Pensiile militarilor strică vacanța parlamentarilor. Senatorii și deputații, chemați o zi la muncă pentru a vota ordonanțele Guvernului

Publicat: 07 08. 2017, 16:24

Liderii coaliției de guvernare au convenit, în ședință, să convoace cele două camere ale Parlamentului în sesiune extraordinară, pentru a dezbate OUG adoptate de Guvern. Biroul Permanent al Camerei Deputaților a fost convocat la ora 11:00, iar plenul acestui for la ora 15:00. Totodată, Biroul Permanent al Senatului a fost convocat la ora 14:00, iar plenul la ora 15:00.

Nu este clar, însă, cum vor fi respectate procedurile parlamentare, în ceea ce privește circuitul de avizare prin care aceste acte normative trebuie să treacă, în comisiii, înainte de a ajunge în plen. Întrebat despre această chestiune, într-o primă fază, Tăriceanu a declarat că parlamentarii vor respecta „întocmai procedurile” pentru ca mai apoi să recunoască, de fapt, că „e greu de presupus” că actele normative vor trece prin toate comisiile, tot mâine, înainte de plen.

„Vom respecta întocmai procedurile. Proiectele vor trebui întâi dezbătute în comisii și după se dezbat în plen”, a declarat Tăriceanu.

La întrebarea jurnaliștilor dacă acest lucru se va întâmpla tot mâine, președintele Senatului a răspuns că „e greu de presupus”.

„Nicio comisie serioasă nu poate să stea să dezbată (…) Nu îmi imaginez că mâine vom putea să facem acest lucru, dar OUG a intrat în vigoare. Senatul e convocat, deci ce e mai important e că OUG e în vigoare”, a adăugat Tăriceanu.

Întrebat, din nou, ce vor face mâine parlamentarii, în această privință, Tăriceanu a răspuns: „O să vedem, o să discutăm”.

„Ce facem după, ține de reglementări și regulament”, a mai spus Tăriceanu.

Reamintim că Executivul a adoptat, în ședință, săptămâna trecută, mai multe acte normative printre care se numără și cea care prevede transferul Elcen la Primăria Generală a Capitalei, precum și cea care modifică OUG nr.111/2010 privind indemnizația pentru creșterea copilului, stabilind o limită maximă de 8.500 lei lunar, pevederea urmând să se aplice începând cu septembrie 2017.

Totoodată, Guvernul a adoptat Ordonanța care vizează modificarea prevederilor legii 223 din 2015 privind pensiile militare de stat, stabilind că, începând cu data de 15 septembrie, „cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea și comunicat de Institutul Național de Statistică”, iar „dacă în urma actualizării rezultă un cuantum al pensiei mai mic, se păstrează cuantumul pensiei aflat în plată”.