Pesta lui DAEA, după ciuma lui CARAGEA. Moțiunea PNL împotriva ministrului Agriculturii, RESPINSĂ. PNL: Daea, BERBECUL care se pierde de turmă
În cadrul dezbaterilor de marți, deputatul PNL Tinel Gheorghe i-a transmis ministrului Agriculturii, Petre Daea, că numele său și al PSD vor rămâne pe vecie în memoria țăranilor români drept „cei care le-ați luat porcii din ogradă”.
Un alt liberal, Nicolae Giugea, l-a numit „berbec” pe Petre Daea.
„Iulius Caesar Caligula și-a pus calul senator, Petru Groza și-a pus boul ministru, respectiv pe Zăroni (Romulus Zăroni – n.r.), Liviu Dragnea a venit și a numit la ministerul Agriculturii UN BERBEC, dar nu berbecul începător așa cum zic ciobanii sau, pe înțelesul tuturor, nu masculul alfa, ci a pus berbecul care se pierde de turmă și face întotdeauna deliciul televiziunilor”, a declarat Giugea, în timpul dezbaterii pe moțiunea simplă pe tema pestei porcine africane.
Ulterior, liderul deputaților PSD, Daniel Suciu, a cerut sancționarea deputatului PNL pentru aceste afirmații.
Deputații au dezbătut, marți, în plen, moțiunea simplă cu titlul „După ciuma lui Caragea, România lovită de pesta lui Daea”, depusă de Opoziție.
„Așa-zisele acțiuni întreprinse de ministrul Petre Daea, de la apariția primului focar de pestă porcină africană în România (iulie 2017) și până în prezent, au demonstrat că acesta nu dispune de calitățile, cunoștințele, devotamentul și responsabilitatea necesare unui ministru în funcție”, se arată în textul moțiunii simple.
Opoziția acuză că lipsa de acțiune a ministrului „a contribuit semnificativ la răspândirea fulgerătoare a epidemiei”.
„Dacă analizăm declarațiile publice ale domnului ministru Petre Daea, de la apariția primului focar de pestă porcină africană în România și până în prezent, se observă cert că nu știe ce și cum să facă pentru a stopa extinderea bolii”, mai scrie în document.
Potrivit inițiatorului moțiunii, în gestionarea evoluției pestei porcine se poate vorbi despre un atentat la siguranța națională a României.
„Concluzionând, avem dovada faptului că ne aflăm în fața unor acțiuni ilegale, abuzive și neglijente concertate la un nivel instituțional și social înalt ce au determinat, după părerea noastră, un atentat la siguranța națională, subminarea economiei naționale, insecuritatea alimentară și pagube incomensurabile la bugetul de stat”, conchid liberalii în textul moțiunii simple.
La dezbaterea de marți a moțiunii, ministrul Agriculturii a prezentat evoluția pestei porcine, ilustrând cu date statistice proiectate pe ecranul principal al plenului.
În timpul dezbaterii în Camera Deputaților a moțiunii simple depusă de liberali, pe ecranul principal din plen, unde se afișează de regulă numărul de voturi după fiecare proiect legislativ, au rulat marți, în timpul discursului ministrului Agriculturii, Petre Daea, mai multe imagini legate de evoluția pestei porcine în România, precum și o cronologie a măsurilor luate de autoritățile statului pentru prevenirea și stoparea pestei porcine africane.
Imaginile au rulat pe ecran aproape pe tot parcursul discursului ministrului.
Daea le-a spus deputaților că prezintă datele „în spiritul obiectivității care trebuie să ne caracterizeze”.
„Cunoscând practicile parlamentare, ca senator și deputat, mă voi folosi de argumentul faptelor, voi asculta cu luare-aminte toate afirmațiile”, a promis acesta.
Ministrul Agriculturii a menționat că ANSVSA a trecut printr-o instabilitate instituțională.
„Instituțiile abilitate ale statului, care apără de boli animalele, au intrat obligatoriu în angrenajul de apărare europeană. În 2016, a fost elaborat planul de contingență pentru a îndeplini ordinul președintelui ANSVSA 99/2006 cu modificări. A urmat apoi o perioadă mai dificilă pentru ANSVSA, care s-a văzut condusă în cinci luni din 2016 de cinci președinți, ceea ce a dus la o instabilitate instituțională”, a declarat Daea, în plenul Camerei Deputaților.
Moțiunea a fost respinsă cu 93 de voturi pentru, 150 de voturi contra și 25 de abțineri.
Foto: Hepta