Prima pagină » Știri politice » Pesediștii Robert Negoiță și Silvian Ciupercă, pe cale să devină fețele integrității din România

Pesediștii Robert Negoiță și Silvian Ciupercă, pe cale să devină fețele integrității din România

Primarul sectorului 3, Robert Negoiță, președintele CJ Ialomița, Silvian Ciupercă, dar și istoricul Constantin Buchet, apropiat al lui Corneliu Vadim Tudor, sunt propunerile PSD pentru noul Consiliu Național de Integritate care ar urma să fie votat săptămâna aceasta în Senat.

La intrarea într-un nou mandat, după ce precedentul s-a încheiat pe 1 noiembrie, Consiliul Național de Integritate, organismul de control al ANI, ar urma să aibă printre membri și aleși locali aflați fie în verificări pentru suspiciuni legate de probleme de integritate, fie în cercetări ale DNA.

Pe lista înaintată Senatului pentru auidierile din Parlament care ar urma să fie făcute mâine se numără, potrivit surselor Gândul, numele primarului sectorului 3, Robert Negoiță, cel al președintelui CJ Ialomița, Silvian Ciupercă, dar și, ca membru supleant, al președintelui CJ Dâmbovița, Adrian Țuțuianu. Membri PSD, Negoiță, Ciupercă și Țuțuianu ar urma să intre în CNI la propunerea Asociației Municipiilor din România și, respectiv, a Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România.

Locul alocat propunerii grupului parlamentar al PSD din Senat i-a fost rezervat istoricului Constantin Buchet, un apropiat al lui Corneliu Vadim Tudor, susținut de PRM anterior în Colegiul CNSAS. Liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, s-a numărat printre susținătorii candidatului PSD, Victor Ponta, înaintea celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale.

Așa cum a fost conturat calendarul politic al numirii, Senatul intenționează audierea în Comisia Juridică a membrilor noului CNI începând de mâine și numirea efectivă până la finalul săptămânii. PSD are majoritate în Senat.

UPDATE 20.30. După publicarea în Gândul a componenței noului CNI, așa cum a fost propusă Senatului, audierea de mâine a membrilor Consiliului a fost amânată sine die. În jurul orei 19.30, staff-ul tehnic al Comisiei Juridice a Senatului i-a anunțat telefonic pe cei nominalizați că „audierea este amânată până la o dacă care va fi stabilită ulterior”. Ordinea de zi a ședinței a fost modificată și pe pagina de internet a Senatului. „Ca urmare a faptului că la acest punct nu s-au depus toate nominalizările și toate documentele solicitate, ordinea de zi se amână pentru săptămâna viitoare”, se menționează laconic ca argument al amânării. În cursul după-amiezii, vicepreședintele Senatului, Cristian Dumitrescu (PSD) anunțase oficial audierile programate mâine și chiar posibilitatea votului final, în plen. 

 

Negoiță și Țuțuianu – verificați la ANI, Ciupercă – anchetat de DNA

Între cei 14 membri ai viitorului CNI, patru ar urma să își păstreze locul, 2 nu sunt încă nominalizați de Ministerul Finanțelor, respectiv de Ministerul Justiției, iar 8 sunt nume noi.

Între cei pentru care partidele sau asociațiile își mențin susținerea pentru încă un mandat se numără Cyntia Curt (din partea Grupului parlamentar PDL), fostă consilieră a lui Emil Boc la guvern, Zsuzanna Peter (din partea Grupului parlamentar al UDMR), Tiberius Tănase (din partea Grupului parlamentar al minorităților, din Camera Deputaților) și Emil Drăghici, primarul independent al comunei Vulcana-Băi (propus de Asociația Comunelor din România).

Noile nume de titulari, așa cum au fost înaintea de partide și de instituții sunt, potrivit surselor Gândul, cel al lui Bogdan Găurean (din partea Grupului parlamentar al PNL), al lui Robert Negoiță (Asociația Municipiilor), al lui Silvian Ciupercă (Uniunea Națională a CJ), al lui Constantin Buchet (Grupul parlamentar al PSD).

Fost director general adjunct la Registrul Comerțului, Bogdan Găurean a devenit cunoscut mai ales în postura de consilier al fostului ministru PNL al Transporturilor, Relu Fenechiu, cu sprijinul căruia a și fost numit pentru o scurtă perioadă secretar de stat în Guvernul Ponta II. De profesie jurist, Găurean a fost unul dintre membrii controversatei comisii de privatizare a CFR Marfă.

