Petre Lăzăroiu a confirmat pentru Mediafax, discuția cu consilierul prezidențial Simina Tănăsescu, ce a avut loc în cursul zilei de joi, la solicitarea acesteia.
„Nu m-a chemat la Cotroceni, că nici nu m-aș fi dus, ci am avut o întâlnire cu dânsa. E adevărat că dânsa a dorit să discute cu mine și nu eu am căutat-o,” explică Petre Lăzăroiu.
Judecătorul a declarat, pentru DCnews că, într-o discuție cu Simina Tănăsescu, consilierul prezidențial i-a pomenit despre un decret de revocare a sa din funcția de magistrat al Curții.
„Ieri, 14 iunie, orele 14:30 – 15:00, am avut o întâlnire cu consilierul prezidențial pe probleme juridice, doamna Simina Tănăsescu. Printre altele, mi-a spus că are o sarcină ingrată și, când am ajuns în birou la dânsa, mi-a arătat pe o hârtie, care a circulat acum ceva vreme de la fundația VeDem Just care cerea, nici mai mult, nici mai puțin, președintelui CCR să pună în discuție mandatul meu. I-am spus că este O ABERAȚIE, dar dumneaei mi-a zis că președintelui i se cere un decret de revocare a mea din funcție. I-am spus că președintele nu are această prerogativă, pentru că revocarea se face doar de către plenul CCR. Mi-a răspuns: „Da, așa este, numai că dacă noi nu dăm curs și președintele nu emite decretul, asociația ne va da în judecată, iar dacă-l emitem, ne vei da tu în judecată”. Zic: „EVIDENT că o să vă dau în judecată”. Nu știu dacă doamna profesor a vorbit în nume personal sau în numele președintelui, dar, după felul în care am fost anunțat, după felul în care s-a purtat discuția, cred că se intenționează emiterea unui decret, chiar dacă este fără valoare juridică, de revocare a mea. Repet, președintele nu are posibilitatea legală de a da acest decret. Problema nu ar fi atât a mea, cât a CCR. Dacă se dă un astfel de decret și eu îl voi contesta, firește, până se pronunță justiția, președintele poate spune: Nu o revoc pe doamna Kovesi, întâi trebuie să mă lămuresc cum e cu mandatul lui Lăzăroiu. Textul care mi-a permis să fiu numit pentru un mandat întreg este în vigoare. Ideea de bază este că se vrea neapărat să fie creată O PRESIUNE,” a declarat Petre Lăzăroiu, pentru DCnews.
Administrația prezidențială a reacționat imediat și precizează că acel consilier prezidențial este în concediu.
„Consilierul prezidențial doamna Simina Tănăsescu s-a întâlnit joi, 14 iunie a.c., cu judecătorul Petre Lăzăroiu la sediul Facultății de Drept a Universității București pentru a-i înmâna acestuia două cărți de specialitate pe zona dreptului financiar. Menționăm că în aceste zile consilierul prezidențial Simina Tănăsescu se află în concediu de odihnă tocmai pentru că desfășoară activități didactice. În acest context, a avut loc O DISCUȚIE PUR TEORETICĂ pe marginea solicitării asociației civice VeDem Just, o discuție tehnică, între doi profesioniști de drept constituțional, care nu a implicat în niciun fel instituția Președintelui României. Drept urmare, sunt complet NEADEVĂRATE și NEFONDATE orice fel de speculații sau insinuări cu privire la eventuale presiuni exercitate asupra judecătorului Petre Lăzăroiu”, se arată într-o poziție a Administrației Prezidențiale.
Chiar în urmă cu 3 zile, Klaus Iohannis scria pe Facebook – în alt context – că „NU PUTEM ACCEPTA ca magistrații să fie intimidați sau amenințați.”
Petre Lăzăroiu, unul dintre cei nouă judecători ai Curții Constituționale a României, a fost numit în funcție în anul 2008, de către președintele României de atunci, pentru un mandat de 2 ani, iar de la 2 iunie 2010 pentru un mandat complet de 9 ani.
Întrebat despre Lăzăroiu, președintele Klaus Iohannis a declarat în 5 iunie, că „e foarte regretabil să avem această situație”.
„Da, consider că este o problemă și nu este deloc o problemă simplă. Într-adevăr, toată lumea se așteaptă ca primul actor care respectă cu sfințenie Constituția să fie chiar Curtea Constituțională și află în ultima vreme că au apărut îndoieli, au apărut SEMNE DE ÎNTREBARE printr-o decizie a Curții, care chiar ea declară că un mandat nu poate sub nicio formă depăși nouă ani. În fapt, este un judecător care se află deja de zece ani acolo. Nu e simplu să tranșăm această chestiune, dar e foarte regretabil să avem această situație, fiindcă prin tolerarea acestor mandate mai lungi, ca să nu mă exprim altfel, chiar Curtea Constituțională s-a pus singură în situația să-i fie chestionată respecterea supremației Constituției, așa cum scrie în Constituție”, a declarat Klaus Iohannis.