Fermierii au ajuns la ușa Consiliului European. Aproximativ 1.000 de tractoare și mașini agricole au blocat anumite străzi din Bruxelles, în jurul Parlamentului European, în timp înăuntru se desfășoară un Summit European extraordinar dedicat revizuirii bugetului Uniunii Europene. Forțele de ordine au izolat clădirea.
Potrivit mai multor relatări de la fața locului a jurnaliștilor, protestatarii au lansat petarde, artificii, ouă și sticle de bere.
Poliția belgiană a răspuns folosind tunurile de apă spre fermieri, pentru a stinge incendiile și pentru a împiedica un protestatar să doboare un copac pe treptele Parlamentului European.
În timpul turbulențelor, un ofițer de poliție a fost surprins oferind, peste baricadă, prăjituri protestatarilor, în fața clădirii Parlamentului European.
Sursa: X / Voice of Europe
În fruntea listei de nemulțumiri care menține conflictul în mai multe state europene îl reprezintă „potopul de importuri ucrainene”, scrie RFI.
„Sunt 1.000 de tractoare sau mașini agricole” ținute departe de adunarea celor 27 de lideri ai Uniunii Europene, a declarat un purtător de cuvânt al poliției pentru agenția de presă franceză AFP. El a adăugat că fermierii erau în principal din Belgia.
Premierul belgian Alexander De Croo, a cărui țară deține președinția UE, este de acord că ceva trebuie să dea.
„De asemenea, trebuie să ne asigurăm că pot obține prețul corect pentru produsele de înaltă calitate pe care le furnizează. De asemenea, trebuie să ne asigurăm că sarcina administrativă pe care o au rămâne rezonabilă”, a spus De Croo, citat de RFI.
Comisia Europeană a anunțat, miercuri, planuri de a proteja fermierii de importurile ieftine din Ucraina. Ursula Von der Leyen a anunțat un ajutor de 386,7 miliarde euro, prin Politica Agricolă Comună.
EU farmers put food on our table – the best and healthiest in the world.
We support them with €386.7 billion from the Common Agricultural Policy.
And in hardship, we find common solutions.
Today the @EU_Commission proposes a one-year derogation from CAP rules on fallow lands.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) January 31, 2024
Fermierii sunt un grup electoral cheie, atât la nivelul UE, cât și la nivel național, iar liderii se străduiesc să răspundă solicitărilor lor înainte de alegerile parlamentare din iunie.
La începutul săptămânii, guvernul din Franța, unde protestele au fost deosebit de perturbatoare, le-a oferit fermierilor promisiuni de ajutor.
Astăzi, premierul Gabriel Attal a declarat că dorește introducerea obiectivului suveranității alimentare în lege. „Vrem să fim suverani”, a spus Attal, citat de BFM.
Vrem să fim suverani, suverani pentru a cultiva. Suverani pentru a recolta. Suverani pentru a ne hrăni, a explicat premierul, care vrea să transmită un mesaj clar cu două cuvinte de ordine pentru agricultură: a produce și a proteja.
Premierul francez a adăugat că vrea să includă agricultura ca „interes fundamental al națiunii” în codul rural.
Attal a făcut mai multe anunțuri privind agricultura franceză, într-un discurs amplu la Matignon, în compania primului ministru, a ministrului Agriculturii Marc Fesneau, a ministrului Economiei Bruno Le Maire și a ministrului Tranziției Ecologice Christophe Béchu.
O altă decizie a statului francez anunțată este aceea de a aloca 150 de milioane de euro „din acest an și pe termen lung” pentru a ușura povara fiscală și socială a crescătorilor „care au nevoie de sprijin specific”.
În timpul discursului, Gabriel Attal a admis că a făcut „erori” în gestionarea acestei crize a fermierilor și în măsurile luate în 2017.
„Am răspuns la starea de neliniște? Evident că nu. Am făcut greșeli? Evident că da”, a spus Attal.
Sursa: Mediafax foto
CITEȘTE ȘI: