Pedepse majorate în dosarul Microsoft
Dorin Cocoș, Nicolae Dumitru și Gheorghe Ștefan au fost acuzați de trafic de influență și spălare de bani, iar Gabriel Sandu, ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, de luare de mită și spălare de bani.
Înainte de pronunțarea instanței Gabriel Sandu a anunțat că a făcut denunțuri la Departamenul de Justiție al SUA, Dorin Cocoș și Gheoghe Ștefan i-au asigurat pe magistrați că nu vor mai încălca legea, în timp ce Nicolae Dumitru a spus completului, plângând, că are doi copii.
„Din primul moment când am fost chemat am oferit posibilitatea de a colabora la DNA. Inițial mi-a fost refuzată. Susțin un denunt în care explic ce s-a întâmplat. Eu recunosc fapta, recunosc declarațiile. De la ce porneste acest denunț. 104 milioane de dolari între 2004-2008, este prejudiciu grupării transnaționale Florica. Vă aduc la cunoștință că am făcut denunț la Departamentul de Justiție al SUA și la Minsterul de Justiție din Austria împotriva grupării Florică și a directorilor Microsoft. Solicit să fie un motiv de micșorare a pedepsei mele și acordarea uneia cu suspendare. Am făcut cereri exprese atât către ambasada SUA cât și Austria să precizeze în ce fel s-au făcut intervenții la mine. 460 din 2009 este Hotărârea de Guvern singura legală din afacerea Microsoft, toate celelalte hotărâri și documente sunt ilegale. Îmi asum ceea ce spun. Eu știu acum că toate demersurile mele sunt inutile pentru că în timpul procesului am așteptat milă și îndurare, poate vine cu suspendare. Ar fi trebuit să nu fac asta ci să aduc toate documentele, să fac toate demersurile. Toți miniștrii aveau directive clare de la partide. Cine se angajează, unde se angajează. Eu recunosc tot în fața Înaltei Curți. Recunosc că am pretins și primit cele peste două milioane. I-am pretins pentru plata campaniei electorale din 2009”, a spus Gabriel Sandu în ultimul cuvânt.
Fostul ministru și-a menținut precizările din sala de judecată și în discuțiile cu jurnaliștii.
„Prejudiciul în acest caz este 104 milioane de dolari în perioada 2004-2008 și 114,5 milioane de euro în perioada 2009-2013. Speranțele sunt mari. Sunt implicati toți miniștri Educației și ai Comunicațiilor și cei pentru care s-a cerut aprobarea de la președintele Traian Băsescu pentru a fi cercetați. Am făcut solicitare către SRI să-mi confirme starea de necesitate care a existat la nivel din 2009, am făcut solicitare către STS pentru a-mi confirma starea de necesitate care era la nivelul anului 2009, pentru că eu am informat și la SRI și la STS. Această grupare mai are un contract, contractul de la Ministerul Justitiei”, le-a spus Gabriel Sandu jurnaliștilor după proces.
Și avocatul lui Gabriel Sandu a cerut instanței achitarea sau condamnarea la închisoare cu suspendare a acestuia.
„Jur cu mana pe Biblie că regret din tot sufletul, dar nu cred că le mai pot îndrepta decât printr-o atitudine adecvată. Îmi pare rau pentru ce am facut, sigur nu voi mai face niciodată acest lucru. Am crezut că o mare afacere cu Microsoft nu e un lucru rău, am greșit. Așa să-mi ajute Dumnezeu”, a declarat Dorin Cocoș în fața instanței.
Omul de afaceri a solicitat, prin intermediul apărătorului său, dispunerea unei pedepse de opt luni de închisoare cu suspendare.
„Mă consider vinovat și merit o pedeapsă. Dar cred că o încadrare corectă ar fi cea din art 13. Cu mâna pe Biblie jur că nu am pretins și nu am luat din afacerea Microsoft niciun cent, niciun cent nu a ajuns la mine. Sunt vinovat pentru că am exercitat influență asupra lui Gabriel Sandu, regret. Vreau să colaborez în continuare, să stabilim unde au ajuns sumele de bani. Sunt vinovat, merit o pedeapsă. Dacă aș fi cunoscut legile cum le știu acum nu aș fi fost în fața dumneavoastră” , Gheorghe Ștefan judecătorilor.
