PICĂTURA de bilanț a lui Klaus IOHANNIS: De unde sunteți? Din România. Ah! / „Brâncuși, Enescu, Nadia, Hagi au intrat în IMAGINARUL global”

Publicat: 25 07. 2024, 15:54

This browser does not support the video element.

Pe final de mandat, președintele Klaus Iohannis face „bilanțul”. Dar, doar parțial. Adică, o „picătură” de bilanț. 

Aflat în capitala Franței, la inaugurarea Casei României, înaintea deschiderii Jocurilor Olimpice Paris 2024, președintele s-a gândit că ar merge asta, înconjurat fiind de sportivii noștri.

Vreau să mai spun ceva, după ce am avut așa o performanță foarte, foarte frumoasă. M-am gândit să adaug o picătură de bilanț, așa, după zece ani, cred că merge.

Iohannis povestește cum începe, de obicei, o discuție cu „oameni simpli” în străinătate.

În acești zece ani, am întâlnit foarte mulți politicieni, oameni de cultură, oameni de știință, oameni simpli, și, când am întâlnit persoane în străinătate sau din străinătate, știți, începe o discuție: De unde sunteți? Din România. Ah, și spune un nume. De obicei așa se întâmplă.

Klaus Iohannis constată că patru nume de români au intrat în imaginarul global: Brâncuși, Enescu, Nadia, Hagi.

Eu pot doar să trag concluziile mele personale și am constatat că patru nume sunt foarte des menționate și cred că pot să spun că ele au intrat efectiv în imaginarul global. Acele nume reprezintă România. Primul, și cred că nu este nicio surpriză, este Brâncuși, al doilea este Enescu, al treilea Nadia Comăneci, și al patrulea Hagi. Și atunci cred că nu greșesc dacă spun că pe noi românii arta și sportul ne definesc foarte bine, afirmă șeful statului.

CITEȘTE ȘI: