Petre Daea a inaugurat un laborator de testare a lânii: „Cu mult timp în urmă, lâna era gaj la bancă”

Petre Daea a inaugurat un laborator de testare a lânii: Cu mult timp în urmă, lâna era gaj la bancă
Publicat: 30/09/2017, 20:32

Întrebat ce este lâna, dacă oaia este „statuie vie”, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat, sâmbătă la Iași, că lâna este „o podoabă frumoasă”, iar cândva putea reprezenta, pentru cei care dețineau cantități importante, „gaj la bancă”.

Daea a participat și la o testare a unui fir de lână, demonstrația pregătită pentru ministru eșuând deoarece, după ce a fost recoltat un fir de lână de la o oaie, în momentul testării, unul dintre aparate nu a pornit.

Potrivit ministrului Agriculturii, la nivelul țării se produc aproximativ 36.000 de tone de lână, iar aproape 32 de mii de producători s-au înscris la programul prin care Guvernul oferă 1 leu/kg de lână. Pentru a veni în sprijinul producătorilor urmează să se deschidă și centre de prelucrare și valorificare a lânii.

„Am stăruit și voi stărui ca în fiecare zonă a țării să fie lanțuri de valorificare a acestui produs extraordinar de valoros. Centrele acestea de preluare au început deja să fie construite în țară. Avem programul pe care l-am introdus în proiecția bugetului pe 2018 în așa fel încât să facem în primă fază opt centre regionale și apoi să le multiplicăm în funcție de nevoi, de capacitatea de organizare din zonele respective în așa fel încât nicio cantitate să nu fie irosită. Ea trebuie să fie luată, valorificată și să câștige atât producătorul cât și cel care valorifică. (…) Sectorul a amorțit, dacă nu a fost interes în acest domeniu acțiunea nu a început pur și simplu. Iată că acum lucrurile încep să meargă. În final va câștiga țara și fermierii”, a declarat Petre Daea.

Potrivit ministrului, laboratoare de testare a lânii vor fi și în centrele de preluare.

„Valorificarea nu trebuie să se oprească doar la vânzarea pur și simplu a lânii. În spatele acestei acțiuni de colectare încep activități. Lâna are folosințe multiple ca material termoizolant. De ce să nu începem și industria lânii să o pornim în țara aceasta? De ce să nu valorificăm, de ce să nu folosim acest mare produs în industria aceasta care a fost în România”, a explicat Petre Daea.

În ceea ce privește prețul unui kilogram de lână ministrul a declarat că diferă în funcție de calitate și că sunt foarte mici.

„În momentul în care începem să împingem colectarea, și începem să donăm această cantitate de lână încep apoi pe piață să se organizeze cei care o valorifică și atunci fiind o competiție deschisă prețurile încep să se miște și cu siguranță prețul va crește. Asta de acum este un preț mic, un preț derizoriu, un preț care ne-a determinat și pe noi și pe lucrătorii din domeniu să venim cu acest stimulent în așa fel încât lucrurile să pornească de undeva. Pornesc de aici, continuă și vom ajunge acolo unde interesul față de țară ne împinge. Prețul e diferit. De la 1 leu, 2-3 lei, în funcție de calitate. Sunt prețuri extrem de mici. În urmă cu mulți ani lâna era unul dintre cele mai valoroase produse care dădeau garanție economică de fiecare dată celor care creșteau oi și puteau să intre în relație cu banca. Cu mult timp în urmă lâna era gaj la bancă”, a declarat Petre Daea.

Sumele de bani oferite prin hotărârea de Guvern ce prevede acordarea de 1 leu/kg vor fi virate vara viitoare.

Analizele efectuate la laboratorul inaugurat la Iași vor putea arăta cum a crescut oaia, dacă în timpul dezvoltării au fost sincope sau dacă animalul a avut o carență alimentară.

„În momentul de față, începutul este bun, aparatele sunt suficiente, putem determina și randamentul la spălare și finețea și lungimea șuviței și a fibrei. Este suficient pentru a stabili care este calitatea lânii, pentru că pe noi ne interesează în primul rând să stabilim rasa din care provine lâna respectivă, să stabilim calitatea pentru că aici o distribuim către industria textilă sau industria procesatoare, știu eu pentru construcții sau altceva și bineînțeles pe noi ne interesează, în urma lucrărilor de ameliorare, să stabilim ca acești reproducători, în funcție de calitatea lânii, să le stabilim destinația pentru că ei sunt cei care vor reprezenta generația viitoare de ovine”, a declarat Lelior Iacob, șeful laboratorului de testare a lânii de la Iași.

În România funcționează trei laboratoare de testare a lânii, la Iași, la Cluj și la Vâlcea, ministrul Agriculturii, Petre Daea fiind de părere că acesta este un ajutor adus oierilor pentru a-i stimula să nu arunce lâna.

Testele sunt gratuite, analizele urmând să fie realizate cu aparate recondiționate ce nu au mai fost folosite de la începutul anilor 90.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cum va fi influențat războiul după ce SUA au permis Ucrainei să atace Rusia cu...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
Cum arată în realitate misterioasa plajă neagră din Game of Thrones. A devenit unul dintre...
Prima reacție a Moscovei, după ce Kievul a primit dreptul să folosească rachete ATACMS pentru...
Divorț surprinzător în showbiz! Vedeta pe care ai văzut-o la PRO TV într-un serial celebrul...
Ce înseamnă dacă mori în vis? Răspunsul experților în somnologie
Cine este tatăl adolescentului de 15 ani care a ieşit cu Lamborghiniul pe străzi
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
A apărut o nouă teorie în cazul morții lui Vladimir Shklyarov! Balerinul rus ar fi...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Noul Mitsubishi Outlander, acum și în România. Prezentarea noului SUV japonez – VIDEO
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Alimentul MINUNE cu beneficii DUBLE! Protejează creierul și scade colesterolul
Se introduce taxa de carbon. Cine este obligat să o plătească
Cea mai mare dilemă a șoferilor, la schimbarea anvelopelor. Sfatul experților
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Motivul pentru care Culiță Sterp și Daniela Iliescu au făcut nunta fără invitați. Soția artistului...
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
Poluarea din New Delhi a depășit de 60 de ori limita de siguranță