Planul în 10 puncte prin care Viorel Cataramă crede că poate să aducă PNL la putere. Afaceristul propune și un parteneriat strategic cu UDMR
„Poziția pro justitie a fost și este percepută de opinia publică ca fiind nesinceră, motivate de procesul lui Ludovic Orban; în urma dezbaterii publice pe tema justiției, PNL este marele perdant!Consider că cel puțin pentru viitorul apropiat, partidul trebuie să se limiteze la discutarea și dezbaterea articolelor de lege privind legile justiției și să elimine orice atac la socialiștii grupați în PSD-ALDE pe tema subordonării politice a justiției. Cu alte cuvinte, să ne concentrăm pe fiecare articol al legii în parte. Ar fi mai benefic”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Viorel Cataramă.
De altfel, este una dintre temele pe care le va pune în discuție în ședința Consiliului Național al PNL de sâmbătă, Cataramă susținând că problemele cu care se confruntă partidul trebuie să își găsească repede rezolvare.
„Deși Congresul din vara anului 2017 a stabilit ca domnul Klaus Iohannis este candidatul partidului la viitoarele alegeri presidențiale, opinia publică percepe lipsa unui parteneriat între partid și actualul președinte. Consider ca este imperios necesar ca acest parteneriat să fie stabilit până în cele mai mici detalii”, spune Viorel Cataramă, care amintește de experiența de la desemnarea premierului, atunci când PNL nu a mers cu vreo propunere.
Și tot obiectiv pentru 2018, Cataramă susține că liberalii ar trebui să stabilească un parteneriat strategic cu UDMR.
„Deși partidul este de departe, ca reprezentare parlamentară, mod de comportare și structuri teritoriale principalul (dacă nu singurul) partid serios de opoziție, opinia publică nu are percepția acestei realități! Consider că trebuie clarificată ideologia partidului; stabilit un parteneriat strategic cu UDMR, partid in PPE ca si noi; adoptarea unei hotărâri conform căreia partidul nu va face la nivel central, nicio alianță preelectorală, colaborări putând avea loc numai cu partide care depășesc pragul electoral; la nivel local, dacă se va menține actualul sistem de vot (cu un singur tur), va trebuie adoptată o decizie care să dea dreptul organizaților locale la astfel de alianțe preelectorale”, a mai spus, pentru MEDIAFAX, prim-vicepreședinte al PNL sector 2.
Acesta remarcă faptul că, deși coaliția PSD-ALDE face greșeli pe bandă rulantă, partidul s-a limitat numai la critica greșelilor guvernării, fără să propună soluții liberale.
Tocmai de aceea, Viorel Cataramă spune că va propune la Consiliul Național de sâmbătă mai multe puncte:
„1. Anularea tuturor ajutoarelor sociale pentru persoanele apte de munca, inclusiv pentru membrii Casei Regale.
2. Anularea pensiilor speciale.
3. Stabilirea pensiei minime la 70% din salariul minim, toți cetățenii urmând să primească pensii numai la vârsta legală de pensionare și numai în raport cu contribuția avută.
4. Stoparea oricăror creșteri salariale în sectorul bugetar; relocarea a cel puțin 25% din acest personal în sectorul privat.
5. Încurajarea și susținerea necondiționată a sectorului privat, îndeosebi a exportului, inclusiv printr-un leu slab; drept consecință, prin negocieri între patronate și sindicate veniturile celor care lucrează in sectorul privat vor deveni comparabile cu cele ale persoanelor care lucrează în sectorul public
Va dispărea astfel, pe cale naturală, actuala ”aristocrație bugetară”!
Personalul angajat în sectorul public nu va mai putea lucra concomitent și in sectorul privat.
6. Eliminarea ajutoarelor de stat precum și a tuturor subvențiilor acordate agentilor economici cu capital (majoritar) de stat.
7. Nicio instituție publică nu va mai putea bloca activitatea sectorului privat până la o hotărâre definitivă a justitiei; va fi elaborată o legislație clară privind răspunderea persoanelor care lucrează în sectorul public, inclusiv sancțiuni clare pentru abuzuri dovedite.
8. Liberalizarea totală a pieței asigurărilor de sănătate și a sistemului de pensii; va fi incurajat sectorul privat în domeniul sănătății și al învățământului.
9. Eliminarea tuturor discriminărilor în domeniul taxării muncii și a capitalului.
10. Taxarea capitalurilor (inclusiv a transferurilor catre offshoruri) si importurilor speculative”.