Philip Gordon afirmă că partea americană se așteaptă ca liderii români să sprijine ceea ce ar fi privit ca un rezultat legitim, referindu-se la referendum, și că SUA doresc parteneriatul cu România, care ar fi însă greu de aplicat dacă ar exista semne de întrebare privind procesele democratice.
Întrebat dacă Parteneriatul Strategic ar putea fi afectat de evenimentele din România, oficialul SUA a declarat, luni, că țara sa își dorește un parteneriat puternic între cele două state. „Am stabilit recent acest Parteneriat și vrem să îl vedem funcționând în continuare”, a spus Gordon.
El a menționat însă că punerea în aplicare a unui astfel de proiect de anvergură ar fi dificilă dacă ar exista semne de întrebare legate de legitimitatea unor procese democratice.
Oficialul american a mai spus că nu a discutat despre posibilitatea mutării scutului antirachetă din România, iar partea americană dorește continuarea proiectului de la Deveselu. El a declarat că oficialii de la București cu care a discutat au exprimat aceeași poziție, iar nimeni nu dorește stoparea proiectului.
Gordon a menționat că a transmis liderilor cu care s-a întalnit că partea americană așteaptă de la ei respectarea legii și a independenței instituțiilor.
„Ne aștepăm la respect pentru instituțiile independente, ne așteptăm ca acuzațiile credibile de fraudă și de imixtiuni să fie anchetate și rezolvate și ne așteptăm ca ei (liderii de la București, nr.) să sprijine ceea ce ar fi privit ca un rezultat legitim. Nu trebuie ca eu să spun precis ce înseamnă asta, într-un caz sau în altul, dar lucrurile astea se văd. (…)”, a spus Gordon.
El a subliniat că atunci când lucrurile sunt complicate pe plan intern, este uneori de ajutor să aduci un „validator” extern.
„Câteodată ajută să aduci un validator extern. Am discutat despre acest rol, pe care Comisia de la Veneția ar putea să îl joace”, a spus Gordon.
Oficialul american a menționat că a discutat și cu președintele suspendat, Traian Băsescu, despre scenariul în care acesta s-ar întoarce la Cotroceni, menționând, de asemenea, importanța respectării independenței instituțiilor și a funcționării statului de drept, indiferent de contextul politic.