După ce în vară l-a impus ca un „pariu personal” pe Ioan Rus la Ministerul de Interne, premierul Victor Ponta revine în noul său Cabinet cu o propunere care îi nemulțumește deopotrivă pe social-democrați și liberali: Gabriel Oprea.
Președintelui UNPR, Gabriel Oprea, i s-a promis, în timpul negocierilor PSD -UNPR, că va fi repus în funcția de ministru al Apărării, cea pe care o pierduse după căderea Guvernului Ungureanu. Totodată, Oprea a fost asigurat că la viitorul Congres al PSD va primi funcția de vicepreședinte pe linie de partid.
Înțelegerea Ponta-Oprea i-a nemulțumit însă atât pe social-democrații de frunte, dar și pe liberali. Președintele CJ Constanța, Nicușor Constantinescu, a declarat pentru gândul că „garantează” că Oprea nu va ajunge ministru al Apărării. Și alți lideri s-au împotrivit înțegerii pe care o făcuse Ponta cu fostul ministru.
Cei mai vehemenți împotriva instalării lui Gabriel Oprea în funcția de ministru al Apărării au fost liberalii. Președintele PNL, Crin Antonescu a ieșit public, și a precizat că uneperistul nu va primi niciun fotoliu de ministru. Mai mult, liberalul l-a lăudat pe generalul Dobrițoiu, actualul ministru al Apărării.
Pentru a-și respecta înțelegerea, dar și pentru a asigura prezența generalului Oprea în Guvern, Victor Ponta a insistat ca acesta să primească funcția de vicepremier, dar fără portofoliu. Deși își dorea să obțină Ministerul Apărării, Oprea a acceptat în cele din urmă oferta lui Ponta, cu promisiunea că după ce se va face fuziunea UNPR – PSD va primi postul de ministru.
Atribuțiile primite de Oprea, vicepremier fără portofoliu, dar cu rolul de a coordona Apărarea și Internele, au generat o nouă dispută în interiorul USL.
Surse din PNL au declarat pentru gândul că Radu Stroe, propunerea liberalilor pentru postul de ministru de Interne, nu acceptă să fie coordonat de Oprea. Nemulțumirea liberalilor este susținută și de Crin Antonescu, care nu se află în relații foarte bune cu Gabriel Oprea. De altfel, președintele PNL a fost cu greu convins și de cooptarea UNPR în USL.
Propunerea pentru Ministerul Apărării, social-democratul Mircea Dușa, este și el nemulțumit de statutul inferior care i s-a pregătit în Guvern în raport cu Gabriel Oprea. Surse din PSD susțin însă că Dușa nu are ce să facă, mai ales că generalul este sprijinit direct de Victor Ponta.
Lista Cabinetului Ponta II – negocierile sunt în curs de desfășurare
1. Buget – Liviu Voinea(PSD)
2. Marile Lucrări Publice – Dan Șova (PSD) (departament în cadrul Secretariatului General al Guvernului cu ministru delegat)
3. Energie – Iulian Iancu (PSD)
4. Comunicații – Dan Nica(PSD)
5. Apărare – Mircea Dușa(PSD)
6. Exerne – Titus Corlățean(PSD)
7. Administrație Dezvoltare regională – Liviu Dragnea(PSD)- vicepremier
8. Fonduri Europene – Eugen Teodorovici(PSD)
9. Industrie – Comerț -Competitivitate – Varujan Vosganian PNL)
10. Mediu – Rovana Plumb(PSD)
11. Educație – Mihnea Costoiu sau Remus Pricopie
12 Interne – Radu Stroe(PNL)
13. Muncă – Mariana Câmpeanu (PNL)
14. Cultură – Daniel Barbu(PNL)
15. Transporturi – Relu Fenechiu(PNL)
16. Finanțe – Daniel Chițoiu(PNL), vicepremier.
17. Agricultură – Daniel Constantin(PC)
18.IMM-Turism- Mediul de Afaceri – PC Maria Grappini
19. Sănătate – Eugen Nicolaescu(PNL)
20. Justiție – Mona Pivniceru
21. Păduri și Ape – PNL Lucia Varga
22. Ministerului Tineretului și Sportului – Nicolae Bănicioiu (PSD), după ce inițial a fost vehiculat numele lui Alin Petrache.
23. Relația cu parlamentul – Mihai Voicu
24. Dialog Social – Liviu Pop
25. Românii din Diaspora – ministrul Delegat Cristian David (PNL)
26. Vicepremier – Gabriel Oprea(UNPR)