Uniunea Europeană speră să convingă Ungaria să susțină pachetul de ajutor de 50 de miliarde de euro (54 de miliarde de dolari) propus de UE pentru Kiev, la summitul Consiliului European din această săptămână, a declarat un oficial german pentru Reuters. În acest context, Bruxelles-ul a decis deblocarea unei finanțări de 10 miliarde de euro pentru Ungaria.
UPDATE ora 19.10
Comisia Europeană anunță deblocarea unor fonduri destinate Ungariei.
„După o evaluare completă și după câteva modificări făcute de Guvernul ungar, Comisia Europeană consideră că Ungaria a adoptat măsurile asupra cărora și-a asumat angajamentul, astfel încât Comisia să considere că a fost îndeplinită condiția privind independența justiției din Carta UE a Drepturilor Fundamentale. Acest lucru înseamnă că finanțarea prin Politica de Coeziune nu va mai fi blocată, astfel că Ungaria poate începe să solicite rambursări de aproximativ 10,2 miliarde de euro”, a transmis Comisia Europeană, potrivit cotidianului The Guardian.
Toate cele 27 de state membre ale blocului comunitar, cu excepția unuia, susțin facilitatea pentru Ucraina, a spus oficialul german, cu referire directă la Ungaria.
Știrea inițială:
Premierul maghiar iliberal (concept introdus de jurnalistul CNN – Fareed Zakaria) și-a exprimat pe 4 decembrie opoziția față de deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina, spunând că acest fapt „nu coincide cu interesele multor state și, cu siguranță, nu cu ale Ungariei”. (detalii AICI)
În tot acest context, eforturile Executivului european se concentrează asupra convingerii Ungariei de a nu bloca negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova, negocieri susținute puternic de România, așa cum declara marți premierul Marcel Ciolacu, într-o discuție telefonică cu omologul moldovean. (detalii AICI)
Scopul nostru clar este să convingem acest stat că situația din Ucraina este instrumentul potrivit pentru a ne arăta unitatea și a trimite Rusiei un semnal clar, dar și pentru a sprijini eforturile președintelui SUA Joe Biden de a mobiliza sprijinul suplimentar necesar, a spus oficialul, citat de Reuters.
Întrebat dacă există un plan B, oficialul german a spus că UE „pariază pe planul A”.
Ungaria a fost de mai multe ori în dezacord cu partenerii săi din UE. Premierul maghiar, care s-a întâlnit recent cu Putin la Beijing, a redus sancțiunile împotriva Rusiei și a respins în decembrie anul trecut un acord care să acorde Ucrainei 18 miliarde de euro. (detalii AICI)
Budapesta a permis în cele din urmă această asistență, după ce s-au purtat negocieri intense vis a vis de fondurile europene destinate Ungariei, care au fost blocate din cauza preocupărilor privind declinul democratic sub conducerea lui Orban.
CITIȚI ȘI: