Planul lui Tăriceanu pentru a scăpa de MCV: Voi propune ca România să transmită că nu dorim să mai cooperăm
S-a primit raportul CE pe MCV și (..) concluziile la un moment dat m-au bucurat. Și am să vă redau primul paragraf din concluzii: >. În mod normal ar fi fost ca concluzia finală, simplă, clară, concisă, să fie că se recomandă ridicarea MCV. Ei bine, nu. Așa cum am spus și în trecut aici este o poveste fără sfârșit. Țintele sunt în mișcare. Avem progrese ireversibile, dar mai avem ceva de făcut. Tot timpul se mai găsește ceva de făcut. (…)”, a declarat președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.
Tăriceanu a afirmat că va discuta cu președintele Camerei Liviu Dragnea, premierul Sorin Grindeanu și ministrul de Externe Teodor Meleșcanu pentru a transmite CE că nu mai doresc să coopereze în cadrul „mecanismului de verificare”.
„În concluzie, o să deschid o discuție și cu președintele Camerei Deputaților, pe acest subiect, și cu premierul Grindeanu, o să îl rugăm și pe minsitrul de Externe să facem o consultare la care le voi propune ca România să transmită un punct de vedere clar Comisiei că nu mai dorim să mai cooperăm în cadrul mecanismului de verificare, care nu este unul de cooperare și care, parctic, stabilește un tratament discriminatoriu pentru România”, a spus președintele Senatului.
Dacă un astfel de mecanism de verificare a instituțiilor puterii judecătorești se va hotărî pentru toate țările europene, atunci România nu va face notă discordantă a mai spus Tăriceanu.
„Dar dacă acest mecanism este destinat să continue numai în ceea ce priveșet România, nu discut de Bulgaria că nu este treaba mea, atunci eu propun ca în cadrul CE să se ia notă de acest punct de vedere pentru că nu face decât să aplicăm un tratament discriminatoriu, să avem niște ținte în mișcare și din considerente politice, anul acesta vor fi alegeri în Germania, în Franța, nu vor să deranjeze climatul politic din acele țăriLa anul vor fi alegeri în alte țări, prin urmare mecanismul se poate perpetua sine die”, a adăugat Călin Popescu Tăriceanu.
Președintele Senatului a afirmat că nu este de acord cu o astfel de atitudine.
„Au trecut 10 ani de la aderarea la UE, România a făcut progrese substanțiale și remacrabile în combaterea corupției, cred că nu există țară în care demersul de combatere a corupție să fie atât de susținut și este în continuare susținut”, a spus Tăriceanu.
Acesta afirmat că raportul MCV conține și „aberații”, susținând că în nicio țară Parlamentul nu trebuie să își motive deciziile.
„(…) se recomandă Parlamentului să își motiveze deciziiile. Nu știu cum să facem să invit pe fiecare senator sa își motiveze votul sau la Camera Deputaților 340 și ceva de deputați să își motiveze votul. Nicăieri, în nicio țară Parlamentul nu motivează deciziile. Nu facem reguli noi în România altele decât sunt în altă parte”, a spus Tăriceanu.
Cât privește imunitatea, Tăriceanu a spus că, în România, nu funcționează altfel decât în altă parte.
„Imunitatea este un instrument care a fost inventat de cei care au adus pe lume Parlamentul, ca să apere deputații opoziției de execesele pe care poate să le facă majoritatea și să apere cetățenii de lipsa reprezentării din Parlament atunci când acțiunea abuzivă poate să vină din partea organelor de anchetă sau a altor instituții de forță. Asta este regula care funcționează peste tot. Acest gen de recomandări mi se par total neavenite”, a mai spus președintele Senatului.
Nicușor Dan: „Nu știu dacă este în competența domniei sale”
Președintele USR, Nicușor Dan, a precizat miercuri că MCV este o oglindă pe care partenerii occidentali au pus-o pe procesul de justiție, el opinând că declarația președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, privind intenția de a nu mai coopera în cadrul mecanismului este ”total nefericită”.
Solicitat să comenteze declarația lui Tăriceanu, care a menționat că va propune ca România să transmită că nu dorește să mai coopereze în cadrul MCV, Nicușor Dan a răspuns: ”Nu știu dacă este în competența domniei sale, ca președinte al Senatului, să facă acest demers, mai degrabă aș spune că nu. În orice caz, progresele lente, dar temeinice pe care justiția din România le-a făcut în ultimii ani se datorează acestui Mecanism de Coperare și Verificare”.
”MCV este o oglindă pe care partenerii noștri occidentali ne-au pus-o pe procesul de justiție extins la funcționarea instituțiilor și, așa cum chiar domniiile lor apreciază, justiția nu funcționează la parametri optimi, instituțiile nu funcționează la parametri optimi, avem nevoie de un raport exterior care să ne spună pe unde suntem. Deci această declarație este total nefericită”, a adăugat Nicușor Dan.
El a mai spus că nu a existat timpul fizic suficient ca aceste proiecte de OUG privind grațierea și modificarea legislației penale să fie cu adevărat incluse în Raportul MCV.
”Ele vor fi incluse foarte probabil în raportul de la sfârșitul anului 2017 și, dacă Guvernul continuă să meargă cu ele, foarte probabil raportul de la sfârșitul anului 2017 va constata regresul procesului de justiție în România”, a conchis liderul USR.