Plagiatul lui Victor Ponta, subiect de discuție în Senat. Aleșii au respins introducerea plagiatului ca infracțiune în Codul Penal

Plagiatul lui Victor Ponta, subiect de discuție în Senat. Aleșii au respins introducerea plagiatului ca infracțiune în Codul Penal
Publicat: 04/03/2015, 19:16
Actualizat: 04/12/2015, 13:46

Plagiatul ar fi putut deveni infracțiune, potrivit Codului Penal, dacă senatorii ar fi dat un vot favorabil pe o inițiativă legislativă în acest sens. Proiectul de lege, depus de senatorul independent Valeriu Todirașcu, prevedea faptul că cine plagiază să facă închisoare de la șase luni până la trei ani, sau să plătească o amendă. Acesta a fost respins cu 85 de voturi „pentru”, 28 voturi „împotrivă” și trei abțineri.

„Folosirea sau prezentarea ca originală a unei lucrări scrise sau a unei comunicări orale, inclusiv în format electronic, în care au fost incluse texte, expresii, idei, demonstrații, date, ipoteze, teorii, rezultate ori metode științifice extrase din opere scrise, inclusiv în format electronic, ale altor autori, fără a menționa acest lucru și fără a face trimitere la sursele originale, dacă are ca rezultat obținerea unei diplome, unui titlu universitar sau academic sau a unei poziții profesionale, în condițiile în care, dacă această reprodecere fără citarea autorului ar fi recunoscută la timp, autoritatea respectivă nu ar fi acordat diploma, titlul sau poziția, constituie infracțiune și se sancționează cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”, se arată în amendamentul făcut de Todirașcu , la articolul 348 din Codul Penal.

Cu toate acestea, Guvernul nu susține această inițiativă, invocând o prevedere similară deja existentă în legea 8/1996 privind drepturile de autor.

CITEȘTE AICI POZIȚIA GUVERNULUI

Pe de altă parte, membrii opoziției au acuzat că se protejează infracțiunea de plagiat, dându-l exemplu pe premierul Victor Ponta. Senatorul PNL Nicolae Vlad Popa a invocat o „chichiță” din legea drepturilor de autor, care prevedere faptul că cei care plagiază pot fi pedepsiți doar dacă cei lezați depun o plângere.

„Noi ne gândim la cel mai important plagiator din România, care este primul ministru Victor Ponta. Dar noi trebuie să ne gândim că există un pericol în această țară, a copia pentru a câștiga ceva sau pentru a lua un titlu. Acesta este pericolul, dăm un exemplu la o generație care poate să înțeleagă că merge și așa. Asta e rău de tot. În actuala legislație e o chichiță, de care s-a profitat excepțional: singurii care au voie să facă plângeri sunt persoanele lezate, adică cei după care s-a copiat. În situația unui personaj politic foarte puternic, cine credeți că va face plângere? Nu se face dreptate pentru că există această chichiță. Să lăsăm procurorul să facă anchetă, nu să se întâmple așa cum s-a întâmplat”, a spus senatorul Popa.

În expunerea de motive, inițiatorul Valeriu Todirașcu a explicat că furtul intelectual, pe lângă faptul că este practicat încă din școala primară, poate dăuna imaginii României, prin nerecunoașterea pe plan internațional a diplomelor.

„Furtul intelectual se exersează încă din șocala primară, când copiii prezintă la școală referate realizate prin metoda copy-paste de pe internet, fără ca acest fenomen să fie combătut eficient. Perpetuarea acestor practici și lipsa pedepselor exemplare în cazurile de plagiat vor duce în situația în care diplomele și titlurile obținute în România să nu mai fie recunoscute pe plan internațional, ceea ce ar însemna o sancțiune severă, nemeritată, pentru cei care își obțin titlurile respective pe merit”, se arată în expunerea de motive.

În plus, și Todirașcu susține că actuala legislație s-ar aplica doar dacă persoana care se consideră plagiată depune o plângere în acest sens.

„Legea ar trebui să pedepsească plagiatul indiferent dacă autorul originalului se consideră prejudiciat și dacă reclamă sau nu furtul intelectual, pentru că plagiatorul obține un beneficiu prin fraudă, în dauna societății în ansamblu său și al tuturor celor care au obținut diplome omoloage pe cale cinstită”, mai scrie Todirașcu.

CITEȘTE AICI EXPUNEREA DE MOTIVE

CITEȘE AICI PROIECTUL DE LEGE

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Decembrie cu ninsori și crivăț! Meteorologii Accuweather anunță cum va fi vremea luna viitoare, în...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum arată polata construită în Clisura Dunării. Șoseua spectaculoasă din Porțile de Fier, protejată de...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Bahmu și-a scos asul din mânecă! Vești crunte pentru Honorius. Ce le-a cerut judecătorilor, în...
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ameninţarea de pe piaţa imobiliară. România ar putea ajunge o piaţă de chiriaşi: "Preţurile se...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
Zborul la Nisa. Subiectul falsificării documentelor aviatice zguduie finalul campaniei electorale. Probleme majore de GDPR
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Galaxiile UFO, ciudățeniile cosmice pe care astronomii le pot vedea abia acum, cu ajutorul Telescopului...