Prima pagină » Economic » Planul salarial al Guvernului pentru profesori. Cele trei etape propuse de Ministerul Muncii. DOCUMENT

Planul salarial al Guvernului pentru profesori. Cele trei etape propuse de Ministerul Muncii. DOCUMENT

Cu sindicatele amenințând cu greva pentru că nu au obținut mai nimic la negocierile pe ordonanța salarizării, Ministerul Muncii face o nouă ofertă privind salariile din învățământ în care propune trei etape de aplicare, până în 2018. Corecțiile ar urma să fie implementate începand cu august 2016, noua grilă de salarizare din august 2017, iar bonusul de performanță ar urma să intre în vigoare odată cu ianuarie 2018. Per total, din calculele Ministerului Muncii impactul bugetar suplimentar anual al introducerii noii grile ar fi de 1 miliard de lei.

Care vor fi cele mai mici și cele mai mari salarii în sistemul de educație:

1. Învățământul preuniversitar

O învățătoare sau educatoare cu studii liceale, aflată la începutul carierei, pornește de la un salariu de 1.480 de lei și poate avea în primii doi ani de profesat, cel mult 1.843 de lei, corespunzător unui nivel de gradație 5. Cel mai mare salariu de bază din această categorie urmează să-l aibă cadrele didactice cu peste 40 de ani vechine, respectiv 1.990 de lei. Suma poate ajunge la 2.265 dacă gradația este definitivă.

În cazul unui profesor cu studii superioare de scurtă durată și grad didactic debutant, salariul de pornire propus este de 1.650 de lei, iar la o gradație de nivel 5 de 2.055 de lei. Un profesor debutant, cu studii superioare de lungă durată, începe de la un salariu de bază de 1.749 de lei.

Cel mai mare salariu propus în învățământul preuniversitar este de 3.662 de lei. Pentru acesta, trebuie ca profesorul să aibă o vechime de peste 40 de ani în muncă și gradul didactic I.

Salarii propuse pentru învățământul preuniversitar (au fost selectate doar cele corespunzătoare celei mai mici și celei mai mari vechimi-n.r.)

Sursa: Proiect Ministerul Muncii

2. Învățământul universitar

În cazul învățământului universitar salariile pornesc de la 2.178 de lei în cazul unui asistent cu vechime de până la trei ani, în vreme ce pentru aceeași funcție, dar o vechime de până la 40 de ani în muncă, ajung la 2.666 de lei. După peste 40 de decenii la catedră, un profesor universitar poate obține 6.866 de lei pe lună, potrivit proiectului Ministerului muncii.

Salarii propuse pentru învățământul universitar (au fost selectate doar cele corespunzătoare celei mai mici și celei mai mari vechimi-n.r.)

Sursa: Proiect Ministerul Muncii

Salarii mai mari vor avea cadrele didactice care au funcții de conducere, după cum urmează:

Sporuri pentru profesorii din localități izolate

Potrivit proiectului elaborat de Ministerul Muncii, personalul didactic calificat de predare și conducere care își desfășoară activitatea în localități izolate primește o indemnizație de până la 20% din salariul de bază, în raport cu zona geografică respectivă. De asemenea, cadrele didactice din învățământul special beneficiază de o creștere cu 15% a salariilor de bază.

Totodată, se arată în documentul propus spre negociere sindicatelor din educație, personalul didactic care asigură predarea simultană la 2-4 clase de elevi în învățământul primar sau gimnazial primește o indemnizație pentru activități care solicită o încordare psihică foarte ridicată, reprezentând o creștere salarială cu 5% pentru 2 clase de elevi, 7,5% pentru 3 clase și 10% pentru patru clase. 

Pentru personalul din instituțiile de învățământ superior, senatele universitare pot stabili salarii diferențiate, cu o creștere de până la 30% a salariilor de bază, în funcție de specificul activității desfășurate și de calitatea acesteia. Sumele pentru aceste salarii se vor plăti exclusiv din venituri proprii, se mai arată în proiectul Ministerului Muncii. .
 

Autor

Citește și