Apărătorul lui Gheorghe Ștefan a lăsat la aprecierea instanței decizia, fără a avea solicitări explicite.
„Regret profund pentru comiterea faptelor. (…) Am doi băieți de 25 și 26 de ani”, le-a spus judecătorilor plângând Nicolae Dumitru. Avocatul său le-a cerut judecătorilor dispunerea unei pedepse cu suspendare.
Declarațiile din sala de judecată vin după ce procurorii anticorupție au cerut pedepse mai mari decât cele dispuse în primă instanță în dosarul „Microsoft” pentru cei patru inculpați: Dorin Cocoș, Gabriel Sandu, Gheorghe Ștefan și Nicolae Dumitru.
„Apreciem că instanța de fond a aplicat pedepse mult prea mici, mai ales pentru Dumitru Nicolae, a fost o pedeapsă nejustă. Ar fi trebuit ca instanța de fond să aibă în vedere gravitatea de față. În primul rand, cei patru inculpați au săvârșit infracțiuni de corupție grave, iar gradul de pericol social e ridicat. Activitatea frauduloasa a fost una de amploare, cu implicații ramificate transfrontaliere. Se relevă activitatea infracțională complexă prin numărul mare de persoane implicate și societăți offshore. Și-au exercitat influenta asupra unor funcționari publici. Este importantă valoarea sumelor de bani primite cu titlul de folos necuvenit. Au prejudiciat imaginea instituțiilor statului. La Sandu Gabriel nu a fost luată în considerare calitatea de ministru și obligațiile ce le avea. La Dorin Cocoș este relevanta situația în care a întocmit un fals, a încheiat un contract fictiv cu Dinu Pescariu. Apreciem că pedepsele ar trebui majorate pana la maximul prevăzut de lege pentru Dorin Cocos, Gabriel Sandu, Ghorghe Ștefan și Dumitru Nicolae”, a spus procurorul de ședință în sala de judecată.
Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a dat prima decizie în dosarul „Microsoft” în luna martie a acestui an, trei dintre cei cercetați, Dorin Cocoș, Gabriel Sandu și Gheorghe Ștefan, primind condamnări cu executare, în timp ce omul de afaceri Dumitru Nicolae a primit o pedeapsă cu suspendare.
Omul de afaceri Dorin Cocoș a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență și spălare de bani, instanța dispunând confiscarea a peste trei milioane de euro în cazul acestuia.
Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, a fost condamnat la doi ani de detenție pentru de luare de mită și spălare de bani, instanța dispunând în cazul său confiscarea a peste două milioane de euro.
În cazul lui Gheorghe Ștefan, fost primar în Piatra Neamț, magistrații ÎCCJ au dat o sentință de trei de ani închisoare cu executare, pentru trafic de influență, iar instanța a decis confiscarea a peste trei milioane de euro.
Omul de afaceri Dumitru Nicolae a fost condamnat la un an și jumătate de închisoare pentru trafic de influență, fiindu-i confiscat un milion de euro și fiind obligat de instanță să presteze muncă în folosul comunității la Admnistrația Domeniului Public Sector 2.
Oamenii de afaceri Dorin Cocoș și Dumitru Nicolae, precum și fostul primar Gheorghe Ștefan și fostul ministru Gabriel Sandu au fost trimiși în judecată, în 23 martie, în dosarul „Microsoft”.
Dorin Cocoș, Nicolae Dumitru și Gheorghe Ștefan sunt acuzați de trafic de influență și spălare de bani, iar Gabriel Sandu, ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, de luare de mită și spălare de bani.
Potrivit procurorilor, Dorin Cocoș ar fi pretins și primit 9.000.000 de euro de la Claudiu Florică și Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului și vicepreședinte PDL, să asigure firmelor susținute de Florică încheierea și derularea contractului de licențiere Microsoft cu Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale.
Totodată, potrivit procurorilor, Dorin Cocoș ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ștefan și Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziționarea dreptului de utilizare a licențelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.