Prima pagină » Știri politice » Pensiile românilor ar putea fi scutite de impozite

Pensiile românilor ar putea fi scutite de impozite

Pensiile românilor ar putea fi scutite de impozite
Proiectul de lege care prevede că pensiile românilor mai mari de 1.050 lei vor fi scutite de plata impozitului pe venit de 16% a trecut de Senat, fiind prima Cameră sesizată. Liberalii nu susțin această inițiativă, motivând că nu îi favorizează pe cei cu pensii mici. Votul final va aparține deputaților.

Pensiile românilor ar putea fi scutite de impozite, după ce proiectul de lege care prevede această măsură a fost adoptat de Senat cu 66 de voturi „pentru”, 18 voturi „împotrivă” și cinci abțineri. Potrivit proiectului de lege de modificare a Codului fiscal, impozitul de 16% nu s-ar mai reține din pensiile mai mari de 1.050 lei, iar contribuțiile la Sănătate ar urma să fie suportate din bugetul de stat, informează Mediafax.

Proiectul de lege, semnat de senatorul ALDE, Cristiana Anghel, prevede abrogarea articolului 100 din Codul fiscal referitor la stabilirea venitului impozabil lunar din pensii, potrivit căruia ”venitul impozabil lunar din pensii se stabilește prin deducerea din venitul din pensie, în ordine, a următoarelor: contribuția individuală de asigurări sociale de sănătate datorată potrivit legii; suma neimpozabilă lunară de 1.050 lei”.

„Impozitul pe pensie a fost introdus de domnul Isărescu în 2000, trebuie să scăpăm de el pentru că pensia nu este un venit, ci este un drept pentru care pensionarul a cotizat, iar taxa aceea – CASS-ul a introdus-o domnul Boc pentru că era criză și, vezi doamne, nu erau bani. Trebuie să revenim în limitele absolut legale și constituționale, pensia trebuie să rămână curată”, a spus Cristiana Anghel în plenul Senatului.

Liberalii nu susțin, însă, acest proiect. Fostul ministru al Muncii, Mariana Cîmpeanu, a declarat, în plenul Senatului, că pensiile mici sunt scutite de impozit și că sunt aproape patru milioane de oameni care beneficiază de această scutire. Prac, susține Câmpeanu, dacă s-ar schimba legea, cei cu pensii mari ar fi favorizați și nu invers, potrivit Realitatea TV.

Mai mult, Cîmpeanu a subliniat că deficitul la pensii este de patru miliarde de euro, 2,6% din PIB. De asemenea, ea s-a întrebat „cum Comisia de buget finanțe a dat întâi două avize de respingere și acum în campanie electorală, bineînțeles că dăm un aviz pozitiv”.

În schimb, senatorii PSD au fost de altă părere. Viorel Arcaș, președintele Comisiei de buget, a afirmat că la ultima variantă a raportului au fost amendamente, lucru care a schimbat decizia Comisiei.

„Să faceți acuzații directe așa este foarte simplu. Studiați”, a spus Arcaș.

La rândul său, liderul senatorilor social-democrați, Mihai Fifor a venit cu completări: „De ce trebuie impozitată pensia, este un drept câștigat. (…) Dumneavoastră sunteți calați pe tăieri și ferească-ne Dumnezeu ca din ianuarie să aveți măcar o minină șansă să guvernați această țară pentru că știm ce va urma și știm cum reglați dumneavoastră de obicei conturile cu România – tăind. Ei bine, n-o să vă lăsăm să faceți lucrul acesta și vom vota această lege pe care o așteaptă atât de multă lume.”

De cealaltă parte, senatorul liberal, Marinică Dincă, a făcut o paralelă între dezbaterile din Senat și un moment din 1989. „Imaginea pe care am văzut-o aici în Senat astăzi, suprapusă cu cea din 1989, trăgându-l de mânecă și spunând >. Nu merge”, a spus Dincă.

Guvernul a avut un punct de vedere negativ asupra acestei inițiative, arătând că toate măsurile din forma sa inițială, ce includea și majorarea deducerilor personale, ar avea un impact asupra bugetului de 2,2 milioane de lei în 2017.

Senatul este prima cameră sesizată, iar Camera Deputaților este for decizional.

Citește și