PDL vrea ca propunerile pentru CCR să fie făcute de CSM și ÎCCJ. Blaga: Membrii Curții trebuie să provină din rândul judecătorilor cu experiență

Publicat: 02 09. 2012, 17:05
Actualizat: 06 07. 2016, 14:24

PDL a propus astăzi ca propunerile pentru posturile de la Curtea Constituțională(CCR) să fie făcute de CSM și Înalta Curte de Casație și justiție din rândul judecătorilor cu experiență, propuneri pe care parlamentul și președinția să le însușească.

„Vom insista pentru depolitizarea unor instituții, TVR, CNA, CNSAS și Curtea Constituțională. Atunci când unul dintre membrii CCR  își încheie mandatul să fie propus un magistrat. Ne vom adresa CSM și Înaltei Curți care să facă propunerile”, a declarat președintele PDL, Vasile Blaga.

Liderul democrat-liberal a precizat că, până la modificarea Constituției, acest lucru este posibil printr-un acord tacit al grupurilor parlamentare.

Potrivit Constituției, Curtea Constituțională se compune din nouă judecători, numiți pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. Trei judecători sunt numiți de Camera Deputaților, trei de Senat și trei de Președintele României.

Primele mandate care expiră la CCR sunt cele ale judecătorilor Aspazia Cojocaru, Ion Predescu și Acsinte Gaspar, în 2013.