanente reunite ale celor două Camere, că Parlamentul se va reuni, marți, în ședință comună, pentru validarea membrilor Consiliului de Administrație al Televiziunii Române.
Consiliul de Administrație al TVR cuprinde 13 persoane, desemnate prin votul majorității deputaților și senatorilor. Președintele Consiliului de Administrație este numit de către Parlament, pe o perioadă de 4 ani.
Conform Legii 41/1994, listele de candidați se înaintează Birourilor Permanente ale celor două Camere. Astfel, grupurile parlamentare din cele două Camere înaintează propuneri pentru 8 locuri, președintele României pentru 1 loc, Guvernul pentru 1 loc, personalul de specialitate desemnează, prin vot secret, candidați pentru 2 locuri, grupurile parlamentare ale minorităților naționale, pentru 1 loc.
Valentin Nicolau și Sorin Burtea au fost aleși reprezentanți ai salariaților Televiziunii Române în viitorul Consiliu de Administrație (CA), în urma scrutinului desfășurat joi, 21 iunie, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de reprezentanții TVR. Pe de altă parte, Mihai Rădulescu și Ioana Popescu au fost desemnați membri supleanți ai lui Valentin Nicolau și Sorin Burtea în CA al TVR, conform rezultatelor alegerilor.
Totodată, numele lui Valentin Nicolau se află printre cele vehiculate pentru preluarea șefiei TVR, în condițiile în care Consiliul de Administrație al instituției a fost demis de Parlament pe 12 iunie, iar conducerea TVR este asigurată în prezent interimar de Radu Călin Cristea.
Televiziunea Română a organizat alegeri interne pentru desemnarea reprezentanților salariaților în Consiliul de Administrație, în urma hotărârii Comitetul Director din 14 iunie. Decizia a fost luată ca urmare a respingerii de către Parlament a Raportului de activitate și a contului de execuție bugetară ale TVR pe 2011 și demiterea Consiliului de Administrație, în frunte cu Alexandru Lăzescu, președintele-director general al Televiziunii Române.