Din partea PSD, nominalizarea directă este cea a istoricului Constantin Buchet, fost membru al Colegiului CNSAS cu sprijinul PRM. Alți doi importanți membri ai conducerii PSD ar urma să ajungă titulari în CNI la propunerea asociației primarilor de municipii și a celei a președinților de CJ. Este vorba despre vicepreședintele PSD Robert Negoiță și de președintele filialei Ialomița, Silvian Ciupercă.

Numele lui Ciupercă apare într-un dosar instrumentat în prezent de DNA, președintele CJ Ialomița fiind suspectat, potrivit Mediafax, că ar fi favorizat o firmă din Timișoara căreia i-a fost concesionat, în mod fraudulos, un teren agricol de circa 495 de hectare, prejudiciind astfel bugetul instituției cu aproape 200.000 de lei pentru fiecare din cei 35 de ani ai duratei contractulului. Detalii, AICI.

Robert Negoiță, pe de altă parte, s-ar afla printre cei care au primit din partea ANI înștiințări legate de verificări în ceea ce îi privește. În aceeași situație ar fi, potrivit unor surse ale Gândul, și unul dintre cei propuși ca membri supleanți: președintele CJ Dâmbovița și liderul PSD al filialei județene, Adrian Țuțuianu. Dacă din partea primarului Negoiță, ni s-a transmis prin consilieră că i se va comunica solicitarea de a clarifica corespondența sa cu ANI, poreședintele CJ Dâmbovița nu a putut fi contactat astăzi de Gândul.

Primarul sectorului 3 a fost reclamat anterior de ANI la Parchet cu suspiciunea de fals în declarația de avere, în urma propriilor verificări procurorii luând decizia neînceperii urmăririi penale.

Pe lista titularilor noului CNI se mai află, din partea Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, Laszlo Zsolt și Xenia Teodorescu, primarul PNL din Comănești, Viorel Miron, și, ca reprezentant al societății civile, Ciprian Ciucu, directorul de programe al Centrului Român de Politici Europene (propus de APADOR-CH).

LISTA COMPLETĂ A FOSTULUI CNI, AICI

Care este rolul CNI

Desemnat prin lege să controleze activitatea Agenției Naționale de Integritate, să propună sau să ceară Senatului revocarea președintelui și a vicepreședintelui instituției, să organizeze concursul pentru numirea conducerii, dar și să urmărească rapoartele sale de activitate, Consiliul Național de Integritate este format din 14 membri, propuși de grupurile parlamentare reprezentate în Senat plus de cel al moinorităților naționale cu reprezentanți doar în Camera Deputaților, de asociațiile aleșilor locali, de societatea civilă și de instituții guvernamentale caAgenția Națională a Funționarilor Publici, Ministerul Justiției și Ministerul Finanțelor.

Deși cutuma este aceea a nominalizării unui jurist, legea nu impune o astfel de regulă. Condițiile legale pentru numirea unui membru al CNI sunt următoarele:

  •     să fie cetățean român;
  •     să aibă capacitate deplină de exercițiu;
  •     să aibă studii superioare atestate în condițiile legii;
  •     să nu fi fost agent sau colaborator al serviciilor de informații înainte de anul 1990, nu a fost și nu este lucrător operativ, inclusiv acoperit, informator sau colaborator al serviciilor de informații;
  •     să nu se fi constatat în mod definitiv că s-a aflat într-o stare de incompatibilitate, în conflict de interese sau că ar fi existat diferențe semnificative mai mari de 10.000 de euro;
  •     să nu fi fost condamnat pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, pentru care nu a intervenit reabilitarea, și nu are cazier fiscal;
  •     să fie apt din punct de vedere medical și psihologic pentru exercitarea funcției.

Ca supleanți, partidele i-au nominalizat pe Cristina Trăilă (PDL), Gabriel Lungu (PSD), Cristina Păduraru (PNL) și Novak Levente (UDMR), iar grupul minorităților a optat pentru Crina Mihaela Letea. Secretarul Primăriei Sector 1, Remus Alexandru Moldoveanu este supleantul propus de Asociația Municipiilor, fostul senator Adrian Țuțuianu cel recomandat de Uniunea Națională a CJ, primarul din Mioveni, Ion Georgescu, cel pentru care a optat Asociația Orașelor, iar Sergiu Țâra va fi înlocuitorul lui Emil Drăghici, la nevoie. ANFP îi propune pe Istvan Barczi și pe Mihaela Bebereche, iar APADOR-CH pe Elena Calistru.

Autor