Petru Movilă, vicepreședinte PMP: „La Iași a avut loc prima încercare de revoltă împotriva comunismului. Am fost implicat direct”
Petru Movilă, vicepreședinte al Partidului Mișcarea Populară, a transmis un mesaj cu ocazia împlinirii a 32 de ani de la organizarea, la Iași, a unei revolte anticomuniste.
Politicianul spune că a participat el însuși la acea încercare de revoltă împotriva regimului comunist din România.
Mai mult, acesta spune că orașul Iași ar trebui să fie declarat oraș martir ca urmare a evenimentelor din decembrie 1989.
„Pe 14 Decembrie 1989, la Iaşi, a fost prima încercare de revoltă împotriva comunismului. Știu asta pentru că am fost implicat direct.
Manifestaţia din Piaţa Unirii împotriva condiţiilor de viaţă devenite insuportabile şi a regimului politic a fost înăbuşită din faşă, dar semnalul a fost dat. Peste câteva zile, la Timişoara, a izbucnit revoluţia care s-a extins rapid în Bucureşti, apoi în toată ţara. Și acum consider că Iașul merită să fie recunoscut ca oraș martir. Nu doar că îmi menţin punctul de vedere, dar consider că am ratat un moment important, acela de a marca curajul ieşenilor şi locul Iaşului în istoria României.
Doresc să le prezint omagiile mele revoluţionarilor şi tuturor celor care, pe 21 decembrie 1989, au avut curajul să înfrunte regimul Ceauşeştilor.
Cinste lor şi cinste celor care astăzi protejează democraţia!”, se arată în mesajul postat pe pagina de Facebook a PMP.
Președintele PMP, Cristian Diaconescu: Vladimir Putin nu blufează
Președintele PMP, Cristian Diaconescu, a lansat un semnal de alarmă în legătură cu modul de a acționa al președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, subliniind că acesta nu blufează.
Potrivit lui Diaconescu, mai devreme sau mai târziu, acțiunile lui Vladimir Putin vor avea consecințe.
„Vreau să vă spun – sigur, este o concluzie personală dintr-o experiență în conducerea unor instituții la un moment dat din România, dar mai ales din negocierea directă, pe text, cu Federația Rusă. Vladimir Putin nu blufează. Tot ceea ce acționează, poate nu are neapărat consecințele preconizate la un moment dat, dar reprezintă variante prin care încearcă să impună o anume stare de fapt. Din această perspectivă, ce pot să vă spun, sigur, nu era Vladimir Putin la conducerea Federației Ruse, dar din 1992, când a fost războiul din Transnistria, toate crizele deschise au fost în jurul Mării Negre, iar preocupările majore de apărare a securității și de descurajare din partea Alianței Nord-Atlantice s-au organizat și s-au decis în jurul Mării Baltice”, a afirmat președintele PMP, Cristian Diaconescu.