Ping-pong instituțional FĂRĂ SFÂRȘIT. Guvernul retrimite propunerile de miniștri președintelui. Și ministrul Justiției insistă cu Adina Florea la DNA
„Premierul Viorica Dăncilă a transmis, în cursul zilei de astăzi, președintelui României, Klaus Iohannis, un răspuns oficial la scrisorile prin care șeful statului a prezentat motivările privind respingerea nominalizărilor miniștrilor Transporturilor și Dezvoltării. Documentul precizează faptul că cele două propuneri pentru funcțiile de ministru – Lia-Olguța Vasilescu și Mircea-Gheorghe Drăghici – îndeplinesc condițiile de legalitate prevăzute de art. 2 din Legea nr. 90/2001, cu modificările și completările ulterioare. De asemenea, persoanele propuse nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute de Legea nr.161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, cu modificările și completările ulterioare,” se arată în răspunsul premierului.
Dăncilă își păstrează aceleași propuneri pentru cele două portofolii vacante și îi cere șefului statului să le aprobe.
„Având în vedere faptul că cele două propuneri respectă toate condițiile prevăzute de Constituția României, republicată, și de legile organice aplicabile, reiterez solicitarea de emitere a decretelor prezidențiale de numire a doamnei Lia-Olguța Vasilescu în funcția de viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, și a domnului Mircea-Gheorghe Drăghici în funcția de ministru al Transporturilor și, totodată, să înceteze efectele Decretului Președintelui României nr.46/2019 pentru desemnarea unui membru al Guvernului ca ministru interimar și ale Decretului Președintelui României nr.47/2019 pentru desemnarea unui membru al Guvernului ca ministru interimar”, se arată în documentul oficial transmis Administrației Prezidențiale de către prim-ministrul Viorica Dăncilă.
Și ministrul Justiției, Tudorel Toader i-a cerut președintelui Klaus Iohannis să-și reconsidere refuzul, de această dată privitor la propunerea ca Adina Florea să devină șefa DNA.
„Din categoria „Să citim până/poate înțelegem! Președintele României a respins cele 5 propuneri de numire în diferitele funcții de conducere, din cadrul Ministerului public, pe motive de nelegalitate, constând în lipsa adeverinței de la CNSAS, din care să rezulte lipsa „calității” de colaborator. Pe 27 decembrie 2018, am revenit către președintele României, solicitând reevaluarea propunerilor formulate, motivând faptul că nu poate fi vorba despre o nelegalitate.
La rândul său, președintele a revenit, reiterând așa-zisa nelegalitate referitoare la Adina Florea, constând în aceea că „…în continuare, documentația transmisă nu conține dovada care să ateste îndeplinirea condiției prevăzute de art. 48 alin 10) din Legea nr. 303/2004, respectiv aceea ca persoana propusă să nu fi făcut parte din serviciile de informații înainte de 1990 și nici să nu fi colaborat cu acestea”, scrie pe Facebook Tudorel Toader.
„Respectivele adeverințe au fost transmise către MJ tocmai pe data de 9 ianuarie 2019. Astăzi, 10 ianuarie 2019, în urmă cu câteva minute, am transmis către președinte respectivele adeverințe, din care rezultă îndeplinirea cerințelor legale privind propunerile formulate, solicitând să își reconsidere refuzul bazat pe motive inexistente”, a mai scris Toader.
În realitate, situația continuă să fie neclară. Șase din cei 11 membri al CNSAS îl acuză pe președintele instituției, Constantin Buchet, că a întocmit și semnat adeverința pentru Adina Florea fără a avea votul Consiliului. Prin urmare, în continuare, președintele Klaus Iohannis va putea să respingă propunerea, având în vedere că adeverința nu a fost eliberată respectând procedurile legale.