PES mai trage o „salvă” de avertisment către partidul lui Dragnea. Liderul socialiștilor europeni: Vom lua în calcul înghețarea relațiilor cu PSD/ Reacția PSD

Publicat: 11 04. 2019, 15:13

„În timpul întrevederii PSE, președintele Serghei Stanishev a reinterat că PES are în continuare îngrijorări cu privire la statul de drept în România. I-a informat pe prim-miniștrii, comisarii și liderii de partid că până când Guvernul român nu va clarifica angajamentul pentru statul de drept și nu va urma recomandările Comisiei Europene, conducerea PES va lua în calcul înghețarea relațiilor cu PSD, până la o discuție formală la următoarea reuniune a conducerii PES din iunie, unde va fi discutat statutul de membru al PSD. El a concluzionat spunând că, până atunci, nu va fi organizat niciun eveniment PES alături de PSD”, a declarat Serghei Stanișev, în cadrul reuniunii de miercuri a socialiștilor europeni.

La întrunirea PES de miercuri au participat Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, prim-vicepreședintele CE Frans Timmermans, precum și alți socialiști europeni.

Afirmațiile lui Stanișev vin și după ce Frans Timmermans, candidatul Partidului Socialiștilor Europeni la funcția de președinte al CE, a avertizat vinerea trecută, că Partidul Social-Democrat din România riscă excluderea din PSE din cauza situației statului de drept.

PES activists România: E regretabil și incorect că PES consideră blocate contactele cu PSD

Reprezentanții PES activists România au precizat, joi pe Facebook, că este regretabilă și „profund incorectă” poziția Partidului Socialiștilor Europeni de a considera blocate contactele cu PSD, precizând că nu a fost luată nicio decizie formală la nivelul structurilor decizionale ale PES.

„Poziția adoptată de Partidul Socialiștilor Europeni de a considera blocate contactele cu Partidul Social Democrat este regretabilă și profund incorectă. Momentan vorbim doar de o poziție publică pentru că formal nu a fost luată nicio decizie la nivelul structurilor decizionale ale PES. Rațiunile electorale, informațiile insuficient verificate și lipsa de consultare a social democraților din România au condus la aceste discuții. Pentru a lua o decizie corectă prima regulă este să asculți toate părerile, pentru a clama nevoia de transparență este nevoie să lași poarta deschisă dialogului”, au scris reprezentanții PES activists România, joi pe pagina de Facebook.

Sursa citată reproșează socialiștilor europeni că prin poziția exprimată public au fost ignorați cei aproximativ jumătate de milion de membri ai PSD, adăugând că aceștia nu au nevoie de aprobare pentru a-și cunoaște valorile și identitatea politică.

„Cei aproape jumătate de milion de membri ai Partidului Social Democrat au fost ignorați prin această poziție publică pentru că nu s-a oferit o șansă reală dialogului. La Madrid s-a decis începerea unor schimburi de opinie. Discuțiile au început, iar la nivel tehnic dialogul a fost unul constructiv, conform declarațiilor publice ale tuturor părților implicate. Cei aproape jumătate de milion de social-democrați nu au nevoie de aprobare pentru a-și cunoaște valorile și identitatea politică, la fel cum și cei peste 10.000 de membri PES activists România vor continua să militeze pentru o Europă socială. Partidul nostru are astăzi 126 de ani de istorie, a supraviețuit perioadelor grele ale dictaturilor impuse de extrema dreaptă și de comunism, și va continua politica sa social democrată pro-europeană care a condus la aderarea României la UE și NATO”, a explicat sursa menționată.

Ei au precizat că PSD va câștiga alegerile europarlamentare și din România, iar după aceea va trebui să existe o decizie la nivel european legată de ce tip de social-democrație va fi pe viitor.

„Partidul Social Democrat va câștiga alegerile pentru Parlamentul European din România și va contribui activ la o dezbatere reală despre viitorul social democrației europene. După alegeri trebuie să luăm o decizie la nivel european cu privire la ce tip de social democrație ne dorim pe viitor. Va trebui să decidem între o politică, cu accente elitiste, care conduce la eșecul politic și o politică socială bazată pe apropiere de oameni și de nevoile lor. Social democrația europeană poate să supraviețuiască doar prin solidaritate și dialogul între membri săi. Partidul Social Democrat va continua să fie vocea rațiunii și a unei social democrații atașate de valorile sale fundamentale care au condus la construcția proiectului european. În iunie suntem convinși că vom găsi cele mai bune soluții, iar Partidul Social Democrat va rămâne unul dintre principalele partide social democrate din Uniunea Europeană”, au conchis reprezentanții PES activists România, al căror lider este Victor Negrescu.

PSD, replică pentru socialiștii europeni: Acest tratament al unor colegi din PES e inadmisibil

Social-democrații au precizat, referitor la posibilitatea înghețării relațiilor între PES și PSD, că tratamentul unor colegi din PES este inadmisibil și că se puteau aștepta la atacuri din partea adversarilor politici, însă nu din partea propriei familii politice.

„Referitor la comunicatul afișat ieri pe site-ul Partidului Socialiștilor Europeni, în care se face trimitere la situația statului de drept din România, Partidul Social Democrat face următoarele precizări: Acest tratament al unor colegi din PES este inadmisibil. Ne putem aștepta la mistificări și acuzații fără acoperire din partea adversarilor politici ai PSD, dar nu din partea propriei familii. Înțelegem că, în realitate, situația PSD nu a fost discutată în cadrul întâlnirii PES, ceea ce indică faptul că acea poziționare nu reflectă poziția de ansamblu a PES! Dar dacă sunt colegi în PES care au îngrijorări cu privire la statul de drept din România, așteptăm cu interes să ne spună concret care sunt aspectele care îi îngrijorează. Până acum, nimeni dintre cei care s-au arătat îngrijorați de situația din România nu a putut indica un element concret care să le justifice îngrijorarea”, a transmis biroul de presă al PSD, într-un comunicat remis, joi, Mediafax.

„De aceea considerăm că toată această poveste legată de statul de drept din România este mai degrabă o chestiune motivată de o logică electorală, decât de o îngrijorare reală. Toată această efervescență se va stinge după alegerile din 26 mai. Atunci, după alegeri, situația va fi cu totul alta, când cei aleși în numele PSD vor avea o poziție mult mai puternică. Atunci va veni și răspunsul nostru. Însă acum nu vom intra în acest joc și nu e cazul să-i acordăm o atenție mai mare decât e cazul”, a completat sursa citată.