Pentru ce sume infime se judecă PNL cu furnizorii de servicii, în timp ce POMPEAZĂ 4 mil. € în cartea „ostașului” Ciucă
This browser does not support the video element.
În timp ce liberalii au plătit, până în prezent, două milioane de euro pentru panourile stradale cu Nicolae Ciucă, totalul urmând să ajungă la patru milioane de euro, multe firme dau în judecată Partidul Național Liberal pentru sume infime, comparativ cu cheltuiala publică pentru promovarea cărții liderului PNL – „Un ostaș în slujba țării”.
Potrivit portalului instanțelor din România, Partidul Național Liberal se regăsește în mai multe litigii cu diferite firme private sau instituții publice, care își cer drepturile în instanță de la liberali.
De pildă, societatea AMMA PRINT SRL are de recuperat de la Partidul Național Liberal aproximativ jumătate de milion de lei, nesemnificativ în comparație cu cât plătesc pe lună liberalii pentru panourile ostașului Ciucă și pentru promovarea cărții inexistente – până la acest moment – „Un ostaș în slujba țării”.
AMMA PRINT SRL, care are drept obiect de activitate „Tipărire şi activităţi de servicii conexe tipăririi” – cod CAEN 1812, a deschis un proces împotriva PNL – filiala Bacău pentru recuperarea prejudiciului pe data de 28.09.2022, iar primul termen de judecată a fost în data de 16.06.2023.
Tipărituri neachitate
Decizia pe fond a venit în octombrie 2023, instanța admițând în parte cererea de chemare în judecată a PNL- filiala Bacău și stabilește despăgubiri de peste jumătate de milion de lei.
Astfel, potrivit Hotărârii 2404/2023 din 13.10.2023, „obligă pârâtul (n.r. PNL) să plătească reclamantei următoarele sume:
– suma de 81.729,20 lei, reprezentând contravaloare factură fiscală nr. 20200328/27.08.2020, precum şi penalităţile de întârziere aferente în procent de 0,2% pe zi de întârziere începând cu data scadentă (11.09.2020) şi până la data plăţii efective a debitului;
– suma de 499.413,25 lei, reprezentând contravaloare factură fiscală nr. 20200351/28.09.2020, precum şi penalităţile de întârziere aferente în procent de 0,2% pe zi de întârziere începând cu data scadentă (28.02.2021) şi până la data plăţii efective a debitului.
Respinge celelalte pretenţii ca neîntemeiate. Compensează în parte cheltuielile de judecată cuvenite fiecărei părţi şi, în consecinţă, obligă pârâtul să plătească reclamantei suma de 18.355,27 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată”, se arată în motivarea instanței.
PNL – filiala Bacău a contestat decizia de fond prin apel pe data de 22.07.2024.
Aceeași firmă, alt proces cu PNL
Aceeași AMMA PRINT a dat în judecată filiala PNL Giurgiu pentru o plată de peste 700.000 de lei.
Primul termen de judecată a avu loc pe data de 01.04.2024. Instanța a hotărât atunci ca PNL Giurgiu să plătească către AMMA PRINT suma de 778.849 lei la care se adaugă suma aferentă cheltuielilor de judecată (taxă de timbru) în valoare de 17.464 lei.
Decizia nu este defenitivă, fiind atacată cu apel de către PNL – filiala Giurgiu.
Proces cu Administrația Fondului Imobiliar
Alt proces marca PNL, de data asta cu o instituție publică. Administrația Fondului Imobiliar a dat în judecată Partidul Național Liberal pentru suma de, atenție… 36.385 lei, adică pentru puțin peste 7.000 de euro.
Pentru comparație, panourile care promovează cartea președintelui PNL costă nici mai mult nici mai puțin decât 510.000 de euro pe lună pentru cele 400 de panouri stradale, potrivit Snoop.ro.
Administrația Fondului Imobiliar este un serviciu public de interes local, cu personalitate juridică, finanțat integral de la bugetul local al Municipiului București. AFI se află în subordinea CGMB și a Primării București, condusă de Nicușor Dan.
Cartea lui Nicolae Ciucă, subiect de controversă politică
După dezvăluirile din presă, liderii politici care aclamau „stabilitatea politică” au trecut la atac. Partenerii de guvernare au aruncat săgeți, în legătură cu sumele plătite de PNL pentru promovarea cărții lui Nicolae Ciucă.
Liderul PNL a scris vineri că „a citit postarea-replică a «colegului» Marcel Ciolacu și că nu vrea să alimenteze starea de nervozitate a unui premier PSD pus în fața unor situații care implică termenul de MALPRAXIS”, cu referire la scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon, dar și la o greșeală de pronunție a premierului. (Detalii AICI).
Vineri, Marcel Ciolacu i-a răspuns lui Nicolae Ciucă tot într-o postare pe Facebook:
„România are nevoie de lideri coerenți și, mai ales, consecvenți! Atacurile isterice sunt apanajul oamenilor politici slabi și disperați, nu al bărbaților de stat, de la care lumea așteaptă soluții la problemele lor”.
„Să te prăbușești așa, după ce ai bătut marșul «stabilității» la înviorare, la prânz și seara, este destul de trist. Și ipocrit!”, a spus premierul și liderul PSD. (Detalii AICI).
Cine i-a scris cartea lui Nicolae Ciucă?
Primii care au început să scrie la cartea „Un ostaș în slujba țării” ar fi fost niște consultanți politici din Cehia, încă de la începutul lunii mai, potrivit surselor Gândul.
Tot pe surse aflăm că liderul PNL ar fi fost nemulțumit de consultanții politici cehi, asta deoarece anumite paragrafe nu ar fi avut legătură cu realitatea, motiv pentru care de scrierea cărții lui Ciucă s-au ocupat consultanții de la AVANDOR.
Totuși, nu putem să nu ne punem întrebarea de ce PNL a ales să promoveze un produs, o carte în acest caz, în condițiile în care acesta nu există încă. Tocmai pentru că, de regulă, promovarea se face după ce un produs a fost scos pe piață.
În plus, în cazul în care există posibilitatea nepublicării cărții, PNL ar risca să piardă cei 2 milioane de euro plătiți până acum din subvențiile publice alocate partidului.
Când apare cartea „ostașului” Ciucă?
Cartea fostului premier se lasă așteptată, asta în condițiile în care Nicolae Ciucă a avansat mai multe termene.
Luna iunie a trecut fără ca „Un ostaș în slujba țării” să vadă lumina tiparului. La jumătatea lunii iulie, același „ostaș” spunea, cu entuziasm, că „așteptarea a ajuns la final”. În curând, biografia avea să fie gata. La Antena 3, Ciucă mărturisea că „mai are de scris” la ea.
La finalul lunii iulie, șeful PNL mai avansa un termen de lansare, luna august. Cartea avea să fie publicată de Editura RAO, conform lui Nicolae Ciucă.
Pe 1 august, președintele PNL spunea, informal, că a terminat cu scrisul, iar cartea avea să plece spre tipografie, aproximativ „pe 5 august”.
Cu toate acestea, joi, europarlamentarul Rareș Bogdan a declarat pentru Gândul că abia „în două săptămâni o vor putea ține în mână (n.r. cartea) toți românii”.
Gândul a scris pe 8 august că, până la acel moment, cărții lui Nicolae Ciucă nu i-a fost atribuit un cod ISBN (International Standard Book Number), care „facilitează promovarea cărților și a editorilor în cataloage și baze de date, referențiale ale domeniului editorial, la nivel național și internațional”.
CITIȚI ȘI: