Pe cine ar numi Mircea Geoană PREMIER, dacă ajunge la Cotroceni. „Prima mea condiție nu este legată de persoană sau de culoarea de partid”

Publicat: 03/10/2024, 13:41
Actualizat: 03/10/2024, 15:04

Mircea Geoană a declarat că, dincolo de nume sau partide, dacă ajunge șef al statului, se va uita în primul rând la programul de guvernare pentru a decide pe cine va numi premier.

Candidatul independent la alegerile prezidențiale Mircea Geoană a fost întrebat, joi, la depunerea listei cu semnături la Biroul Electoral Central, pe cine ar numi premier, dacă va deveni președintele României, dintre Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, mai exact pe care îl consideră mai potrivit și mai competent pentru a conduce viitorul Executiv.

„V-am invitat, duminică, la prezentarea angajamentului meu pentru România. Este un angajament pe care sunt absolut determinat să-l duc la bun sfârșit. Vremea în care politicienii promit în campanie mare cu seara și după aia, când ajung la putere, fac mai nimic din ce au promis oamenilor trebuie să înceteze și sunt primul care voi încerca din răsputeri să mă țin de cuvânt față de oameni. Deci, prima mea condiție nu este legată de persoană sau de culoarea de partid, ci despre ceea ce putem să stabilim împreună între viitorul președinte și viitorul guvern sau viitoarele guverne – nu o să fie unul singur, în cinci sau zece ani – cu privire la lucrurile pe care vrem să le facem”, a declarat Mircea Geoană.

Fostul secretar general adjunct al NATO a amintit că, potrivit Constituției, partidele sunt cele care aleg pe cine desemnează candidat la funcția de premier, respectiv persoana car va ajunge în fața șefului statului pentru a susține o echipă și un program de guvernare.

„Persoana primului-ministru este o chestiune de apanajul partidelor. Nu este problema mea cine este lider la PSD, la PNL, la USR sau în altă parte. Din experiența noastră politică în România, este foarte posibil ca în condițiile în care eu voi câștiga prezidențialele, să nu avem aceleași conduceri de partide, pentru că vor fi fost într-o situație neplăcută”, a spus fostul președinte al PSD.

Întrebat dacă se așteaptă la „o noapte a cuțitelor lungi”, candidatul a subliniat că nu este problema lui.

„Eu aștept cu democrație și cu respect votul românilor și pentru parlamentare, vom vedea configurația Parlamentului, vom vedea ce lidership (conduce – eng.) și vor avea partidele parlamentare, voi discuta cu aceste partide și vom desemna nu doar un prim-ministru, dar și un program de guvernare și prezidențial pe care să stabilim că îl facem împreună la modul cel mai serios. În rest, numele, numele pe care le menționați sunt nume pe care partidele respective înțeleg că e PNL și PSD, din ce propuneți dumneavoastră (jurnalistul care a adresat intubarea – n.r.) să și decidă care le va fi conducerea și cine le va fi, eventual, candidatul de prim-ministru. Și o să vin la Cotroceni să avem o discuție serioasă despre program și despre oameni, dar nu înainte”, a răspuns Mircea Geoană.

Guvern minoritar sau de uniune națională?

În ceea ce privește un eventualitatea formării unui guvern de uniune națională, Mircea Geoană a argumentat că a făcut parte dintr-un guvern minoritar care a asigura stabilitate.

„Știi ce se întâmplă? Această mare coaliție de la București a fost formată, dacă-mi aduc bine aminte, sub motivația importantă a stabilități în România. Și avem o mare coaliție, două mari partide, două mari partide care împreună au o majoritate considerabilă. De ce ai nevoie de o majoritate atât de consistentă și de o de-o situație anormală? Pentru că vrei să faci lucruri mari, ceea ce au făcut PSD și PNL. Împreună au făcut lucruri mici – unele bune, cum e creșterea pensiilor. Sunt și lucruri bune pe care le-au făcut, dar nu la înălțimea volumului și compromisul lui politic între un partid important de stânga și un partid important așa-zis de dreapta și așa-zis de stânga. De aceea, pentru mine, pentru mine, eu am fost în guvern o dată, patru ani de zile ca ministrul de Externe, și-mi-aduc aminte că am fost ministru într-un guvern minoritar, patru ani a fost abilitate”, a spus Mircea Geoană.

„Deci, eu nu pot să decid acum ce fel de guvern, ce fel de majoritate. Dar fac un apel nu doar către partidele care vor fi la prima iterație partea unei majorități și care ne vor da un guvern și un prim-ministru – ne vor da, este clar și voi, lege dintre ceea ce îmi propun partidele – dar este o chestiune legată de modul în care și partidele de opoziție și partidele aflate la guvernare se raportează la nevoile românilor”, a conchis Mircea Geoană.

CITEȘTE ȘI:
Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Imagini din aer din timpul perchezițiilor supravegheate din elicopter, la „Academia de cerșit” din...
Ce umilințe a îndurat Oana Ciocan alături de Jador! Zanni: ”Stătea cu ochii vineți, legată...
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
O colaboratoare a unui oligarh prieten cu Putin, parteneră de afaceri cu fiul fostului șef...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Imagini rare cu Pământul din spațiu: Canale de maree au lăsat dâre adânci printre insulele...
O femeie din Hunedoara a mințit că a fost violată, pentru a-i ascunde soțului că...
Mario Fresh şi fiica Andreei Esca s-au despărţit după 8 ani de relaţie ! Avem...
Avertizare meteo ANM de ploi de până la 50 l/mp, furtună și descărcări electrice
Noile "măriri de salarii" din România. De ce au primit sute de mii de angajați...
O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a...
Operațiile estetice i-au adus sfârșitul Vivianei, o tânără în vârstă de doar 24 de ani....
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Ce riști dacă nu plătești amenda de circulație?
Armata israeliană afirmă că l-a ucis pe şeful guvernului Hamas din Fâşia Gaza, Rawhi Mushtaha
Orașul PUS la PĂMÂNT de ROMANI și BLESTEMAT timp de 170 de ani
A venit ordinul de la Comisia Europeană. Este obligatoriu în România. Măsura se aplică în...
S-a enervat Smiley. Artistul a aruncat cu vorbe grele
Radu Vâlcan, imagini de pe patul de spital. Ce mesaj a transmis prezentatorul Insula Iubirii
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
După ce și-a pierdut tatăl, la scurt timp Laura Cosoi și-a pierdut și mama! "Mie...
Motivul pentru care Ștefan Bănică Jr. i-a spus fiului său, Radu Ștefan, să nu se...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Domnișoară, sunteți prima femeie pe care o iubesc!
Cum s-a desfășurat cel mai mare efort de dezinformare al Rusiei de după Războiul Rece?