Pensiile speciale ale magistraților condamnați pentru corupție, tăiate oficial prin lege
Președintele Traian Băsescu a promulgat, luni, legea care prevede eliminarea pensiilor speciale ale magistraților condamnați definitiv pentru fapte de corupție.
Proiectul de lege a trecut tacit de Camera Deputaților, în data de 22 octombrie 2013, a ajuns ulterior la Senat, unde a fost amânat în mai multe rânduri.
Legea a fost adoptată de plenul Senatului în data de 18 iunie, cu 98 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” și o abținere și prevede că nu beneficiază de pensia de serviciu și de indemnizație judecătorii, procurorii, magistrații asistenți și personalul de specialitate juridică asimilat magistraților care, chiar ulterior eliberării din funcție, au fost condamnați definitiv pentru corupție sau fapte asimilate infracțiunilor de corupție.
Senatorii juriști au mai stabilit, față de varianta adoptată tacit de Camera Deputaților, că aceste prevederi nu se aplică retroactiv, ci doar pentru situațiile valabile de la momentul intrării în vigoare a legii. În plus, senatorii juriști au eliminat din lege infracțiunile legate de serviciu, respectiv abuzul în serviciu, neglijența în serviciu, prevederile legii urmând a se aplica doar pentru infracțiuni de corupție.
Proiectul de lege a fost inițiat de Guvern. În varianta propusă de Executiv, actul normativ prevedea că nu vor beneficia de pensie de serviciu magistrații care au fost condamnați pentru o infracțiune de corupție, de serviciu sau pentru o altă faptă intenționată asupra căreia CSM apreciază că aduce atingere prestigiului justiției. Aceste persoane beneficiază de pensie în sistem public, în condițiile legii.