Prima pagină » Știri politice » Ping-pong între Palate cu privatizarea CFR Marfă. Ponta: „În 60 de zile, trebuie semnat contractul. Dacă CSAT se opune, nu semnăm”

Ping-pong între Palate cu privatizarea CFR Marfă. Ponta: „În 60 de zile, trebuie semnat contractul. Dacă CSAT se opune, nu semnăm”

Ping-pong între Palate cu privatizarea CFR Marfă. Ponta:
Vânzarea-cumpărarea pachetului majoritar al CFR Marfă a fost aprobată astăzi prin Hotărâre de Guvern, a anunțat premierul Victor Ponta. Potrivit acestui act normativ, în 60 de zile ar trebui semnat contractul cu GFR. Prim-ministrul spune însă că semnăturile finale în privatizarea CFR Marfă nu se vor da în absența unui aviz al CSAT. "Pentru că e o problemă de siguranță națională, deși nu la fel de importantă ca Muntele Găina", a spus Ponta, ironizând ieșirile de week-end ale președintelui Traian Băsescu.

Vânzarea-cumpărarea pachetului majoritar al CFR Marfă a fost aprobată astăzi prin Hotărâre de Guvern, a anunțat premierul Victor Ponta. Potrivit acestui act normativ, în 60 de zile ar trebui semnat contractul cu GFR. Prim-ministrul spune însă că semnăturile finale în privatizarea CFR Marfă nu se vor da în absența unui aviz al CSAT. „Pentru că e o problemă de siguranță națională, deși nu la fel de importantă ca Muntele Găina”, a spus Ponta, ironizând ieșirile de week-end ale președintelui Traian Băsescu.

În calendarul de la Palatul Victoria, termenul expiră pe 23 septembrie. „În 60 de zile trebuie încheiat contractul. Dacă CSAT se opune nu va fi semnat deloc. Dacă dă aviz, va fi semnat imediat”, a spus Ponta, care anunțase la începutul ședinței de Guvern că va cere din nou avizul CSAT înaintea oficializărtii privatizării.

CFR Marfă a devenit noul cartof fierbinte pasat între Palatul Cotroceni și Palatul Victoria după ce președintele a reclamat public că GFR, cel care a câștigat licitația, „caută disperat bani la bănci” să plătească cele 202 milioane de euro, punând la îndoială potențialul său de a face iinvestiții în companie.

„Dacă nu convoacă CSAT, pică afacerea”

Șicanele din ultimele zile au avut ca rezultat decizia guvernamentală de a aduce din nou CFR Marfă pe masa CSAT. „Dacă tot vorbește președintele, să-i dăm atribuții”, a justificat el mutarea neobișnuită prin  faptul că avizele actelor normative se dau înainte și nu după aprobarea hotărârilor de Guvern.

Ponta are însă o altă explicație juridică: „Este o companie strategică. Dacă CSAT a dat aviz la momentul declanșării procedurii, acum, înainte de semnare sunt absolut convins de acest lucru, sau dacă nu, eu nu am cotrobăit prin conturi, nu.E bine să ne consultăm ca să nu ne lase să greșim. Un președinte responsabil nu așteaptă la cotitură. Dacă sunt lucruri de natură să afecteze grav provcesul de privatizare, CSAT este cadrul în care pot fi ridicate. Dacă nu, mergem mai departe cu privatizarea. Declarațiile la ore de prime-time nu au nicio valoare.”, a explicat el, cu argumentul că „legea CSAT permite”

Întrebat ce se va întâmpla dacă Băsescu nu convoacă CSAT până atunci, Ponta a răspuns scurt: „Pică. Ce să se întâmple?”

El a admis că a stat de vorbă cu omul de afaceri Gruia Stoica, acesta fiind la rândul său nemulțumit de declarațiile publice ale președintelui.

Băsescu în ochii lui Ponta: „ieșiri umorale”, „e patologic”, „are poziții la bere”, „duce o politică antiromânească”

Conflictul din jurul privatizării CFR Marfă a declanșat și un șir de replici acide, de la Palatul Victoria, la adresa președintelui. În încercarea de a da asigurări publice că a decis să trateze „cu indiferență și uneori cu umor ieșirile umorale ale președintelui”, Ponta s-a lansat într-un tir de critici și ironii, culminând cu constatarea că „Băsescu nu a mai respectat acordul de colaborare instituțională”. „Eu intenționez să îl respect în continuare”, a insistat Ponta.

Explicația dată de premier pentru acest scandal a fost una singură: o legătură cu lansarea Mișcării Populare. „O colaborare instituițională trebuie să aibă la bază interesul public și nu interese demagogice, lansarea unor partide personale. Orgoliile provocate ori de pierderea puterii ori de influența unor persoane din jur sunt lucruri care îl privesc. Decizia Guvernului este de a ignora pozițiile politicianiste ale președintelui Băsescu, poziții de vară, la bere, la ce-or fi ele”, a spus el.

În plus, Ponta a tradus „crizele de supărare” recente ale președintelui drept „o politică antiromânească”. „Nu-mi pot imagina președintele Franței să se certe la televizor cu o firmă franceză. Ține de patologic. Această ură a președintelui eu o consider o politică antiromânească”, a adăugat premierul.

Mai mult, întrebat dacă informațiile transmise cu câteva ore mai devreme de Vocea Rusiei cum că sirianul Omar Hayssam a fost adus din Irak, Ponta a dat o replică țintindu-l tot pe Băsescu: „Cred că Vocea Rusiei se potrivește foarte bine cu Băsescu. Au o fantezie extraordinară ambii”.

Autor

Citește și